Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Csendes volt a vasutas sztrájk Szentesen és Makón

Szentes - A makói és a szentesi vasútállomáson szerdán csend és nyugalom volt a sztrájk ideje alatt. A vasutasok egyike sem vette fel a munkát. Makón három, Szentesen négy vonat vesztegelt reggel hat és nyolc óra között. A vasutasok és az utasok szerint hiba lenne megszüntetni a Mezőhegyes–Makó–Újszeged és a Szentes–Orosháza szárnyvonalat.
A makói vasútállomásra hajnali hat óra után pár perccel futott be az első vonat, ami a sztrájk miatt már nem ment tovább. A vonat Mezőhegyesről indult és Újszegedre tartott. Mások mellett ennek a szárnyvonalnak a megszüntetését is tervezik.

A vonatról mintegy húszan szálltak le, köztük nagyon sok vasutas, akik nem voltak beszédes kedvükben. Nem úgy az apátfalvi Jójárt Gabriella, aki rekreációt és egészségügyi fejlesztést tanul Szegeden. A munkabeszüntetés érzékenyen érintette a fiatal lányt, aki az Állomás térről elgyalogolt a tíz percre lévő Szegedi utcai buszmegállóba, hogy tovább folytassa útját a megyeszékhelyre. Gabriella el tudná fogadni azt is, ha ezentúl busszal kellene járnia, de ahhoz szerinte változtatni kellene az autóbusz-menetrenden, mert például reggel nem indul busz Apátfalváról Szegedre a neki megfelelő időpontban. Hozzátette: a sztrájkkal a mostani kellemetlenség ellenére is egyetért, mert meg tudja érteni azokat, akik szívesebben utaznak vonattal. Tapasztalata szerint Apátfalván sokan választják a vasutat.

A szentesi forgalmi irodában is sztrájkoltak a vasutasok. Fotó: Blahó Gabriella

Hasonló tapasztalatokat osztott meg velünk a szintén apátfalvi Varga Tamás is, aki Makóra érkezvén át szokott szállni a nyomban induló vásárhelyi vonatra. A fiatalember a vásárhelyi vendéglátó-ipari szakközépiskolában tanul. Ő a nyolc órai indulásig tartó időt a fűtött, kivilágított vonaton töltötte, tanulással. Bár tudta, hogy sztrájk lesz, úgy indult el, ahogyan szokott és mivel MÁV-bérlete van, ragaszkodott a vasúthoz. Emiatt aztán tegnap késett is az iskolából. Elmondta, azért jár szívesen vonattal, mert az ott teszi le az iskola közelében.

A makói állomás körül tegnap reggel csend és nyugalom volt a sztrájk ideje alatt, néhány bicikli volt a tárolóban, a váróterem üresen állt. A síneken három vonat várta a nyolc órai továbbindulást.

Szentesen a forgalmisták nem adtak a továbbhaladásra szabad jelzést tegnap reggel a vonatoknak. A megszüntetésre ítélt Szentes-Orosháza vonalon járó masiniszta, Rozgonyi Lajos azt mondta, mivel a vasúti közlekedés nagyon sok ember összehangolt munkájának eredménye, nyilvánvalóan szolidaritásukat is kifejezik azzal, hogy nem indítják el a vonatokat. A reggeli fábiánsebestyéni járat azért két utassal elindult Szentesről, de a faluban megállt és Orosházára csak a sztrájk végén ment tovább.

Varga Tamás tanulással töltötte a kényszerpihenőt a makói vasútállomáson. Fotó: Szabó Imre

A szentesi vasútállomáson reggel hattól nyolcig négy vonat vesztegelt a munkabeszüntetés miatt – tájékoztatott Sipos Tamás. A forgalmista kollégáival együtt meggyőződésből sztrájkolt. Állítása szerint a vasutasok dolgozni akarnak, a saját munkahelyük érdekében nem vették fel a munkát. Úgy vélik, hogy a szárnyvonalakat máskor és más ütemben kellene megszüntetni, ha egyáltalán helyes ez a döntés. A Fábiánsebestyén felé vezető közút szerintük nagyon rossz állapotban van, ezért is van szükség a vasútra.

A sztrájk ideje alatt egyetlen utas sem váltott menetjegyet semmilyen vonatra a szentesi pénztárban. Mindössze ketten várakoztak a peronon. A Budapestre tartó gyorsvonatról szállt le Szentesnél két makói férfi, akik többórás késéssel érkezhettek meg végül tegnap a fővárosba. Mint mondták, számítottak a sztrájkra, de nem haragszanak a vasutasokra: egyetértenek velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a szegvári szatírt

Szegvár - Két év szabadságvesztésre számíthat az a mindszenti férfi, aki az utóbbi két évben fiatal… Tovább olvasom