Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Budapesten néztek szembe a Négy Manccsal

Szentes - „Nézzetek a szemünkbe!" – olvashatta a Négy Mancs Alapítvány három aktivistája a szentesi Hungerit dolgozóinak tábláján pénteken Budapesten.

A Hungerit elbocsátott és még dolgozó munkásainak petícióját – és az ajándékba hozott kutyát – a csattogó fényképezőgépek előtt átvette az állatvédők programvezetője, de nyilvánvalóvá tette: tőle ne várjanak az elbocsátottak kártérítést. A szentesiekkel – több szakszervezet mellett – már a vasutasok is szolidárisak.

Az újságírók, fotóriporterek mellett vagy harminc, MSZOSZ-zászlót lengető szakszervezeti küldött várta a budapesti Dalszínház utca 10. szám előtt tegnap délután egykor, hogy a szentesi dolgozókat szállító busz szerencsésen meg tudjon állni valahol a pénteki csúcsforgalomban. Többen is végignézték az irodaház kapuján lévő táblákat és a kapucsengő névlistáját. Utóbbin átsatírozva olvasható a Négy Mancs neve, az első emeleten bérelnek irodát. A ház elé kilépett egy ott lakó férfi, megkérdeztük, tudja-e, mi készül itt. Azt mondta: „persze, valami háború".

Ott volt a Hungarikum Szövetség vezetője, Róna Gábor is, aki nemrég levélben utasította Magyar Józsefet, a Hungerit igazgatóját, indítsa újra a libamáj feldolgozását. Most azért jött, hogy közelítse az álláspontokat.

A Hungerit dolgozói a pesti Dalszínház utcában tartottak demonstrációt. Képünkön (középen) Gergely Zsófia, a Négy Mancs képviselője nyilatkozik. Fotó: Karnok Csaba
A Hungerit dolgozói a pesti Dalszínház utcában tartottak demonstrációt. Képünkön Gergely Zsófia (középen), a Négy Mancs képviselője nyilatkozik. Fotó: Karnok Csaba

– Igenis lehet eredménye egy ilyen demonstrációnak, mert ebben a harcban a szentesi dolgozók mellett már nemcsak az ágazatból élők állnak, hanem például a vasutasok is – mondta lapunknak Farkas Andrásné, a Baromfiipari Dolgozók Szakszervezetének ügyvezetője. – Ezt a mai napig 6784 aláírás tanúsítja. Remélem, hamarosan megszületik az a megállapodás, amelyet az alapítvány is elfogad. A gyártók jelölni fogják a termékek csomagolásán, hogy tömött állatból készült, vagy sem, így tényleg a fogyasztók dönthetik el, megveszik-e ezeket a termékeket.

A Hungerit Zrt. száz munkatársa – köztük több olyan is, akit már elbocsátottak – profi módon elkészített, Hungerit-emblémás táblákat hozott. Néhány a feliratok közül: „Nézzetek a szemünkbe!", „Multibérencek!", „A francia és a kínai libamáj kell?" A tüntetőket két szakszervezeti titkár, Krausz Jánosné és Péliné Gábos Zsuzsanna vezette. Csöndben közeledtek, csak a fotósok és operatőrök kiabáltak azokkal, akik beléptek a képbe. Krauszné telefonon hívta Gergely Zsófiát, a Négy Mancs Alapítvány programvezetőjét, aki két biztonsági őr és két kolléganője kíséretében lépett ki a kapun, de aztán egyedül ment oda a szentesiekhez: szembenézni. A tüntetők vezetői átadták és fel is olvasták neki petíciójukat. A dolgozók azt követelik, az alapítvány törölje a Hungeritet a feketelistáról, kérjen elnézést a cég munkatársaitól, fizessen kártérítést az elbocsátottaknak, és vonuljon ki Magyarországról. A felek beszélgettek egy kicsit. Gergely Zsófia halkan, de határozottan válaszolgatott. Bár rendőrök biztosították a rendezvényt, nem volt rájuk szükség: ez egy kulturált pesti tüntetés volt. A hungerites dolgozók – akik megbeszélték, nem nyilatkoznak, így még azt sem árulták el, hogy hol tudott megállni velük a busz – komor tekintettel állták körül a beszélgetőket, de az operatőröktől nem jutottak közelebb, így nem hallották, mit is mond „az a szőke, vékony kiscsaj". Azt mondta, válaszolni fognak a petícióra, írásban. Emlékeztetett, hogy ha megszületik a megállapodás a tömött termékek jelöléséről, törlik az egész listát, nem csak a Hungeritet róla. Ők két éve indították akciójukat, amellyel az állatokat próbálják védeni, de idén nyárig egy cég sem vette őket komolyan. Pedig ők tizenhatezer aláírást gyűjtöttek. Szerinte az elbocsátás nem az ő akciójuknak köszönhető, Magyar József már év elején kilátásba helyezte, hogy létszámleépítések lehetnek. Erre azt mondta Krauszné, hogy ha valaki neki két évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy egy állatvédő szervezet akciója miatt veszélybe kerül az ő állása is, kinevette volna azt az embert. Hozzátette: talán különös, hogy itt elbocsátottak is vannak, akik nem a vezérigazgató ellen tüntetnek. De a dolgozók – és ekkor helyeslő morgás hallatszott a tömegből – Magyar Józsefnek hisznek, mert ő is ennél a cégnél kezdett dolgozni, és többször tanúbizonyságot tett arról, hogy nem felejti, honnan indult. A két titkár mellett állt a Szentesen élő Gerd Frenzel is, aki egy keverék kutyust tartott. Azt mondta, ennek a kutyának is van négy mancsa; a jószágot a Hungerit kerítéséhez kötötte valaki, ő meg azért hozta el, hogy viseljék gondját az állatvédők. A szentesiek így mondták el, szerintük mivel kellene foglalkoznia az alapítványnak. Amikor Gergely Zsófia átvette a kutyát is, a tüntetők megtapsolták.

Gergely Zsófia programvezető vette át a szentesiek petícióját – és a kutyát. Fotó: Karnok Csaba
Gergely Zsófia programvezető vette át a szentesiek petícióját – és a kutyát.
Fotó: Karnok Csaba

A vezetők ezután fölmentek az alapítvány irodájába, ahol látszott, felkészültek a sajtó fogadására: a falakon megkínzott libákról és kacsákról készített, sokkoló képek, a szekrényen szóróanyagok. A szentesiek megköszönték, hogy Gergely átvette a petíciójukat, és sikerült szemtől szemben tárgyalni. Nyomatékosították: ők fontosabbnak tartják az embert, mint a haszonállatot. A kutyát új gazdái megitatták, megsimogatták. Miután mindenki elköszönt, feltettük a kérdést Gergely Zsófiának: mit szól ahhoz, hogy az alapítványról sokan – ez az utcán kiderült, újságírók is – nyíltan beszélik, a Hungerit konkurenseitől kap támogatást.

– Ez olyan állítás, ami ellen nem lehet védekezni – mondta a programvezető. – A közhasznúsági jelentésünk fönn van az internetes oldalunkon, az APEH honlapján is elérhetők azok az adatok, amelyekből kiderül: önzetlenül próbáljuk védeni az állatok érdekeit, nem csak a libatömés ellen küzdünk, és nem csak Magyarországon.

A Hungerit nyerésre áll

Gergely Zsófia két kolléganője sajtóanyagokat osztogatott, ezek idézik a Hungerit vezérigazgatójának nyilatkozatait. Magyar József már a libamájbotrány előtt valóban arról beszélt – többek közt lapunknak –, hogy fél a 2008-as évtől, az energia- és a takarmányárak növekedése és egyéb tényezők oda vezethetnek, hogy embereket kell elbocsátani a cégtől. Az állatvédők azt mondták, sajnálják, hogy ezt a kommunikációs háborút egyelőre a Hungerit nyeri: most is a cégről szólnak a sajtóhírek, nem arról, hogy az állatokat védeni kell. A dolgozók képviselői szerint viszont kommunikáció ide vagy oda, ha nem változik a helyzet a német és osztrák áruházakban, mindnyájan el fogják veszíteni az állásukat – nem csak a májföldolgozó kollégák.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. steven5219 2008. szeptember 28. 14:24
  „az embereket ki védi meg a négy mancstol?!!”
 • 47. fucking bullshit 2008. szeptember 27. 23:39
  „Ron Werber izraeli tanácsadó, az MSZP választási kampánymenedzsere arra kér mindenkit, hogy akinek kell, nyugodtan menjen ki pisilni beszéd közben, de ne mindenki egyszerre.
  Werber szerint a szocialisták nagy szarban vannak.”
 • 46. 43-as:LIBA 2008. szeptember 22. 19:40
  „Mindenben egyettértek veled !Nagyon jól látod a dolgokat !Nagyon jók a rálátásaid.Csak egy a baj ,hogy nem sokan gondolják igy.Pedig mindenki ugyanigy jár.Üdv:”
 • 45. Raven 2008. szeptember 22. 13:59
  „Nos ismét vélemény tőlem!

  Kérdés mennyi profitot hozott az országnak a hízott liba kacsa kivitele? Sokat! Hála négy mancs lelkes állat védésének és az állat védőknek akik nem tudnak haszon és más állatok közt különbséget tenni, ez a profit eltűnik az állam kaszából. Ezzel is szegényebbek leszünk de sebaj mi azért dobáljuk csak a sarat egymásra hajrá.

  Mondom ez is csak egy vélemény.”
 • 44. NÉZD 2008. szeptember 21. 21:06
  „http://kuruc.info/

  http://hunhir.hu/

  http://www.korrupedia.hu/index.php/Kezd%C5%91lap

  http://www.nagyajolet.info/

  http://www.mno.hu/

  ÉS AZ ECHO TV-T NÉZD ÉS EZEK SZERINT CSELEKEDJ,,MERT HALÁLRA VAGY ITÉLVE, MÉGHOZZÁ LASSU,,,JÓ KOMMUNISTA GYAKORLAT SZERINT”
 • 43. LIBA 2008. szeptember 21. 20:46
  „BIRKA GYÁVA NÉP, NEM KELL ITT KÖNYÖRÖG A LÉTFÖNNTARTÁSÉRT,MEGÉLHETÉSÉRT ,AZ ASZTALRA CSAPNI,VÉGÜL MI VAGYUNK A TOLVAJOK ELTARTÓI,EGYSÉGBE TÖMÖRÜLNI ,,ÉS TÜNTETNI,NEM VESZIK ÉSZRE MÉG PETICIÓ IDE VAGY ODA MÁR IS ÉHEN HALNAK EMBEREK, MERT NINCS MUNKA HELY, KIMÉLET NÉKÜL IRTJÁK A MAGYAR......FOGJATOK ÖSSZE ,ÉS NE KÖNYÖRÖGJETEK..KÖVETELJETEK ,........”
 • 42. Juszt is gagyi 2008. szeptember 21. 11:19
  „MI A FONTOSABB, AZ EMBER VAGY A HALAK?
  Juszt is ezt kérdezte, csak egy kicsit másképpen: mi a fontosabb, az ember vagy az állat.
  Hülye kérdésre, csak hülye választ lehet adni. Én másképpen kérdeztem volna: Mi a fontosabb a profit hajhászása, vagy az ember?”
 • 41. Vágta 2008. szeptember 21. 10:22
  „Lapunk nemrégiben párhuzamot vont két jelölésköteles termék között; nevezetesen a ciánszennyezéssel kitermelt arany és a töblettakarmánnyal előállított viziszárnyas termékek között. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy amíg az aranyat a jelöléskötelezettség óta nem vásárolják; a hízlalt termékek kelettje nőtt. Megkérdeztük az átlagfogyasztót valyon mi ennek az oka:
  -"Szeretjük az aranyat, de hülye azért nem vagyok.... Látom mi pusztítást okozott a gyár, a biológiához értek annyira, hogy a halak meghaltak, tehát nagyon nem volt jó nekik.
  A gyermekeim nagyon szerették a libazsíros kenyeret, egyszer kétszer vendégek jöttek, nagyon finom hízott libamájjal tudtam őket várni. A kedvenc boltomban egyszer csak nem lehetett kapni, ÉN nem is tudtam miért, csak imeltek-ámoltak az eladók, a médiából tudtam meg, hogy tulajdonképpen megállapodtak a hátam mögött. A vendégségek nem sikerültek már olyan jól, a sminkem minősége is romlott, később tudtam meg, hogy a libazsírt valami hitvány anyaggal helyettesítették; egy szó mint száz, tönkrement a házasságom, a férjem elhagyott egy másik nőért, aki mindezeket be tudta szerezi. De környezetbarát a házasságunk felbomlása, mert éppen terhes voltam, hát elvetettem a gyereket, ö már nem eszik libazsírt...
  Köszönöm, hogy mint vásárló szólhattam, mert erről az egészről engem még nem kérdeztek meg, pedig hülye azért nem vagyok"”
 • 40. Pató Pál 2008. szeptember 21. 09:03
  „Az EU 12 évet adott, az állatvédők már egyszer adtak 10 évet, most még egyszer adtak 10 évet. Nem lesz törvény, csak rendelet, kezdődhet a tökvakarás újból és 10 év múlva ismét lehet szidalmazni az állatvédőket, mert valaki éppen kölcsönt vett fel libatömésre, amit nem tud visszafizetni. Ez a jó magyar szokás, ülünk a a saját sz@runkban mert az melegít, aztán másokat szidunk a saját tehetetlenségünkért.”
 • 39. RobinGood 2008. szeptember 21. 09:01
  „MI A FONTOSABB, AZ EMBER VAGY A HALAK?
  A Tiszta Tiszáért környezetvédő alapítvány székháza előtt tüntettek a román aranybányászok, akiknek a munkahelye veszélybe került a ciános bányászati technológia elítélése miatt. Néhány a feliratok közül: ,,Nézzetek a szemünkbe!" ,,Multibérencek!", ,,A francia és a kínai arany kell?" A tüntetők vezetői átadták és fel is olvasták neki petíciójukat. A dolgozók azt követelik, az alapítvány fejezze be a ciános bányászat elleni kampányát kérjen elnézést a cég munkatársaitól, fizessen kártérítést az elbocsátottaknak, és vonuljon ki Romániából. Az Aranyipari Dolgozók Szakszervezetének ügyvezetője elmondta:i Remélem, hamarosan megszületik az a megállapodás, amelyet az alapítvány is elfogad. A gyártók jelölni fogják a termékek csomagolásán, hogy ciános aranyból készült, vagy sem, így tényleg a fogyasztók dönthetik el, megveszik-e ezeket a termékeket. Ott volt a Romanikum Szövetség vezetője, is, aki nemrég levélben utasította az AURUL igazgatóját, indítsa újra a ciános bányászatot. A tüntetők átadtak a környezetvédőknek egy vödör Duna-vizet, hogy inkább azzal foglalkozzanak a jövőben.”
 • 38. sada37 2008. szeptember 21. 08:19
  „Kedves gergely zsófia ön az állatokat fontosabbnak tartja mint az embert?.Semmit nem számít önnek a sok ember sorsa hogy utcára kerülnek és éhen halnak? Az állatkínzást én is elitélem aki szándákosan üti veri vagy kínozza a kutyát vagy a macskát vagy bármilyen állatot.Kedves zsófia nézzen magába és hallgasson a lelkiismeretére.És hallgasson arra hogy mit is mond önnek sok ember elveszítheti az állását és ezeknek az emberek gyerekeit nem érdekli az állatvédelem mert gyerekek csak az amit kaphat a szülőtöl élelmet ruhát és stb.kérem önt gondoljon erre”
 • 37. TELSTAR 2008. szeptember 21. 08:03
  „Tiltsák be a lóversenyt és a bikaviadalt is !”
 • 36. skorpio21 2008. szeptember 21. 07:48
  „Ezek a lelkes állatvédők még kullancsokat és a szúnyogokat is átszoktatják a dobozos tejre!Ha nem vigyázunk!:))))))))))))))))))))))))))”
 • 35. egy állatbarát és pesti bioliba gyűgyölő 2008. szeptember 20. 23:52
  „Én csak a szegény kutyut sajnálom, milyen sorsa lesz ennél a hülye libánál, lehet a végén a kutya vegetáriánus életmódban hal meg, azért mert nem fog neki kaját venni, főleg a baromfi ízesítésű kutyaeledelt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 34. MiciMackó 2008. szeptember 20. 21:59
  „32!
  Nem igaz országban csak nem igaz vádakkal lehet nyerni!

  "Nem igaz vádakkal választást nyerni nem igaz országhoz vezet"”
 • 33. embör 2008. szeptember 20. 20:40
  „Figyeljél már RobinGood!

  Amit Firedognak írtam az emberről, rád is igaz!
  Mi a szent sz..ért güzülsz hát ennyit?
  Átgondoltad-e már,hogy mit is szeretnél tulajdonképpen?”
 • 32. uzsolt 2008. szeptember 20. 20:26
  „MiciMackó: akkor nézd meg a ma esti tüntetést, és látni fogod, mire gondoltam :(”
 • 31. RobinGood 2008. szeptember 20. 19:51
  „A hozzászólásokból kiderül, hogy sokan nincsenek képben az ún. feketelistával kapcsolatban:
  Ez 20 (húsz!) francia, illetve 13 magyar libatöméssel foglalkozó cég nevét tartalmazza. A 13 "magyar"ból 1 német, 1 olasz és 1 izraeli-svájci, és 1 izraeli-belga tulajdonban van. Hozzánk menekültek az ottani szigorú állatvédelmi törvények, a és az itteni kiszolgáltatott, képzetlen és olcsó munkaerő miatt. ?gy a gonosz külföldiek által pénzelt állatvédők és a szegény magyar libamájtermelők harcáról szóló mese erősen sántít, bárhogy nyomatják is a függetlennek cseppet sem mondható médiák.
  Kíváncsi vagyok, hogy a Négy Mancs meghátrálása után mi lesz a következő lépés? Kimennek a tüntetők az áruházláncokhoz is? Azonnal tessék megvenni amit termelünk, akár tetszik, akár nem! Leszarjuk Európát, örökös kiváltságot akarunk! Röhej.”
 • 30. Tudatlan 2008. szeptember 20. 18:26
  „Miről vitatkoztok?
  "A Négy Mancs magyar vezetőjének véleménye szerint az agrártárca és az alapítvány közötti közelmúltban történt egyeztetések sikerre vezettek, így várhatóan október 1-től hatályba lépő minisztériumi rendelettel megoldódik a probléma, és levehetik a céget a feketelistáról. A rendelet tartalmazza, hogy a Hungerit termékeinek csomagolásán jól látható címke jelölje, hogy az hízott libát tartalmaz. Emellett egy kódex is életbe lép, amely az állati termékek nem kifogásolható eljárással történő előállítására 10 éves átmeneti időt biztosít a magyar feldolgozók számára."

  Megismétlődik Szanyi-féle MSZP-és megoldás! Most sem lesz törvény a magyar libamájról, a libatömésről mint a franciáknál, csak egy minisztériumi rendelet. Ilyen volna a sors fintora?”
 • 29. embör 2008. szeptember 20. 18:24
  „Firedog!(7)
  Az egyetlen élőlény a földön aki előre tudja,hogy meg fog halni, az az ember!
  Legalább játszani engedd!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 millió buszvárókra Szentes és környékének

Szentes - Szentes, Derekegyház és Árpádhalom együttesen nyolcvanmillió forintot nyert pályázaton… Tovább olvasom