Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Családok, fuvarozók is rákaptak a hangoskönyvre

Szentes - Olvasótábora és állománya is évről évre bővül a városi könyvtárnak, amelynek hangoskönyveire a családok és a fuvarozók is rákaptak. A kölcsönzők körében a skandináv krimik, W.E.B. Griffin háborús regényei, Fábián Janka és Fejős Éva művei a legnépszerűbbek, Wass Albert írásait pedig egyre kevésbé keresik.
Az elmúlt évek tervszerű munkájának köszönhetően Csongrád megye második legnagyobb gyűjteményével rendelkező bibliotékájává nőtte ki magát a Szentesi Városi Könyvtár, amely hétfőtől augusztus 20-ig zárva tart, de a következő három hétben 8 és 12 óra között az intézmény egyes szolgáltatásai (internet, folyóirat olvasó) elérhetőek lesznek.

A könyvtárba járó szentesi olvasók száma épp úgy nőtt tavaly, mint az állománybővítést szolgáló források összege, ugyanakkor a 6,8 millióról 8,6 millió forintra emelkedett keretből a kiadók árpolitikája miatt 900-zal kevesebb művet sikerült beszerezni 2011-ben. Az önkormányzat pályázata 1,3 milliós beszerzési forráshoz jutatta a könyvtárat, a Márai-program révén 650 ezer forint jutott hazai szerzők műveinek megvásárlására, 100 ezer forint értékben pedig szakirodalmat vehetett az intézmény. A Nemzeti Kulturális Alap támogatása révén 60 folyóirat előfizetése is megoldottá vált.

Olvasótábora és állománya is évről évre bővül a szentesi városi könyvtárnak.
Olvasótábora és állománya is évről évre bővül a szentesi városi könyvtárnak.

Az egyre bővülő állomány már nem fér föl a polcokra, ezért is javasolják a szakemberek, hogy elsősorban a könyvtár honlapján található online katalógusban keressék a kölcsönözhető könyveket a szentesiek, hiszen ott akár – regisztrációt követően – elő lehet jegyezni műveket, illetve a kölcsönzés is meghosszabbítható. Évente több mint 83 ezer dokumentumot kölcsönöznek ki a szentesi könyvtárból, de nem csak szentesiek, hiszen a környező települések lakói is szívesen járnak a volt zsinagógába – tudtuk meg Nagy Enikőtől. A könyvtár munkatársa az első félév kapcsán elmondta, a skandináv krimik, W.E.B. Griffin háborús regényei, Fábián Janka és Fejős Éva művei, illetve a hazai klasszikusok a legnépszerűbbek a kölcsönzők körében, Wass Albert írásait viszont egyre kevésbé keresik. Érdekes jelenség, hogy a vámpíros könyveket nem csak a felnőttek kedvelik, a gyermekkönyvtárban is egyre többen érdeklődnek a rémtörténetek iránt.

Csendben ugyan, de egyre több embert ér el a hangoskönyv, amit eredetileg vakok és gyengén látók számára találtak ki. A megváltozott olvasási szokások miatt már családok is előszeretettel kölcsönöznek ilyen dokumentumokat: nyári utazások során a szülők a gyermekkel együtt hallgatják meg a kötelező olvasmányokat. A hangoskönyv praktikájára a fuvarozók is felfigyeltek. Jó példa erre az a szentesi kamionos, aki rendszeres kölcsönzője a könyvtárnak, és úgy válogat a művek között, hogy munka közben is tudjon hódolni az irodalom iránti szenvedélyének. A szentesi hangoskönyvtárban egyébként Rejtő Jenő és Darell művei vezetik a népszerűségi listát. Ugyancsak újdonság, hogy társasjátékozni is lehet a bibliotékában: tanév közben a középiskolások sokszor ezzel töltik az időt ebéd után és a buszindulás előtt, a szülők pedig kipróbálhatják, mit is vegyenek gyermeküknek ajándékba.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. július 27. 11:08
    „20 Gb. -nyi hangos anyagom van.
    Latinovits versmondásától kezdve a hangos könyvekig.
    Amíg a komenista rádió le nem tiltotta a hangtárát én bizony lementettem amit csak lehet.
    Jó volt kínt a kamionban hallgatni a magyar irodalmat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz kukorica

Sok helyen szárazak a kukorica levelei, ami ritka jelenség július elején. Az elmúlt időszakban tapasztalt forró és száraz idő több helyütt visszafordíthatatlanul károsította a kukoricát. Tovább olvasom