Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Busi Tibor nem hagyta annyiban: a szentesi férfitől elnézést kért az EDF Démász

Szentes - A szentesi Busi Tibor nem érti, miért nem szólt neki senki arról, hogy az áramszolgáltató 2010 végén vezetékjogot jegyeztetett be az ingatlanára. Panaszával az EDF Démász Zrt. ügyvezetőjénél is járt Szegeden, aki elnézést kért a tévedésért, és megígérte, pontosítják a biztonsági övezetek mértékét.
– A földhivatalnál volt elintéznivalóm, akkor derült ki, hogy az áramszolgáltató 35 méter hosszan vezetékjogot jegyeztetett be az ingatlanomra. A kérelmező az EDF Démász, az engedélyező a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Szegedi Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság volt. Nem értettem, miről van szó, azt meg végképp nem, hogy erről miért nem értesített engem senki – mondta Busi Tibor. – Minden lehetséges helyen utánajártam a dolognak. Kiderült: nemcsak az én ingatlanomra, hanem Szentesen 2356 ingatlanra – belterületen 308, külterületen pedig 30 kilométer hosszan – jegyeztetett be az EDF Démász vezetékjogot. Egy márciusban kelt hivatalos levélben el is magyarázták, ezt nemcsak akkor kell figyelembe vennem, ha esetleg bővíteni akarom a házam, de akkor is, ha csak egy fát akarok ültetni – magyarázta a szentesi férfi.

További részletek is akadtak a hivatalos iratokban, amelyek előtt értetlenül állt Busi Tibor. A vezeték 17 és fél méter hosszan metszi a portát, egy dokumentáció szerint a biztonsági övezetet annak mindkét oldalán, azaz 35 méter hosszan, 3 és fél méter szélességben szerkesztették meg. A szentesi férfi utánanézett a törvényi előírásoknak és úgy találta: jogtalan ekkora biztonsági sáv. Az érvényes rendelkezés szerinte mindössze fél méter a vezeték körül.

– Már ezt sem tartom racionálisnak, ám azt végképp nem értem, hogy egy Kristó Nagy István utcai ingatlanra hogyan jött ki 108 méter – mutatta a panaszos a terjedelmes iratmennyiséget. – Nem kártérítést akartam, hanem arra kerestem a választ, hogy tulajdonképpen milyen magasságig rendelkezem a saját ingatlanommal. A lakosok értesítését is hiányoltam. Igaz, a polgármesteri hivatal a törvényi előírásnak eleget tett: a határozatot 15 napra kifüggesztette az egyik folyosóra. Gondolom, mindenki tisztában van azzal, hogy az érintett tulajdonosok közül ezt hányan látták. Amikor jó néhány levélváltás és telefonos egyeztetés után időpontot kaptam Szegedre, úgy éreztem: nem volt hiábavaló a fáradozás. A szolgáltató francia ügyvezetője, Jean-Paul
Sainte-Marie, valamint tolmács és jogász fogadott. Egy április végén kelt levélben a tévedésért és a kellemetlenségért elnézést kértek, és azt ígérték, Szentes teljes belterületének vonatkozásában pontosítják a biztonsági övezetek mértékét. Ezzel elégedett vagyok, az azonban továbbra is érdekel: akár ebben, akár az elkövetkező hasonló esetekben a városházáról értesítenek-e minden egyes lakost? – kérdezte Busi Tibor.
– A jogszabály szerint, ha olyan esetről van szó, amely nagyon sok embert érint, lehetőség van arra, hogy hirdetmény útján értesítsük a lakosokat. Úgy vélem, hogy a panaszost nem érte érdeksérelem – tájékoztatott Csányiné Bakró Nagy Vera, a szentesi polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője.

Olvasóink írták

 • 6. Zsoldos 2011. augusztus 02. 13:36
  „-A vezetékkel együtt vettük meg az ingatlanunkat.
  -Ha nem így volt akkor mi kértük, hogy legyen ott vezeték.
  -A vezetékkel most nem történik semmi csak bejegyzik, hogy ott van.
  -A Földhivatal jegyzi be és szerintem ott is kifüggesztik mint ahogy teszik a Polgármesteri Hívatalban és az interneten.

  (Egy ingatlan árverésről sem értesülsz csak akkor ha figyeled a hírdetményeket.)
  A fát azért nem ültetem a vezeték alá mert azt előbb-utóbb eléri, nem pedig azért mert a tulajdoni lapon szerepel.”
 • 5. csafe 2011. augusztus 01. 18:42
  „4. deka79
  A törvény kötelezi rá! Ha nem lenne kötelező, nem csinálná.
  Neked nem lenne rá jogalapod.”
 • 4. deka79 2011. július 31. 20:10
  „milyen jogon rak rá a szolgáltató vezetékjogot a tulajdonos saját ingatlanára? szerintem 1 ft-al sem járult hozzá a vásárláshoz!!! ennyi erövel én is rakhatok a démász területére akármilyen jogot?? de érdekesek ezek....

  Csányiné Bakró Nagy Vera---->> nem igy kellene megoldani.... elöre kellene szolni nem utolag..majd aki látja látja,aki nem az nem....okos dolog mondhatom.<moderálva>..pf...”
 • 3. csafe 2011. július 30. 20:54
  „Fél méter biztonsági sáv?? Amikor fúj a szél vagy amikor szépen süt a nap? Ugyanis abban a magasságban jobbra-balra 2m-re simán kilengenek a fák ágai. Amikor ebből áramszünet van, akkor ugye mi vagyunk a legjobban felháborodva.....”
 • 2. Zsoldos 2011. július 30. 17:51
  „Az interneten eddig is megtalálhattad!
  Azzal azért tisztában kell lennünk, hogy nem a vezeték került oda hanem annak a tulajdoni lapra történő bejegyzése.
  Ha a keresőbe beírod a saját neved és a címed, a sok évvel ezelőtti bejegyzést is megtalálod. Probáld ki!
  Egyébként az ingatlanod értékét pedig nem befolyásolja.
  Ennél sokkal fontosabbnak tartom, hogy az elkészült szennyvíz csatornára való csatlakozást nem egyformán értelmezik.
  Közös tulajdonú ingatlanokon mindig akad egy fekete gyerek aki nem vesz részt a munkában, nem fizeti meg a költségeket. Majd amikor a többiek elkészülnek a fekete gyerek feltárja és illegálisan ráköt. A Vízmű számlázza a közös főmérő alapján a víz és csatorna díjat pedig nincs is csatornája csak feketén. Van olyan eset is, hogy az állandó tartozása miatt rébeszélték a szomszédok, hogy legyen a fekete gyerek nevén a főmérő gondolva arra, hogy a Vízmű könnyebben behajtja a tartozást. A Vízmű azt sem vette észre, hogy a fekete gyereknek nincs is házi csatornája.
  Számláz mintha minden rendben lenne. Szerintem ezzel kellene foglalkozni nem pedig azzal, hogy a már 30 évvel ezelőtt meglévő vezetéket most hivatalosan bejegyzik.”
 • 1. studyfy 2011. július 30. 14:37
  „Tisztelt Osztályvezető Asszony! Sokkal pragmatikusabb személynek ismerem Önt, mint hogy ezt az indokot komoly érvelésnek elfogadjam. Ezentúl két hetente minden szentesi lakos tekintse meg a Polgármesteri Hivatal összes hirdető tábláját, hátha közölni szándékoznak valamit? Ugye ezt Ön sem gondolja komolyan? Reálisabbnak tartanék egy újságban (Szuperinfó, Szentesi Élet vagy az internetes Szentesi Mozaik) megjelenő hirdetményt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem maradnak áram nélkül a tanyák

A várostól néhány kilométerre, a 45-ös út mellett lévő vetőmagkutató vállalat mellé épített tanyák a cég vezetékein kapják az áramot. Tovább olvasom