Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Budapesten játsszák Cserna-Szabó drámáját

A novellista szentesi író, Cserna-Szabó András első drámáját nemrégiben mutatták be Zsámbékon. A Vendel tragédiája címet viselő mű siker lett, ősszel a fővárosban is játsszák.
Cserna-Szabó András Vendel tragédiája címmel írt színművet. Fotó: Tésik Attila
A harmincegy éves szentesi emigráns idén nyáron először mutatkozott be új műfajban: drámát írt. A Zsámbéki Színházi Bázis és a debreceni Csokonai színház közös produkciója négy estét kapott Zsámbékon – telt ház előtt aratva sikert. Az író a közönség reakcióit látva elégedett lehet, a darab a fővárosban kapott némi megalapozatlan kritikát egyetlen szerzőtől. A fordulat az írói pályán nem is volna nagy széllel bélelt, ha nem hangzott volna el vele kapcsolatban néhány nehezen minősíthető mondat – kis botrány is jót tesz a nagy hírverésnek.

Cserna-Szabó András velejéig lehetetlen történetet talált ki az utasellátó büféjében, kedvenc gyengeségei átütnek a megformáláson, nagyszerűsége mégis felszínre kerül: ő osztja az észt az égből megszólaló Íróként a főszereplővel. Az egy ember tragédiája alcímet viselő darab főhőse Vendel szobafestő-mázoló mester, akit felesége belefojt a fürdőkádba.

Így kezdődik. Vendel halála után megkapja a szabad akaratot, ami számára túl súlyos, ebben megszakad a szíve. A földön hűségproblémákkal küzdő szobafestő odaát találkozik a gigantikus mellű Bucival, a Forma–1 rajongó karosszérialakatos Rajossal. Az élet és halál mély kérdéseiről társalog közben az őt megalkotó Íróval, mint majdnem Luciferrel. A szerző azt mondja, van ebben a darabban minden, amire a közönség szíve vágya éhes: szerelem, gyilkosság, szex, ufók és katarzis.
Ősszel a debreceni Csokonai Színház és a budapesti M Színház mint alternatív társulat tűzi műsorra a szentesi író drámáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirbik és Fetser – egy ügyért

A Szentes és Orosháza közötti vasútvonalat még az idén meg akarja szüntetni a MÁV. A két szomszédos… Tovább olvasom