Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Bűnügy lehet a szentesi fiatalasszony halálából

Szentes - Büntetőeljárás keretében nyomoz a rendőrség annak a 31 éves fiatalasszonynak az ügyében, aki egy nőgyógyászati rutinműtét után halt meg szerdán a szentesi kórházban.
A családtól és más forrásokból úgy értesültünk, hogy a nőnek Loboda Fábián szülész-nőgyógyász volt a kezelőorvosa, ő végezte el rajta
az egészségügyi küretet, ami után három héttel elhunyt. Az orvos tegnap is dolgozott a kórházban.

A kiemelt státuszú szentesi kórházban tegnap – a 31 éves fiatalasszony döbbenetes haláláról szóló cikkünk megjelenése napján – igen rossz hangulat uralkodott a dolgozók és a betegek körében.

Mint megírtuk, egy 31 éves nő spontán elvetélt, és ezért egészségügyi küretet végeztek rajta az intézmény szülészeti-nőgyógyászati osztályán. A beavatkozáskor azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre. Egyes szakmai vélemények szerint ez általában azonnal észrevehető, de 24 órán belül mindenképpen megjelennek a tünetek. A fiatalasszony azonban csak a nőgyógyászati beavatkozástól számított 48 óra múlva került ismét sebészkés alá.

Ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfala, de a vékonybél is sérült. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel, és bár ezt követően többször is megműtötték, a többhetes intenzív kezelés ellenére sem tudták megmenteni az életét.

A hírzárlat miatt tegnap sem beszélt senki a történtekről. Illusztráció: Segesvári Csaba
A hírzárlat miatt tegnap sem beszélt senki a történtekről.
Illusztráció: Segesvári Csaba

A családtól és más forrásokból úgy értesültünk, hogy a 31 éves fiatalasszonynak Loboda Fábián szülész-nőgyógyász volt a kezelőorvosa, ő végezte el rajta az egészségügyi küretet.

Lapunk internetes fórumán a haláleset hírére elszabadultak az indulatok, és a legszélsőségesebb vélemények láttak napvilágot. Többen saját – pozitív és negatív – esetüket írták le az orvossal kapcsolatban. Akadtak olyanok, akik Lobodát a szentesi kórház legjobb, legrendesebb nőgyógyászának tartják, tartották, mások a fejét követelték, és azt, hogy azonnal rúgják ki az intézményből, vagy legalább függesszék fel az állásából, amíg nem zárul le a rendőrségi vizsgálat. Voltak, akik reményüket fejezték ki, hogy az eset óta már nem dolgozik a kórházban.

Loboda Fábiánt tegnap a kórházban, munka közben értük el telefonon. Az orvostól szerettük volna megkérdezni, hogy mit érez, felelősnek tartja-e magát a 31 éves nő haláláért, de közölte: az ügyben csak Várkonyi Katalin főigazgató nyilatkozhat.

Büntetőeljárás keretében nyomoz a rendőrség

A szerdán elhunyt 31 éves szentesi nő ügyében már nem közigazgatási, hanem büntetőeljárás keretében – foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés gyanúja alapján – nyomoz a rendőrség. Ha bebizonyosodik, hogy az orvos hibázott, akkor akár öt év börtönt is kaphat. A család csak a vizsgálatok lezárultával nyilatkozik a sajtónak.

Az elrendelt hírzárlat miatt tegnap a szentesi kórházban senki sem merte a nevét vállalva elmondani véleményét a történtekről. Azt azonban sikerült megtudnunk, hogy a három osztály – a szülészet, a sebészet és az intenzív – között érzékelhető a feszültség. Mivel a 31 éves fiatalasszony élete utolsó két hetében az intenzív osztályon feküdt súlyos állapotban, a szülészeten a dolgozók háromnegyede nem is találkozott a szerdán elhunyt nővel. Az a szakmai vélemény terjed az intézményben, hogy a nőgyógyászati rutinműtét közben kellett volna észrevenni, hogy baj van. Ha ez megtörténik, akkor elkerülhető lett volna a tragédia.

Megtudtuk továbbá: a szakmai hibát senki sem vitatja a kórházban.
Értesülésünk szerint Loboda Fábián volt Blázsik Ildikó kezelőorvosa is. A csongrádi asszony – mint arról többször írtunk lapunkban: kisfia, a nyílt gerinccel és agykamratágulattal született 3 éves Patrik miatt – műhibapert indított a szentesi kórház ellen, mivel gyermeke rendellenességére csak a terhesség utolsó harmadában derült fény. Az asszony elvesztette a műhibapert.

Az olvasó véleménye: "A műtét utáni kritikus 48 óra eseményeiért a szülészet osztályvezető főorvosa a felelős"

hozzáértő: Egészségügyi kaparásnál a méh kilyukasztása műtéti kockázatok közé tartozik. Az orvosi irodalom szerint ezt a komplikációt a műtétet végző orvos sok esetben nem észleli, ami nem számít műhibának, még akkor sem ha bélsérülés történt.

A beteg műtét utáni gondos megfigyelése azonban legalább olyan fontossággal bír, mint maga a műtéti beavatkozás. Ez az asszony nyilvánvalóan egyre súlyosbodó tünetekről panaszkodott. Magyarázatra szorul és orvosi műhibának tekinthető, ha egy kialakuló súlyos hashártyagyulladást csak 48 óra múlva diagnosztizálnak és akkor döntenek az életmentő sebészi beavatkozás szükségességéről. A műtét utáni kritikus 48 óra eseményeiért a szülészet osztályvezető főorvosa a felelős. Nem véletlenül van érezhető feszültség a sebészek, az intenzív osztály orvosai és a szülész főorvos között. A sebészek valószínűleg egy menthetetlen beteget vettek át a szülészetről.

A biztonságos betegellátás érdekében radikális intézkedésekre van szükség. Dr. Ugocsai Gyula osztályvezető főorvos - orosházihoz hasonló - azonnali felmentése elengedhetetlen ahhoz, hogy hasonló tragikus helyzetek a jövőben ne forduljanak elő a kiemelt szentesi kórház szülészeti osztályán.

Olvasóink írták

255 hozzászólás
 • 255. dottore 2008. július 31. 23:48
  „Azoknak, akik azt gondolják, hogy mindenki hibázik: Vannak apróbb és súlyos hibák. Súlyos hibát SENKI nem engedhet meg a munkájában. Itt nem arról van szó, hogy a doktor úr elírta a TAJ számot....”
 • 254. hugica 2008. július 30. 21:26
  „nem adtam a kezébe, csak letettem mellé az asztalára... úgy gondolom, ha valaki adni akar, azt ne sértsék meg azzal, hogy nem fogadják el. nem azért adom, hogy hátha visszadja...ennyi..”
 • 253. minimanó 2008. július 30. 21:10
  „Hugica!
  És ha a kezébe adtad volna a borítékot, azt visszaadta volna vajon?”
 • 252. hugica 2008. július 30. 18:50
  „Mikor az első cikk volt a délvilágban, hogy meghalt egy kismama a szentesi kórházban...nem szerepelt még név... A másnapiban már igen... sajnos nem lepődtem meg kilétén :((
  Személy szerint Rácznál szültem, mindkét gyerekemet, 6 és 2 évesek, mindkét varrratszedésnél a kérdésemre ezt válaszolta: Ugyan már, semmivel!...méghogy pénzéhes....pfff nanemár... pedig 8 hetet töltöttem a kórházban...”
 • 251. sorpocak1 2008. július 30. 12:37
  „Addig amíg a szentesi korházban az van ami van, és egyre több olyan embert vesznek fel, akik máshol éppen azért nem kellenek, mert az orvostudományhoz egyáltalán nem konyítanak, átmentek éppen 2-s indexel, addig ne csodálkozzunk, ha ilyenek egyre többször fordulnak elő.Az ilyenek nem orvosok, szószerint kontárok.Addig amíg a politika dönt a korházon belül, nics min szépíteni és nem tudnak javítani. Parancsra soha nem fog javulni az orvosi ellátás. Ehez szakemberek és nem kontárok kellenek. Bár a tapasztalatom az, hogy 98%-ban hozzáértők és igazán orvosok, ápolónők dolgoznak a korházban, akik mindent igyekeznek megtenni értünk betegekért. Azt a 2%-t pedig elkellene távolítani. A szentesi fórumon akadt védelmezője is az orvosnak, miszerint megilleti az egyenlő esély kijár mindenkinek. Igen, de nem az olyannak, aki már kitudja hanyadik családot teszi tönkre!Hogy a Kijárna, de mégsem! Igen, az anyukának is kijárt volna, csak sajnos ő ezt már nem érte meg, és a családnak sem jó, ami most körülöttük folyik. Ismerjék meg az anyukák, leendő anyukák, kinél is mi vár rájuk.”
 • 250. Ági0000 2008. július 29. 20:52
  „Kezdeményező.

  Én reagáltam is rá,de hogyan tudnánk segíteni?”
 • 249. kezdeményezés 2008. július 29. 00:17
  „Én már földobtam a labdát, de amíg csak itt írogatnak, addig nem lesz semmi az ügyből, max. fegyelmi!”
 • 248. Patrik Anyukája 2008. július 28. 22:08
  „Ibolya Öcsödről,KÖRHINTA,és egy másik hozzáértő!
  Igazatok van,gondoljon bele mindenki,ha Ő lett volna a lány helyébe!
  Nem kell védeni az orvost,rég a korházon kívül lenne a helye!!!!!!!!Még,hogy bocsánatot kér?Velem se tette,mái napig sem.Úgy ordítozott Dr.Ugocsai is velem és a családommal is amikor kiderült kisfiam rendellenessége,még arra is képesek lettek volna,hogy idő előtt szüljem meg náluk majd ők gondoskodnak a csecsemőről!!!!
  1VALAKI te ne kritizálj,örülj,hogy nem voltál még ilyen helyzetben,és igenis a Dr.Úr elfelejt még bocsánatot kérni is!!!!!
  ÖSSZE KELLENE MÁR FOGNI ÉS AKIKET SÚLYOSAN MEGKÁROSÍTOTT FELJELENTÉST TENNI ELLENE!!!!!!!”
 • 247. Kati10 2008. július 28. 22:01
  „Őszinte részvétem a családnak!Borzalmas ami történt!”
 • 246. Ibolya Öcsödről 2008. július 28. 21:43
  „Ez amiket itt olvasok régen nem atragédiáról szól, mindenki mondja a magáét!Egyszobába feküdtem a meghalt lánnyal a nőgyógyászaton.Engem nem ez az orvos műtött de remélem több nőt nem is fog!!!!!!!!!!!!!Élje át azt a szenvedést a Dr.Úr amiket Ő okozott! Előszöris a lánynak, másodszor pedig a férjének és az anyukájának, akik egész nap az ágya mellett aggódtak érte,mint sajnos tudjuk hiába.Ez az igazi értelmetlen halál kéthavi házasság után egy felelőtlen ember hibájából aki még orvosnak mondja magát!!!!!!!!Pedig nem az,mert egy orvos ilyet nem csinál!!!!!!!!!!!!Őszinte részvétem a családnak nagyon mellbe vágott ez a borzalmas hir,nagyon-nagyon sajnálom Ildikót!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 245. eliza 2008. július 28. 19:17
  „Igen is vannak még rajta kivül lelkiismeretes orvosok!
  Nem tudom miként "válogatják ki,de az egyszer biztos,van akinél elfogadja L.F. a hálapénzt,sőt elvárja,van akivel semleges,vagy elég mogorva,és van akivel kedves kommunikativ,és nem fogadja el a hálapénzt.
  És vannak a Szentesi kórházban még nőgyógyászok akik van akivel kedvesek,rendesek,nem tartják a zsebüket,viszont van akivel meg épp az ellenkezőjét teszik.
  Érdekes,de ez igy van.
  Kismama vagyok én is,és hallok ezt is azt is,jót-rosszat egyaránt.
  Szóval én ugy választottam ki az orvosomat,hogy hiába hallottam jót és rosszat,nekem a szimpátia fontos,illetve hogy mennyi az eddigi "munkája során a baklövés.
  Hallottam például Ráczról is jót is rosszat is,hogy neki van a legtöbb kismamája,hogy kedves,hogy pénzéhes,hogy nagy szaktudású.De hallottam Józsáról is jót is rosszat is.És Apró doki,aki az én orvosom.Hallottam róla is hogy pénzéhes,kedves,lekezelő stb.
  Velem kedves,figyelmes.
  Sajnálom a fiatal lányt,és a családját!”
 • 244. Kanfi-Horváth Andrea 2008. július 28. 19:04
  „Minden műtét kockázatos. Tudomásul kellene vennünk, hogy "rutinműtét" kategrória nem lézetik, csak azért találtuk ki, mi "páciensek" , hogy ezzel nyugtassuk magunkat a kórház előtt.
  Loboda doktorról annyit: ha minden orvos csak fele annyira lenne lelkiismeretes és segítőkész, mint Ő, akkor nem lenne olyan hálapénztől bűzlő az egészségügy. Mikor kapjuk meg, hogy mindenféle nagy boríték nélkül az orvos a műtét után a beteget meglátogatja a munkahelyén ?? Igen, ez történt, a hálapénzt NEM FOGADTA EL, az Édesanyámról van szó, (aki pékségben dolgozik)és a Doktor Úr csak azértugrott be, hogy megkérdezze, ugye minden rendben van és nem kért kenyeret, kiflit, tehát TÉNYLEG csak ezért ment be!
  Vegyük komolyan a kockázatokat még akkor is, ha "rutinnak" nevezik a beavatkozást. Régebben is volt ilyesmi, csak akkor nem volt olyan szenzációhajhász a média és nem voltunk annyira elhülyítve, hogy mindent úgy értelmezünk, ahogy értelmezik helyettünk!”
 • 243. Kristó 2008. július 28. 17:09
  „Csak annyit: hol volt a többi nőgyógyász orvos? Én régen voltam kórházban, de akkor volt kis vizit, nagy vizit, ez utóbbi a főorvos jelenlétében, és ha szükségesnek tartotta a FŐORVOS!!!! KONZÍLIUMOT HÍVOTT ÖSSZE. Most erre miért nem került sor, vagy sor került? Akkor nem csak dr. L. F. hibázott.”
 • 242. vagyok,aki vagyok 2008. július 28. 17:05
  „KEDVES Kupec!

  Ne ítélj,hogy ne ítéltess!!!!!!!”
 • 241. donpedro 2008. július 28. 16:23
  „Látom elszabadultak az indulatok.
  Amit leszűrök........meghalt egy fiatal nő............meghalt pedig nem kellett volna egy ilyen műtét kapcsán.
  Hibázott egy orvos....aki már többször hibázott...jó nagyokat.......kedves ember............van kapcsolata a kismamáival,ami nagyon jó.........de..........most meghalt egy nő...........pedig nem kellett volna.Ha oda figyel a műtét alatt amikor vagdalt összevissza,ha figyel a 48óra alatt a beteg panaszaira.............akkor talán még ma is élne.mint ahogyan a mai újságban megjelenő másik páciense.
  Az én feleségem is nála szült........apás szülés..........tehát volt kapcsolatom vele.......kedves,jó humorú......levezette a szülést..egészséges a lányom........de a szülésznőnek többet köszönhetünk mint neki!Jó hogy ott volt!
  Ez van.
  Én nem pártolom és nem is szidalmazom,de.........bizony meghalt egy nő a keze alatt.
  És nem ez az első szorult helyzete.”
 • 240. XYZ 2008. július 28. 16:20
  „Na jó ez már tényleg nem arról szól amiről kellene!!!
  Én mint az ő páciense IS azt mondom,hogy HIBÁZOTT!!!Ezen nincs mit nem elismerni.Viszont még mindig fenn áll a tény,hogy nem csak ő hibázott ezzel az üggyel kapcsolatban!Ha lecsukják X évre az sem hozza már vissza a hölgyet és a hozzátartozók fájdalmát sem enyhíti.SAJNOS!
  Innentől mindenki saját döntése,hogy hozzá jár-e.Nem szeretheti mindenki ugyan azt.
  Ezektől függetlenül én maradok nála (ha erre lesz lehetőség),és elnézést kérek mindenkitől akit megsértettem,vagy úgy érzi,hogy bántottam!Hiszen mindenkinek van saját véleménye amit én el is fogadok!
  És tényleg ne sértegessük a másikat!

  További szép napot mindenkinek!”
 • 239. egy beteg 2008. július 28. 16:00
  „XYZ!
  Bocsánat, természetesen nem "egy beteg"-nek írtam, hanem "egy a sok közül"-nek!!!:) Jók ezek az álnevek...”
 • 238. adsl 2008. július 28. 15:56
  „"Bűnügy lehet..." Sok minden lehet, mert semmi sem biztos. Egy műtét is kockázatot jelent. Sikerülhet is, meg nem is. Ezerből, kétezerből egyszer nem sikerül? Tudni kell, hogy nincs abszolút biztonság! Soha nem is volt! Mindig voltak, vannak és lesznek áldozatok! Az orvos is ember és ő is tévedhet, ő is hibázhat! Számos körülmény befolyásolja az ő munkáját is. Aki azt állítja, hogy soha nem hibázott életében, munkájában, az nem mond igazat!
  Részvétem.”
 • 237. egy beteg 2008. július 28. 15:51
  „XYZ!
  Maga jól van??? Írtam már pár hozzászólást, de soha nem tértem ki arra, hogy L.F. nálam is hibázott!!! És nem a cikk kapcsán merült fel bennem (bennünk, gondolok itt a családomra is) hanem sokkal-sokkal hamarabb, amiben nőgyógyász is megerősített (nem Józsa dr.), hogy lehetett a szülésből visszamaradóan a problémám, egészen pontosan, hogy rosszul lettem összevarrva...És csak azért írtam ezt "egy beteg"-nek mert valami nagy ragaszkodásról írt Józsával kapcsolatban, pedig a helyreállító műtét előtt nem is ismertem!!! Én nem vádolok senkit (a saját esetem kapcsán), de tény, hogy műteni kellett!!! És nem "hirtelen lett valami bajom", valamint nem mondtam, hogy "biztos az ő áldozata vagyok"!!! Nem kéne kiforgatni a szavakat! Továbbá azt is mondtam, hogy maradjon a páciense, szíve-joga, mint ahogy nekem is a váltás!!! Ugye mostmár sikerült helyesen értelmeznie a szavakat???”
 • 236. körhinta 2008. július 28. 15:41
  „Látom tényleg nem olvasta végig a forumot.
  Mondhatjuk igen közel vagyok a tűzhöz,mindkét oldalról.
  A vádaskodására nem reagálok két dolog végett,nem ezért "jöttünk itt össze,egy sajnálatos tragédiát "tárgyalunk ki,mindenki a maga szemszögéből elmondja a véleményét(illetve igy kellene lennie,nem egymásnak esni,csupán mert más a vélemyénye)
  Másodszor pediglen,nekem azt tanitották otthon a szülői háznál,ne áll le meddő vitáknál,sértegetésnél,ha a vitapartner nem egyenrangu veled,és ha tudod hogy neked van igazad!
  Szive joga mindenkinek megválasztani az orvosát,és szive joga a történtek után is az emlitett orvoshoz járni.Itt nem is erről volt szó,hogy ne járjanak a nők az emlitett orvoshoz,megismételném önmagam;ez az orvos végezte a műtétet,ez az orvos vétett.És a felelős kapja meg a kellő büntetést!
  Ennyi.”
255 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseuz már Kínában rója a kilométereket

Szentes - A kanadai Vancouverből repülőgéppel érkezett meg Sanghajba Cseuz László. Tovább olvasom