Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Cseuz hatodik ötkarikája

Szentes - Egy fix szentesi résztvevője mindig volt az elmúlt öt nyári olimpiának, s Cseuz László már tavaly a fejébe vette, hogy elmegy a hatodikra is – természetesen megint kerékpárral. A nyugdíjas testnevelő tanár a felkészülés félidejénél jár, s egyik szponzorától munkát kért támogatásként.
Tavaly januárban határozta el Cseuz László, hogy Barcelona, Atlanta, Sidney, Athén és Peking után elkerekezik az angol fővárosba is. Nem tudta, a legutóbbi olimpiai túra óta eltelt évek mit jelentenek az öregedési folyamatban. Időközben betöltötte a 68. életévét, s most már senki nem akarja lebeszélni újabb útjáról. Pedig ősszel bordatörést szenvedett, a napokban pedig vírusos fertőzés hátráltatta felkészülését. – Nagyon legyengültem, a fertőzés miatt jelentősen visszaesett a kondícióm – hallottuk a sportembertől.

Mint elárulta, nem tudott enni, s egy kicsit ki is száradt, de beszélgetésünk napján már jobban volt, s bizakodott, hogy a felkészülését mielőbb folytatni tudja. Idén január 5-én, pontosan 200 nappal a londoni játékok kezdete előtt kezdte meg a felkészülést, s 10 ezer kilométert tervezett letekerni az indulásig. Szerencsére, 400 kilométernyi előnye volt a tervezetthez képest, amikor a vírus ledöntötte a lábáról, 5 és fél ezer kilométer fölötti eredményt mutatott biciklijének számlálója. Most már kevesebb, mint 90 nap van hátra az útra kelésig, pontos dátumát és helyét már közölte is: július 21. reggel 7 óra, Kossuth tér.

Cseuz László hatodik olimpiájára készül, most Londonig teker.
Cseuz László hatodik olimpiájára készül, most Londonig teker.

Az anyagi háttér is lassan összeáll. Egy támogató válaszára még vár, a Legrand Zrt. is segített, de a tárgyi segítség helyett Cseuz László inkább munkát kért a vezérigazgatótól. Ugyanis, mint fogalmazott, a város testnevelő tanárként leírta, de ő a sportolás mellett sem akart tétlenkedni, így vállalta, hogy három hónapig dolgozik a műanyag üzemben. A napi 4 órányi munka után el tudja végezni 3-5 órás edzését.

A kerekezést kiegészítette kondizással és úszással is, utóbbiban szép sikereket ért el nemrég a szenior bajnokságon, de a hangsúly egyre inkább a kerékpározásra helyeződik. Egy Svédországban élő volt tanítványa a biciklialkatrészeket biztosította, illetve rokoni segítséggel jött össze a háttér, amellyel útnak lehet indulni. – A hatodik olimpiámra már nem akarok úgy elmenni, hogy vadkempingben éjszakázzak – mondta. Júliusban a Kanadában élő lányánál is vendégeskedik majd, ahol kis forgalmú mellékutakon, hegyi szakaszokon edz, mely jó előképzés a német hegyekhez.

A múlt héten átvehette a Magyar Olimpiai Bizottságtól a csapat ruházatát, de szavaiba keserűség is vegyült ennél a témánál. – Méltatlannak érzem, hogy Borkai Zsolt, a MOB elnöke tavaly január óta nem válaszolt a támogatást igénylő kérelmemre, arra sem reagált, hogy elküldtem neki a könyvemet – mondta Cseuz.

Az út 16 napig tart majd a tervei szerint, benne két napos kitérővel egy amszterdami barátja meghívására. Az olimpia helyszínén hat napot tölt, kísérőjegye van a női vízilabda válogatott mérkőzéseire, lévén abban a szentesi csapat játékosai is kiharcolták a részvételt. Kajak-kenu döntőkre is van belépője. Városnézésre is kerékpárral megy, mert mint mondta, létfontosságú lehet, hogy a visszaútra edzésben maradjon. A betegség pedig azt a tanulságot hozta számára, hogy több gyógyszert kell magával vinnie.

Olvasóink írták

 • 5. Norbi56 2012. május 04. 16:20
  „egyrészt nem leírták, hanem önként elment nyugdíjba, mert az kellemesebb volt, mint dolgozni és persze az akkori szabályok szerint megtehette.
  másrészt, bár embernek és tanárnak is olyan jó lett volna mint amennyire kitartó most nyugdíjasként az olimpiákra biciklizésben.Jó néhány embernek(úszónak , vízilabdásnak) akadályozta vagy tette tönkre a kibírhatatlan modorával és irígységével a karrierjét, a politizálásról már nem is beszélve. S most úgy látszik ebben megtalálta önmagát, s ez jó. Hát sok sikert hozzá!”
 • 4. macska125 2012. május 04. 08:24
  „Sok sikert hozzá!
  Szánalmas, hogy mint tornatanár leírták, legjobb volt a városban.
  Csináljon táborokat, szerintem versengés lesz érte.”
 • 3. roxper 2012. május 03. 14:08
  „Ha nem lép be a narancs pártba, akkor csak fityiszt kap tőlük, szánalmas!”
 • 2. Commander-V2 2012. május 03. 12:04
  „Borkai Zsolt, a MOB elnöke egy fideszes delegált, nem csodálkozom hogy erre a gyönyörű kezdeményezésre nem válaszolt semmit. Ő a fülkeforradalommal van elfoglalva.”
 • 1. FuegoNoche 2012. május 03. 12:02
  „Sok sikert és kitartás kívánok az úthoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32 milliót költenek a Kossuth utcai járdára

A városvezetés szerint nem szépészeti beavatkozás a Kossuth utcai járdafelújítás. Tovább olvasom