Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Csapra verik a gyümölcsöt

Csanádalberti - Egyebek mellett a piaci viszonyok kiszámíthatatlansága miatt döntött úgy Szuda Zoltán családi gazdálkodó, hogy gyümölcsfeldolgozó üzemet létesít. Igazi gyümölcsből, nem sűrítményből készítenek Csanádalbertin üdítőitalt.
– A rendszerváltozás után, élve a lehetőséggel, családunk saját lábon kívánt állni, önállósodtunk. Földünk volt. Édesapám korábban állattenyésztéssel foglalkozott, de az ágazat jövedelmezősége akkor leszálló ágban volt. Úgy döntöttünk, felélesztjük a gyümölcstermesztés hagyományát, ami egykor ezt a vidéket jellemezte – mondta az agrármérnök végzettségű Szuda Zoltán családi gazdálkodó.

Zöldségben is gondolkodnak

A családi gazdaság 8,6 millió forint pályázati támogatást nyert az üzem megvalósítására, ami 65 százalékos támogatás. A valóságban az önköltség azonban nagyobb, a beruházás 17 millió forintba került. Szuda Zoltántól megtudtuk, az üdítő mellett a későbbiekben cefrekészítéssel, lekvárfőzéssel is foglalkoznak. Tervezik, hogy a gyümölcs mellett zöldségleveket is készítenek sütőtökből, céklából és sárgarépából.
– Még az 50-es évek elején is legalább 100 tanya állt Csanádalberti külterületén, mindenütt sok gyümölcsfával. Később, a téeszesítéssel, eltűntek a tanyák és a gyümölcsfák, a szlovák–magyar lakosságcserével pedig azok is, akik értettek hozzá – sorolta Szuda Zoltán. – Ültetvényünk tízhektáros. Az első évben körtét és szilvát telepítettünk. A kilencvenes évek második felében azonban a tűzelhalás nevű betegség miatt a körte nagy részét ki kellett vágni. Fél hektár körténk maradt, ugyanennyi szilva, és ültettünk fél hektár sárgabarackot is. Hét hektárra pedig nemesbodza-ültetvényt telepítettünk.

A növénybetegség után 2010-ben érte a családi gazdaságot az újabb csapás. Az emlékezetes jégvihar szinte mindent elvitt. Kártérítést nem kaptak, és a következő két évben a gyümölcsös nem hozott bevételt. Ennek ellenére a család a folytatás mellett döntött.

A Szuda család a Csanádalbertin termett gyümölcsöt a csanádpalotai és tótkomlósi piacon, illetve helyben értékesíti. A bodzát egy feldolgozócég veszi át tőlük. A felvásárlási ár azonban meglehetősen ingadozó. – A gyümölcstermesztés nagyban függ az időjárástól. Tavaly is megverte a jég a termés egy részét, ami a küllemében okozott problémát, azt már nem lehet eladni. A felvásárlási ár ingadozása, illetve az imént említett problémák miatt is döntöttünk úgy, hogy gyümölcsfeldolgozó üzemet létesítünk, a termés jelentős részét mi magunk dolgozzuk fel – vezetett körbe egy régi házból átalakított kisüzemben Szuda Zoltán. A gépek már a helyükön vannak, a próbaüzem októberben indult.

A gyümölcsmosó berendezés óránként 1 tonna kapacitású – mutatta Szuda Zoltán. A szerző felvétele
A gyümölcsmosó berendezés óránként 1 tonna kapacitású – mutatta Szuda Zoltán. A szerző felvétele

Az üzem mosó-, magozó- és darálókapacitása óránként 1 tonna, a prés óránként 500 kilogramm gyümölcs feldolgozására képes. A pasztőröző- és palackozóberendezés 180 liter/óra teljesítményű. A szűrt vagy rostos üdítőitalt 5 literes, többrétegű, élelmiszer-ipari fóliatömlőbe csomagolják majd, ami papírdobozba kerül. Ez az úgynevezett Bag In Box, vagyis csomag a dobozban technológia. Az üdítőt szelep segítségével engedheti ki a fogyasztó, ami megakadályozza, hogy a fóliatömlőbe levegő jusson. Így a tartalma a felbontás után több héttel sem romlik meg.

– A mi termékünk annyiban lesz más, mint a piacon szereplő többi üdítőital, hogy garantáltan gyümölcsből készül, nem gyümölcssűrítményből. Tartósítószert sem használunk majd, hőkezeléssel tartósítunk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatósága a rövid élelmiszerláncok szélesebb körű elterjedését szorgalmazza, vagyis hogy a helyi termékeket az adott régióban közvetlenül értékesítsék, hiszen egy termék árát a fuvarköltség, valamint a nagy- és kiskereskedelmi árrések alakítják. Mi is a rövid élelmiszerláncban gondolkodunk. A tudatos vásárlókat célozzuk meg, akik arra is figyelnek, hogy mit tartalmaz a „doboz" – fogalmazott a családi gazdálkodó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóvá változott a kert és a szántóföld

Belvíz ölel körül több tanyát Nagymágocs-Lajostanyán. Az elvezető csatorna tele van. Ha a zsilipet a „vizesek" elzárják, a tanyák kissé fellélegeznek, de akkor Eperjest veszélyezteti a víz. Tovább olvasom