Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Bozóki András is keveset olvas

A kulturális miniszter Nádas Péter könyvét kezdte olvasni, ám mostanában nem lesz ideje befejezni. Bozóki András (képünkön) lapunknak bevallotta: nem szívesen nyilvánít véleményt az oktatási és a kulturális tárca tervezett összevonásáról, mert arról a miniszterelnök dönt.
Mit mond önnek Gáspár Sándor neve? – kérdeztük Bozóki András kulturális minisztertől a minapi szentesi látogatásakor. A szaktárca vezetője lapunknak nyilatkozva vállalta a vizsgáztatást, s azt felelte: a híres színész, akit több filmben és darabban is látott. Tudja-e, hogy hol született Gáspár Sándor? – faggattuk tovább. Mire visszakérdezett, hogy „talán innen jött Szentesről?

Gondolom, nem véletlenül kérdezte." Az ugyancsak a Kurca-parti településről elszármazott Balázs Árpád zeneszerző és Berkes János operaénekes neve ismerős volt a miniszternek, de az általuk képviselt művészeti ágat találgatta csupán. S hogy mikor olvasott utoljára könyvet, és mi volt az? Nemrég jelent meg Nádas Péter Párhuzamos történetek című műve, azt kezdte olvasni Bozóki András. A közelmúltban beszélt az íróval, aki azt mondta neki: akkor elégedett lesz, ha a minisztersége után befejezi a könyvet. – Tehát nem szabott nekem szűk határidőt – tette hozzá a szaktárca vezetője. Bevallása szerint keveset olvasott mostanában. Azért, mert nagyon nehéz lelassulni az olvasáshoz nélkülözhetetlen életritmusra, hogy az ember egy sok oldalon át kibomló cselekvést figyelemmel tudjon követni. Úgy mondta: ehhez kell relaxáció, pici megnyugvás, és a belső béke is fontos. Ám ha ez nincs meg – folytatta a gondolatsort –, akkor is érdemes elkezdeni olvasni, mert az segít elvarázsolni minket.

A karikatúra- és portrészobrairól közismert szentesi alkotó, Csíky László orvos megformázta Bozóki Andrást, akivel lelepleztette a még nem teljesen kész művet. – Igazi meglepetés volt a művész úrtól – válaszolta kérdésünkre, s azt is elmesélte, hogy Kalocsán járva megtekintette Csíky politikusokról készült karikatúráit. Az ottani gyűjtemény nagyon tetszett Bozóki Andrásnak. Milyen érzés volt saját maga szobrát látni? – Remélem, hogy szebb lesz, ha már nem zöld lesz a fejem, hanem barna, ha kiégeti az alkotó – mondta.

A nemrégiben felújított volt megyeházával kapcsolatban hallani olyan véleményt, hogy nincs funkciója. Az ott működő levéltárról, a kulturális és konferencia-központról, valamint a Koszta József Múzeumról úgy vélekedett a miniszter: gyönyörű épületben, méltó helyük van. Az oktatási és kulturális tárca tervezett összevonásával kapcsolatos kérdésünkre Bozóki András úgy reagált: nehéz erről beszélnie, mert ennek eldöntése a miniszterelnök feladata. S bárhogy is dönt, úgy lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkán csaphatnak össze az érvek

Ma este egy asztalhoz ül a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltje – Orbán Viktor és… Tovább olvasom