Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Csatarendbe álltak a múzeumban

Szentes - Évek óta visszatérő program a Koszta József Múzeum életében, hogy nemzeti ünnepünk előtti napokban 48-as témanapot hirdetnek.
A nemzeti ünnep alkalmából ezúttal is több osztály a Klauzál és a Rigó Alajos iskolákból, sőt a Damjanich ovisok is ismerkedhettek a forradalom és szabadságharc eseményeivel a szentesi intézményben.

Csatarendbe álltak a múzeumban - GALÉRIA

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Az egykori honvédekről és huszárokról, akik a magyar szabadságért harcoltak több mint 160 évvel ezelőtt, egy mai katona mesélt a gyerekeknek. A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredből Pap Barnabás őrvezető felelevenítette Bem József tábornok hadjáratát, s mondandóját fegyverbemutatóval is kísérte. A múzeum történeti tárából erre a hétre közszemlére kerülnek azok az eredeti 48-as harci eszközök, melyek még Horváth Mihály gyűjteményéből gazdagították az intézményt. Az egyébként is érdeklődő diákok akkor váltak a leglelkesebbé, amikor – műtárgyvédelmi okokból szigorúan csak fehér kesztyűben – kézbe vehették a korabeli puskát, pisztolyt, szablyát, dárdát, illetve az ágyúgolyókat. A régi fegyverekkel a kezükben még csatarendbe is sorakoztak a múzeum munkatársainak közreműködésével az egykori csaták hangulatát megidézve: felidézték, hogyan sorakoztak egymás mögött a gyalogos és a lovas ütegek, illetve a tüzérség. Az is sok mosolyt csalt a gyerekarcokra, amikor magukra ölthették az egyenruhák másolatait, amiket a Szegedi Nemzeti Színház kölcsönzött a múzeumnak erre az alkalomra. Kézműves foglalkozáson Kossuth-poharakat készíthettek a gyerekek.

A fegyverbemutató is része a szentesi múzeum március 15-i kínálatának, amikor is 10-16 óra között ingyenesen várják a látogatókat, csak a 14 órától kezdődő foglalkozás pénzdíjas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Limuzinban ért véget a Boros-expo

Saját készítésű sütikkel, „vigasztalólével", de még stresszlabdával is várták a látogatókat a 13. Boros-expo standjain a diákok. Tovább olvasom