Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Csak találgatják a halpusztulás okát

Szentes - Az ammónia sok volt, az oxigén kevés, a víz langyos – emiatt pusztult el több mázsa hal a vizsgálatok szerint. Azt, hogy a káros anyagok honnan kerültek a Kurcába, nem lehet egyértelműen megállapítani.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága is vizsgálta, mi okozhatta néhány hete a Kurca-főcsatornában a halpusztulást. Megírtuk: több mázsa hal veszett oda, volt, aki mérgezésre gyanakodott. Szabó Marcel ombudsmanhelyettes is szerette volna tudni, az esetnek van-e köze a termálvízhez, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Illés Zoltán pedig helyeselte a vizsgálatot. Azt nem tudjuk, mire jutott a „zöld ombudsman", érdeklődtünk az eredményekről, de nem válaszolt sem ő, sem a munkáltatója, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A vízmintákat Csongrád megyében és Gödöllőn is tanulmányozták. Arra gyanakodtak, hogy az elhullásban szerepe lehetett a 2,4-D hatóanyagú gyomirtó szernek, ez a feltételezés azonban nem bizonyult igaznak. A kémiai vizsgálatok ugyanakkor rendkívül nagy, az elfogadható szintet közel ötszörösen meghaladó mennyiségben mutatták ki az ammóniumiont, amelyből szabad ammónia keletkezik. Ebből a halakra nézve a literenkénti 0,2 milligramm már kritikus, most ennek több mint tizenkétszeresét találták a Kurcában. A NÉBIH szerint további gondot okozott a víz alacsony oxigénszintje, ez pedig azért alakulhatott ki, mert a mederben a téli időszakban szokásos mennyiségnél több algabiomassza és szerves anyag volt.

Lassan magához tér a Kurca. Fotó: Králik Emese
Lassan magához tér a Kurca. Fotó: Králik Emese

Azt, hogy mindezt mi okozta, honnan ered, a hivatal vizsgálata nem tudta egyértelműen azonosítani. Bizonyos anyagok – oldott só, ammóniumion – valóban eredhetnek ugyan a termálvízből, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a környéken intenzív mezőgazdasági termelés folyik. Onnan bemosódás révén kerülhet ammónium a csatornába, de az állattartó telepekről is bekerülhet szerves anyag. Arról ősszel számoltunk be, hogy az Ativizig egy átfogó projekten belül a főcsatorna bizonyos szakaszain részleges, máshol teljes mederkotrást végzett. A NÉBIH most ennek ellenére úgy találta: a csatornában jelentős a felhalmozódott iszap mennyisége, amely szintén az ammónia és az oxigénhiány révén teremthet kedvezőtlen körülményeket. A hatás annál erősebb, minél magasabb a víz hőmérséklete.
Ez pedig – és ez szintén csak találgatás – a melegedő időjárás és a nem kellően lehűtött termálvíz miatt lehet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pizsamában sétált az utcán a bácsi

A szentesi rendőrök visszavitték a kórházba az elkóborolt idős urat. Tovább olvasom