Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Csak tizenegyig lehetne kocsmázni Szentesen

Szentes - A szentesi vendéglátóhelyeken csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak éjjel tizenegy óra után a tizennyolc éven aluliak – ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amelyről pénteki ülésén dönthet a képviselő-testület.

 Az előterjesztés szerint az önkormányzat még a rendőrök éjszakai túlóráit is fizetné az ellenőrzéshez, és buszjáratokat indítana a környező településekre, hogy a fiatalok időben hazaérjenek. A jogi bizottság állásfoglalása szerint a tervezetet a közigazgatási hivatalnak véleményeznie kell.

Nagy érdeklődés előzi meg a készülő szentesi kocsmarendeletet, amely az éjszakai szórakozás iránt érdeklődők szerint első olvasatra elfogadhatónak tűnik, bár vélhetően most is lesznek ellenzői a korlátozásnak. A képviselő-testület először tavaly szeptemberben foglalkozott a témával; akkor nem született döntés. Később egyeztetések kezdődtek, a szentesiek véleményére is kíváncsiak voltak a városházán. Az internetes fórumon négyszáz hozzászólás született, sokan üdvözölték a törekvést, a többség szerint azonban a nyitva tartás korlátozása nem vezet a kiskorúak alkoholfogyasztásának csökkenéséhez. A Csányiné Bakró Nagy Vera aljegyző által összehívott megbeszélésen a vendéglátósok úgy vélték, az időbeli korlátozás miatt csökkenne a bevételük, munkahelyek szűnnének meg.

A készülő rendelet szerint a 18 év alattiak csak éjjel 11-ig tartózkodhatnának a szórakozóhelyeken. Fotó: Tésik Attila
A készülő rendelet szerint a 18 év alattiak csak éjjel 11-ig tartózkodhatnának a szórakozóhelyeken. Fotó: Tésik Attila

Az aljegyző lapunknak elmondta: a tervezet kimondott és határozott célja a fiatalok védelme. A jobb- és baloldali képviselők egyaránt úgy fogalmaztak egy korábbi ülésen, hogy a felnőttek szórakozását nem lehet szabályozni, így adódott az ötlet: a korlátozás csak a fiatalokra vonatkozzon.

– Az éjjeli tizenegy óra mint végső időpont az egyeztető beszélgetésen merült fel és került bele a tervezetbe – mondta Csányiné. Ez után csak szülői felügyelettel tartózkodhatnának a fiatalkorúak a szórakozóhelyeken, a rendelet betartását pedig a rendőrség ellenőrizné. Balogh-Szabó Imre városi rendőrkapitány az üggyel kapcsolatban mindössze annyit mondott: a rendőrség feladata azt ellenőrizni, hogy kiszolgálják-e szeszes itallal a fiatalokat. Arra már nem kívánt reagálni, hogy az önkormányzat – tervei szerint – évi félmillió forinttal támogatná a rendőrök éjszakai túlóráit, szerinte érdemes megvárni ezzel kapcsolatban a képviselők véleményét.

– Ha a városatyák úgy döntenek, hogy finanszírozzák az éjszakai buszokat Csongrádra és a környező településekre, a Volán természetesen indít járatokat – mondta lapunknak Mészáros Zoltán, a helyi kirendeltség vezetője.

A kocsmarendelet sikeréért buszjáratokat is fizetne Szentes. Fotó: Tésik Attila
A kocsmarendelet sikeréért buszjáratokat is fizetne Szentes.
Fotó: Tésik Attila

A jogi és ügyrendi bizottság elnöke fontosnak tartja, hogy mielőtt a rendeletről döntenek, kérjék ki a közigazgatási hivatal állásfoglalását. Demeter Attila szerint aggályos például az a pont, ami a jegyző hatáskörét kiterjesztené. Eszerint azt a vendéglátóhelyet, ahol egy éven belül háromszor is megszegik a rendelkezést, a jegyző köteles volna ideiglenesen harminc napra bezáratni. Demeter szerint az a szakhatóság feladata. A bizottság ezért egyelőre nem támogatja, hogy a pénteki ülésen döntés szülessen a témában, de arra alkalmasnak ítéli a tervezetet, hogy a képviselők véleményt alkossanak róla.

Bertók: jó a tervezet

A Buffalo söröző tulajdonosa úgy véli, jó a tervezet, egyértelműen érzékelhető, hogy célja a fiatalok alkoholfogyasztásának visszaszorítása. Bertók Róbert abban kételkedik, hogy a tizennyolc éven aluliak tizenegykor befejezik a szórakozást. Kíváncsi arra, hogy a szabályozás miként működik majd a gyakorlatban, hiszen a puding próbája az evés. Ökölvívóedzőként hozzátette: elég nehéz megállapítani a kamaszok életkorát, sokan idősebbnek látszanak, mint ahány évesek, ezért is kétséges, hogyan lehetne büntetni a vendéglátóhelyeket a korlátozás megszegése miatt. Véleménye szerint az igazi tőrdöfést a diszkók kaphatják, a zenés helyekre ugyanis szerinte szinte csak tizennyolc éven aluliak járnak.

Olvasóink írták

 • 9. Al Frédi 2008. április 03. 19:16
  „Jujujj! Ne má!”
 • 8. APEH 2008. március 30. 20:22
  „Nagyon szét kkellen nézni a sok kocsma tulajdonos között! Van akinek nem is egy van! Miből elvtársak? Hol van az arányos köztherviselés? Miért használjátok ki a fiatalokat minimálbéren? Hol vannak a túlórák kifizertve? Miért csak három hónapig alkalmazzátok a fiatalokat? Az APEH helyében nagyon körbejárnám az összes kocsma tulajdonost!”
 • 7. Lolka 2008. március 28. 23:10
  „Több kocsma, több szadesz és maszop! Ettyem-pitty! Ez így van jó etársak!
  Kocsma nyitáshoz nem kell semmi ész! Nincs előállított termék, csak sok előállított részeg! Ez nagyon hiányzik a magyar családoknak! Meg a félkarú pénznyelő autómata! Csak így tovább etársak! Előre a megkezdett libero-lenini úton!”
 • 6. Vicc 2008. március 28. 22:19
  „Rendben kocsmarendelet !

  Reggel 7-től a tanár du4-ig neveli a fiatalkorút !
  du 4-től este11-ig a kocsmáros !
  este 11-től a szülő reggel 7 -ig !
  Hajrá marhák !

  Talán a szülő nevelési kérdése legyen , hogy hol van a saját gyereke !
  Az a szülő aki csak egy kocsmarendelettel tudja hazaparancsolni , uram bocsánat hazaterelni fiatalkorú gyermekét ott nagy problémák vannak !
  Lehet , hogy a fiatalkorú több kultúrát szív magába a szórakozohelyen mint otthon ?

  Talán gondolkozzunk egy kicsit !”
 • 5. Henrietta 2008. március 28. 21:21
  „A kocsma úgy hiányzik, mint egy falat kenyér! Enélkül egy tapodtat se! Csak egy a baj, hogy ma az ország lakosságának 28%-a analfabéta. Szükség van a félkarú rablókra! Csoda, hogy itt tartunk!”
 • 4. ada25 2008. március 28. 14:58
  „Aki kitalálta biztos esténként a tv előtt ül! Itt a gyerekeket kell nevelni nem a felnőtteket!!! Több ellenőrzés kéne, mondjuk minden szombaton és hazaküldeni a kiskorúakat.”
 • 3. polip5 2008. március 28. 09:24
  „polip4-nek igaza van.
  A felnőtt 18 évesnél idösebbek,szórakoznak,
  a hátulgombolós nadrágba járó TINIK meg menjenek
  haza a szüleikhez alukálni.”
 • 2. polip4 2008. március 27. 23:37
  „Semmi. Mennek haza alukálni.”
 • 1. motherboard 2008. március 27. 19:45
  „Most iskola szezonban megoldható hogy 11-ig legyen fiatalkorú szórakozóhelyen,de nyári szünetben szinte minden program 10-11-kor kezdődik és akkor mi lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alföldi Szentesen borzolt a Nyugalommal

Szentes - Közönségtalálkozóra érkezett kedd este Szentesre Alföldi Róbert. A merész újításairól ismert rendező a fővárosi közönséget megosztotta Nyugalom című filmjével, a szentesi mozinézők is kíváncsiak voltak a műre. Tovább olvasom