Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Cserna-Szabó András: Még itthon vagyok, de indulok haza

Szentes - Mióta nagykorú, Budapesten él Cserna-Szabó András, de ha hazajön, ül két órát a strandon a meleg vizes medencében, és megtudja, mi minden történt Szentesen. A nemzeti ünnepen József Attila-díjjal kitüntetett író a novellák mellett étteremkritikákat is ír – és nagyon szeret főzni 13 éves nagyfiára.
A József Attila-díj egykor a Baumgarten-díj helyét vette át, kiemelkedő írói, költői teljesítményt ismer el vele az állam. Március 15-én ezt az elismerést adták át Cserna-Szabó András írónak is, aki novellák után hetedik kötetében, a Mérgezett hajtűkben esszéket közöl. A könyvet lelkesen fogadta a kritika. Mit szól ilyenkor egy író? Természetesen örül. Társaságban megköszöni a gratulációkat, aztán hazamegy, és tovább dolgozik. Közben néha fölnéz, mennyi az idő; mikor kell elkezdeni főzni, hogy mire a gyerek hazaér, készen legyen az étel. Egy 13 éves fiút etetni komoly feladat.

– Hazajön edzésről, és konkrétan megeszik egy fél disznót – érzékelteti a felelősség súlyát András. – Vannak bevált fogásaim, főleg olyanok, amiből brutális adagokat lehet készíteni egyszerre. Most ezeknek van ideje. Például sólet, csülkös bableves, sült kacsa gombamártással, román pacalcsorba, lencseleves füstölt hússal, és nyáron persze lecsó lecsóval.

Cserna-Szabó András, Bus István újságíró és Grecsó Krisztián író. Fotó: DM/DV
Cserna-Szabó András, Bus István újságíró és Grecsó Krisztián író.
Fotó: DM/DV

András számára nem csak azért fontos hely a konyha, mert évekig a Magyar Konyha című gasztronómiai magazin szerkesztője volt, most pedig étteremkritikákat ír a Gusto magazinnak. – Hanem azért, mert főzni jó: kreatív és alkotó tevékenység. Másrészről a szeretet egyik alapvető kifejezési formája az, ha valakit megetetsz a főztöddel. Én nagyon szeretek főzni másokra – azokra, akiket szeretek. A fiammal elég sokat járunk étterembe is, a gyerekem kulináris ízlése most alakul ki. Öröm látni, amikor egy étlapot szakértőként forgat, és a lazac és a libamáj között hezitál. De legjobban mégis a szentesi nagyanyja főztjét szereti: a töltikét, a rántott harcsát, a töltött káposztát, a halászlét, a töltött rántott húst, a kacsasültet, a pörkölteket, szóval az utánozhatatlan házi kosztot.

Fiatal klasszikus

Cserna-Szabó András 1974-ben született Szentesen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett, 1997 óta publikál rendszeresen irodalmi és gasztronómiai folyóiratokban. Hét kötete jelent meg eddig, legutóbbi, a Mérgezett hajtűk esszéket tartalmaz, tavaly jelent meg a Magvető Kiadónál. A József Attila-díj mellett több rangos elismerés, így a Mészöly Miklós- és az Artisjus-díj kitüntetettje.

Amikor átvette a József Attila-díjat, Andrásnak itthonról a szülei gratuláltak először. Ez mindig fontos pillanat. Amióta nagykorú, Budapesten él, de nem szakadt el Szentestől. Főzött a lecsófesztiválon, Badár Sándorral és Kőhalmi Zoltánnal együtt evezett a Kurca Regattán, ami „jó móka volt, igazi szentesi őrültség, hülye lettem volna kihagyni". Pesten is tartja a kapcsolatot ott élő vagy Szentesen tanult barátaival – és persze nem csak rendezvényekre jár haza.

– Szentesen beülök a fiammal a strandon a brügbe. 2–3 órát ázunk, addig mindent megtudunk a szentesi életről, a pletykákat, a híreket és rengeteg „okosságot". Aztán elmegyek a Panóba, a Chicagóba, a Delelőbe vagy a Buffalóba, találkozom a barátaimmal.

Akik Cyranónak nevezik

Ezt a nevet is az uszodában kapta, amikor – mint a legtöbb szentesi – vízilabdázott. – Erősen mérsékelt sikerrel, és akkor még finoman fogalmaztam. Konkrétan zuhanyhíradós poszton játszottam. Sok minden változott az elmúlt kétszáz évben Magyarországon, de jöhetett háború, Trianon, ilyen-olyan diktatúra, a magyar írók többsége fiatalon Budapestre költözött, itthon sóhajtoztak utána, ő pedig ott élt tovább – szegediként, szabadkaiként, szekszárdiként. „Még itthon vagyok, de nemsokára indulok haza" – mondja András is, amikor csomagolás közben kap egy telefont. Szerinte nem baj, hogy így alakult, jól érzi magát itt is, ott is. Úgy van rendjén, hogy nem kell választani a Kurca látványa, a Duna, és mondjuk a tenger között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csányi harmadszor lett Szentes legjobb rendőre

Szentes - Harmadszor választották meg kollégái a szentesi kapitányság legjobb rendőrének Csányi… Tovább olvasom