Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bővítenék a parkolási övezetet Szentesen

Szentes - A szentesi belvárosban élő autótulajdonosok kérésére elképzelhető, hogy újabb utcákban is fizetni kell majd a parkolásért. A rendszer tavaly nyári bevezetése óta a főutcán mindig vannak üres várakozóhelyek, viszont az itteni épületek mögött kaotikus állapotok uralkodnak, mert ingyen lehet megállni. A képviselő-testület októberben tárgyalja a témát. Egy év alatt mintegy húszmillió forint bevételt hozott az automatás rendszer.
A fizetős parkolást tavaly júliusban vezették be Szentesen a Kossuth utca zsúfoltságának csökkentése érdekében. Ott ugyanis áldatlan állapotok uralkodtak: veszélyben voltak a kerékpárosok és a gyalogosok, az autósok pedig nem találtak parkolót. Az önkormányzat a határozattal elérte a célját, miszerint biztonságosabb lett a közlekedés a főutcán, az útkereszteződések is átláthatók. Nem szólva arról, hogy a fizetős övezetekben mindig van szabad várakozóhely a gépkocsi-tulajdono-
soknak. Lapunkban többször megírtuk: megteltek ellenben autókkal a parkolóautomatás rendszerbe bevont utcákkal szomszédos területek, ahol ingyen lehet megállni. Az ottani lakók azt sérelmezik, hogy otthonuk közelében reggel 8 és délután 5 óra között nem tudnak parkolni.

A két belvárosi választókerület szocialista képviselője, Móra József és Varga Árpád a közelmúltban megkérdezte a témában érintett körzetek lakosságát, mi a véleményük a kialakult helyzetről. Tették ezt azért is, mert az önkormányzati testület korábbi határozata szerint felülvizsgálják az automatás rendszert a bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatai alapján. A városközpontban élő autósok azt javasolták, hogy a helyhatóság újabb utcákra is terjessze ki a fizetős övezetet. Nekik viszont adjon az önkormányzat közvetlenül a házuknál parkolási engedélyt. A képviselő szerint ezt úgy lehetne megoldani, hogy a parkolókártya elkészíttetésének néhány ezer forintos költségét a gépkocsi tulajdonosa állja.

A lakossági vélemények alapján az Erzsébet tér, a Szent Imre herceg utca és a Vásárhelyi út egy rövid szakasza, az Új utca, a Somogyi Béla, a Kossuth, a Rákóczi, a Jövendő, a Kígyó, a Munkácsy és a Tóth József utca által határolt területre kellene kiterjeszteni a fizetős rendszert. Móra József úgy véli: ezzel a belvárosban élők érdekeit védenék. A képviselő-testület októberi ülésén tárgyalják majd az elképzelést, amelyet Móra és Varga Árpád támogat. A település centrumában van még néhány utca, mint például a Kiss Bálint, ahol most nem kell fizetni a várakozásért. Ha ezeket is bevonják az automatás rendszerbe, akkor meg a Szentes külső részein élő autósok zúgolódhatnak. – A környékbeli városok közül itt a legbarátságosabb a parkolás díja – mondta felvetésünkre Móra József, hozzátéve: máshol 10 percre is le kell róni a díjat, míg a Kurca-parti településen 20 percig 20 forintért parkírozhatnak.

Kiadások és bevételek

A szentesi városközpontban 14 automatát helyeztek üzembe 2007. július 5-én. Ezek a gépek és járulékos költségeik csaknem 30 millió forintjába kerültek az önkormányzatnak. A rendszert működtető városellátó intézménynek tavaly év végéig 10 millió 763 ezer forint bevétele volt a parkolásért kifizetett jegyekből, bérletekből, valamint a kirótt bírságokból. A 2008. első félévi adat ehhez hasonló: a bruttó bevétel 10 millió 741 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 16. kevés 2008. október 05. 02:04
  „Azt hittem, itt egy kicsit több anyázás lesz...”
 • 15. xyzw 2008. október 04. 21:04
  „A rendőr uraknak is el kellen mondani, hogy ha valaki rossz helyen parkol, mondjuk egy kijáró, vagy egy garázs előtt, akkor ne csak ejnye-bejnye legyen a vége, hanem büntessék meg a szabálytalanul parkolókat. Vagy már nincs zéró tolerancia?”
 • 14. yxc 2008. október 04. 16:23
  „Parkolásidíj? van akinak jó biztosan. A központi ABC mögötti házban lakom, ha valaki kocsival jön a házban lakókhoz, nem tud megállni, mert itt olyanok parkolnak, akik nem akarnak fizetni. Mi is fizetjük a kmmunális adót, de cserében nem jár semmi!A fő utcán igy valóban kevesebb az autó, az csillog, mert látható helyen van. A többi meg...Eddig is az volt cél mutassunk többet, mint a kívül piros, de belöl rothadó alma. Esetleg jobban meg kellene nézni kinek adunk szociálisan "megérdemelt" témogatást, lehet, hogy ezen is lehetne sporolni, de aki valóban megérdemli kapjon tovább is! Na és ki figyeli az egyszerű autós, járókelő vagy becsületes ember érdekét, fényesítsük csak azt ami látszik! A többi meg?”
 • 13. kaszt 2008. október 03. 11:23
  „Szerintem vezessük be Nagyhegyen is, sőt, a külterületi tanyákon is, nehogymá ingyen lehessen bármit is csinálni!!!”
 • 12. Egy volt szentesi 2008. október 01. 09:29
  „Szirbik és Móra úraknak üzenem, hogy az értékrend nélküli ember nem szabad, hanem tudatlan.

  Ugyanis a személyes szabadságunk abban áll, hogy választhatunk a megismert erkölcsi jó és rossz között, de nem szabad az az ember, akinek nincs értékrendje, aki képtelen különbséget tenni a jó és rossz között, a jót elfogadni, megvalósítani, a rosszat pedig elkerülni, elutasítani.
  Az értékrendnélküliség pedig nem erény, mert az erény nem más, mint készségünk a jóra.
  A szentesieknek üzenem, hogy soha, még a legnehezebb helyzetekben se veszítsétek el a lélekjelenléteteket, az értékrendeteket, hanem bizalommal és bátran keressétek a jót, amíg meg nem találjátok, mert a jó mindig győz a rossz felett.”
 • 11. Ibiza 2008. október 01. 09:09
  „Parkolási díj? Közterületen? Szolgáltatások nélkül?
  Létezik-e még baloldaliság az MSZP-ben? Ahogy Szirbiket és Mórát elnézem, szerintem nincs.
  Ugyanazok vannak hatalmon ma, mint akik rendszerváltás előtt. Tovább megyek, a mai ellenzékiek az átkosban is ellenzékiek voltak.”
 • 10. szbarat 2008. szeptember 30. 21:01
  „Baján a központban (ott található a városháza is), egészen pontosan a főtéren kialakítottak (Sugovica mellett) rengeteg parkolóhelyet, és mindezt INGYEN, mert ott a városvezetőnek, nem az az első dolga, hogy lehúzza anyagilag a saját polgárait.
  Komolyan mondom, unatkoznak itt Szentesen a képviselő-testület tagjai, mert csak így lehet ilyen barom döntést hozni.
  Pici város ez a Szentes ahhoz, hogy a parkolásért fizetni kelljen. Én lennék a legboldogabb, ha azt olvasnám a délmagyaron, hogy Szentesen akar letelepülni egy termelő vállalat, ahol több 100 ember tudna dolgozni, de nem a multikra gondolok, mint a Tesco.
  Ahány cikket olvasok, szinte mindig nyilatkozik Móra, legyen az akár mezőgazdaság, borfesztivál, parkolás stb. Sajnos semmiben sem erős, lásd Termál Tsz-csődbevitele stb...”
 • 9. Hóbagoly 2008. szeptember 30. 20:58
  „Azoknak a képviselőknek a háza előtt,(akik megszavaszták a fizetős parkolást) , fizetőssé tenném a parkolást. Lehet a nagypofa, ha a háza előtt bármikor ingyen parkolhat.”
 • 8. zombor 2008. szeptember 30. 20:45
  „Gratulálok! Parkolás elérte a célját, körforgalom bevált...csak igy tovább! Élhetőbb Szentesért!”
 • 7. gubás 2008. szeptember 30. 19:00
  „Sajnos ilyen Morafélék alkotják a szentesi önkormányzati képviselő testületet/tisztelet a kivételnek/Rendkívül egyszerű,buta és sajnos agilis.A többi meg birka módra követi.
  Javaslatom: KOCKÁSPAPIR CERUZA ,egy átag gyerek aki ismeri a számtan négy alapműveletét.”
 • 6. ajjaj 2008. szeptember 30. 12:50
  „10 millió bruttó bevétel! Jól hangzik, de ebből még sok minden lejön, többek közöttt a "parkolóőrök" fizetése is járulékokkal, ami nem kevés ám!!!!!! Ezt miért nem írták oda?! A cikket elolvasva majdnem szobrot állítottam Móra képviselőnknek, még "szerencse", hogy itt élek és nem vagyok hülye! Egyszerűen okádék lett a környék a parkolórendszertől! A Kossuth utca szép kihalt lett, de rengeteg helyen viszont lehetetlenné vált a közlekedés, parkolás! Egymás mellé kéne már állítani a pozitív-negetív hozományait a dolognak, és KÖZÖSEN dönteni! Nehogy a parkolóautómatákat is valaki dzsipp után kösse...”
 • 5. sárika 2008. szeptember 30. 11:35
  „Úgy van, ki kell terjeszteni. Az Ady Endre és a Tóth József utcán végig, a Kossuth utcától a fürdőig. A polgármester és a jegyző háza elé pedig megállni tilos táblákat a Tóth József utcában. Járjanak helikopterrel, így legalább repülnek.”
 • 4. Gagyi 2008. szeptember 30. 09:08
  „"máshol 10 percre is le kell róni a díjat" Móra elvtárs nem "máshol" élünk! Ön hol él? Csak így tovább, előre a megkezdett lenini úton!”
 • 3. dfsfcfd 2008. szeptember 30. 08:45
  „A központi ABC mögött is néha elég érdekesen parkolnak egyesek! Azért tényleg nem ártana egy normális parolóövezetet kialakítani! Nem feltétlenül az a megoldás, hogy akkor mindenhol fizetni kell! Magyarán, ahol azért parkoltak sokan, mert megúszták ingyenesen, akkor az is fizetős lesz... Hát el lehet így szórakozgatni egy darabig az biztos! Ennyi erővel legyen mindenhol fizetős...”
 • 2. zazito 2008. szeptember 30. 07:44
  „Én csak a székesfehérvári példát említem,ahol a belvárosban,az ott lakó 500 Ft-ot fizet,ha a háza környékén szeretne parkolni,és a második autóért is csak 2000 Ft-ot.”
 • 1. -autós- 2008. szeptember 30. 07:37
  „Ez megint egy sz@rfűrészelés a város részéről, a költségvetési hiány csökkentésére. Ötletnek nem rossz, de előtte nem ártana parkolókat kialakítani olyan helyeken, ahol nem kell fizetni. A családommal nemrég a Somogyi Béla utcában jártunk családlátogatáson, és egyszerűen nem tudtunk parkolni amiatt, hogy oda parkolnak azok akik nem szeretnének fizetni a parkolásért. Ha esetleg netán az a rész is fizetős lesz, akkor majd én is fizessek azért, mert meg szeretném látogatni a rokonaimat? Ezt egy kissé érdekesnek találom. Ezesetben gondolom elkezdenek mutogatni a többi városra. Egyébként mi kerül a parkolási kártyába "pár ezer" Ft-ba? Ha a lakcímkártya ingyenes, akkor ez miért nem? Na meg a parkolóőrök is egy szemét népség! Az ember éppen hogy megáll, és megvenné a parkolójegyet, ezek máris mennek oda fényképezni. A rohadt retkes cigány is amíg nem volt ez a rendszer csak a napot lopta, meg mások értékeit. Most meg nagy a pofája, és úgy szól az ember után, hogy az meg csak pislog. Pl.: "gyere ide bazmeg" természetesen ordítva. Hát szép lesz ez megint....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színes lett a sárga játszótér Nagymágocson

Nagymágocs - Csaknem négymillió forintból építettek új játszóteret Nagymágocs központjában a… Tovább olvasom