Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Családokat költöztettek ki a bérlakásokból

Ráfizetéses a szociális bérlakások fenntartása, ennek ellenére az önkormányzat segíti a rászorulókat. Az elmúlt hónapokban tovább nőtt a lakbértartozás, a hátralék közel 25 millió forint. Két esetben bírósági végzés alapján költöztetett ki hátralékos családot. Milliókba kerül újra lakhatóvá tenni a megüresedett házakat.
Hiányzó radiátorok, gázóra, gáztűzhely, kiszerelve a gázkazán és a vízmelegítő belseje, bűz és omló mennyezet fogadta a végrehajtót, az önkormányzat, a közterület felügyelet és a városi szolgáltató munkatársait egy Deák Ferenc utcai szociális bérlakásnál. Több éves peres eljárás végére került pont a héten, rendőrségi kényszer kilakoltatás nélkül. Mint arról korábban beszámoltunk, a 450 önkormányzati tulajdonú lakásban élő családok egy részének tartozása meghaladja a két hónapot és a 24 millió forintot. Két esetben kilakoltatásra is sor került, mert a lakók nem fizették ki a felhalmozódott hátralékot és sem vették figyelembe a bíróság ítéletét. Mindkét esetben a kényszer kilakoltatás időpontja előtt egy nappal önként kiköltöztek a bérlők és leadták a kulcsokat a végrehajtónak.

Az önkormányzat visszavette Deák Ferenc utcai szociális bérlakását.
Az önkormányzat visszavette Deák Ferenc utcai szociális bérlakását.

- Nagyon ritka a kilakoltatás, végső esetben fordulunk bírósághoz, az önkormányzat próbál más megoldást keresni a tartozások kezelésére – mondta lapunknak Csányiné Bakró Nagy Vera osztályvezető. A bérlakásokat kezelő városi szolgáltató kft. adatai szerint július végén 24,7 millió forinttal tartoztak a bérlők és azóta tovább nőtt az összeg. A hátralékok egy része behajthatatlan, mivel a bérlőnek nincs tulajdona és jövedelme sem. Indokolt esetben a képviselő-testület szociális bizottsága dönthet a tartozás mérsékléséről vagy elengedéséről.

A cikk elején bemutatott ingatlan is a segítő szándéknak köszönhetően, az ott lakók védelmében került árverés útján az önkormányzat tulajdonába. - A Deák utcai ingatlanra jelzáloghitelt vett fel a tulajdonos, amit nem tudott törleszteni, ezért a takarékszövetkezet árverésre bocsátotta. Az önkormányzat, hogy a lakók ne kerüljenek az utcára, élt elővásárlási jogával, 2007-ben megvette a házat és azt szociális lakásként bérbe adta a volt tulajdonosoknak. A 93 négyzetméteres ingatlan 22 ezer forintos havi bérleti díját azonban nem fizették, ezért az önkormányzat 2009-ben felszólítást küldött a közel félmilliós tartozás rendezése érdekében. Valamennyit be is fizettek a bérlők, de tovább nőtt a hátralék és ezért az önkormányzat még az év őszén felmondta a bérleti szerződést a nem fizető lakókkal. Mivel nem költöztek ki, a város bírósághoz fordult, amely kötelezte a kiköltözésre a bérlőket. Azonban akkor sem hagyták el a házat és már a végrehajtónál folytatódott az ügy. A több éves pereskedés után végül idén szeptember 10-re tűzték ki a kényszer kilakoltatást, rendőri közreműködésre azonban nem került sor, ugyanis a bérlők előző napon átadták az ingatlan kulcsait a végrehajtónak. A ház átvételekor derül ki, milyen állapotot hagytak maguk után az ott élők. A gyors helyszíni felmérés szerint legalább 1-1,5 millió forintba kerül újra lakhatóvá tenni. Szerződés szerint beköltözhető állapotban kapták meg és ugyanolyan állapotban kötelesek visszaadni azt a kezelőnek. A felújítás költsége a fenntartó városi szolgáltatót terheli, a cég a befolyó lakbérekből fizethetne, amennyiben nem tartoznának neki 25 millió forinttal a bérlők. Így még nem lehet tudni, mikor tudja az önkormányzat ismét kiutalni a házat egy rászoruló családnak. A lista pedig hosszú, a szociális bizottság adatai szerint jelenleg mintegy 170 igénylőt tartanak nyilván, közülük 80 szerepel sürgősségi listán.

A másik kilakoltatási ügy egy Mátyás király utcai bérlakásban élő három gyermekes családot érintett, akik szintén több százezer forint hátralékot halmoztak fel, annak ellenére, hogy 90 százalékos lakbértámogatást kaptak. Velük szemben a szomszédok is többször panaszt tettek összeférhetetlen viselkedés miatt, ezért döntött az önkormányzat a bérleti viszony felmondásáról. Esetükben 2011-ben indult jogi eljárás, melyben tavaly mondta ki a bíróság az ítéletét és azt követően kérte az önkormányzat a végrehajtást, végül idén augusztus elején hagyták el a lakást. Mint Bakró nagy Vera elmondta, utána az apa felhívta őt telefonon mondván, hogy most indul a gyerekekkel és vonat alá ugrik. Az osztályvezető azonnal a rendőrség segítségét kérte, akik megállapították, hogy az apa fenyegetése nem valós.

Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a többség tudomásul veszi a bérleti szerződés felmondását és önként kiköltözik. - Nagyobb számban vannak olyanok, akik nem tartják karban a lakást, ezért romlik folyamatosan azok állapota. A szociális bérlakások fenntartása ráfizetéses az önkormányzat számára, ennek ellenére a város ezen a módon is segíteni kívánja rászorulókat. Mindenképpen megoldást kell találni a bérlakásrendszer problémáira – tette hozzá az osztályvezető.
A lakbérhátralékok beszedésére tavaly albizottság jött létre, a bizottság beszámolóját szeptemberi ülésén tárgyalja a képviselő-testület.

Olvasóink írták

 • 5. nádiposzáta 2013. szeptember 22. 03:38
  „Kossuth utca 25-ben is vannak notórius lakbértartozók???? vagy elnézik???? kapu sosincs becsukva ,gazdátlannak tűnik, udvarba belátva a főutca szégyene .”
 • 4. nie 2013. szeptember 20. 20:24
  „Nem kellene a segítetteknek természetesnek venni, hogy nekik minden jár. Amíg nem tudnak a kapott dolgokra vigyázni, meg sem érdemlik, szigorú ellenőrzés és számonkérés kellene, s dolgoztatni a lakásért. Így, aki valóban rászorulna,kimarad.Ahogy xenopus írta, nem kell minden áron segíteni!”
 • 3. xenopus 2013. szeptember 20. 19:58
  „Teljesen egyetértek, támogatni kell a rászorulókat, "fiatalokat" DE NEM mindenáron!
  Véleményem szerint - az egész megoldása az Önkormányzatokkal kötött szerződésekben, helyi rendeletekben rejlik! Közjegyzőnék kell kötni és akkor a bírósági szakasz kimarad, egyből utcára tehető a renitens.
  Van olyan település ahol ha a bérleményben valamely közüzemi szolgáltatást kikapcsolják számlatartozás miatt, akkor automatikusan megszűnik a bérleti szerződés. Két embert kellene csak foglalkozni és a szerződésben elfogadott állagmegóvást ellenőrizni kell. Ha a szerződésben kikötik hogy havonta vagy kéthavonta szemügyre veszik a bérbeadó megbízottjai és ha állagromlást vagy nem rendeltetésszerű használatot állapítanak meg, akkor a szerződés felbontása majd másnap kiköltözés a szerződés egyik feltétele.
  Elég nagy felelőtlenség szerintem hogy sok esetben az Önkormányzatok hátrányos(-nak tűnő) szerződéseket kötnek amely végén kenyértörésre kerül a sor és a "jóhiszemű" nem kellő gondossággal eljáró bérbeadó visszakap egy romhalmazt amely több millió forint felújítást igényel. Én inkább fizetnék, alkalmaznék két embert akik ellenőriznék és az apparátus azonnal közbe tud lépni. Mindehhez józan ész, megfelelő helyi törvények is szükségesek!”
 • 2. pachakuti 2013. szeptember 20. 18:26
  „"Segíteni kell a romák sérülékeny csoportját, ez emberi jogi és gazdasági szempontból is fontos feladat" ( Balog Zoltán)”
 • 1. rózsakert 2013. szeptember 20. 08:06
  „Hiányzó radiátorok, gázóra, gáztűzhely, kiszerelve a gázkazán és a vízmelegítő belseje, bűz és omló mennyezet fogadta a végrehajtót, az önkormányzat, a közterület felügyelet és a városi szolgáltató munkatársait egy Deák Ferenc utcai szociális bérlakásnál.

  ejnye-bejnye...laknak és nem fizetnek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezsiharc lesz a kampány

Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke csütörtökön a Csongrád megyei 3. számú választókerületbe, Szentesre látogatott. Tovább olvasom