Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Csigalépcsőn le és fel a megyeházán

Szentes - A műemléki világnapot évek óta megünnepli a szentesi Koszta József Múzeum is, ehhez a naphoz kapcsolódva tehettek sétát az érdeklődők a volt megyeháza épületében a hétvégén.
Az is találkozhatott érdekes látnivalóval, aki már járt a múzeumnak, a levéltárnak és a konferencia központnak egyaránt helyet adó épületben.
Az idén 130 éves, neoreneszánsz stílusban emelt épület őrzi nevében eredeti funkcióját, hiszen 1883-ban valóban megyeházának készült, az akkortól egészen 1950-ig megyeszékhelyként működő Szentes ma is egyik legszebb pontjaként, az akkori Piac, ma Kossuth tér ékeként.

Csigalépcsőn le és fel a megyeházán - GALÉRIA

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
 
Pincétől a padlásig invitált a múzeumi program, s ekkor csakugyan be lehetett barangolni a volt megyeháza rejtett zugait is, melyek általában csak a szakemberek, kutatók felségterületei. Viszont szakemberek vezetésével, s érdekes előadásaival. Miután Szirbik Imre polgármester megnyitotta a rendezvényt, Labádi Lajos nyugalmazott főlevéltáros vezette a három turnusban érkező csoportokat a 18. századig visszanyúló írásos források, alispáni levelek, vaskos, régi iratok illatát árasztó kötetek közé, egy szűk, kacskaringós lépcsőn.

Béres Mária megbízott múzeumigazgató az épület felújításáról beszélt az összesereglett hallgatóságnak, vetítéssel és a levéltárból származó eredeti tervdokumentációkkal illusztrálva mondandóját. Kiderült: a 2005-ös felújításkor szerencsére nem cserélték ki a fagerendákat a padláson, azok a mai napig szúmentesek. A gyönyörű, 30 égőt tartalmazó csillár egykor petróleumlámpákkal világított a díszteremben, s a pdlásról működteti egy elmés szerkezet. Sipos Anna fiatal művészettörténész az épület külső szobrait, a különböző foglalkozásokat megjelenítő alakokat mutatta be. A múzeum helytörténeti termében Oroszné Rónyai Éva mesélt tovább, például arról, hogy a Makay Endre tervei alapján készülő épület költsége 160 ezer forintra volt kalkulálva, végül 228 ezerbe került, berendezéssel együtt.

Majd ismét következett egy szűk, kacskaringós csigalépcső, de ezúttal már a padlásra. A múzeumban a hónap műtárgyának ezúttal diákok munkáit választották, melyek múzeumpedagógiai foglalkozásokon és matinén készült agyagfigurák, illetve kézzel festett porcelántányérok. A kiállításnak ezen a napon volt a hivatalos megnyitója, amire az ifjú alkotókat is meghívták. A program kézműves foglalkozással zárult, templomot ábrázoltak a gyerekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs lefújva Szentesen a pénzért folyó meccs

Panasszal, óvással, felülvizsgálati kérelemmel éltek az egyesületek, mert elégedetlenek a sportpénzek elosztásával. Tovább olvasom