Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Csökkenhet a távfűtés díja a szentesi főtéri hatemeletesben

Szentes - A jövő hónapban derül ki, hogy két szolgáltató cég közül melyikkel kötnek szerződést a távfűtésre a szentesi Kossuth tér 5. számú társasház lakói.
A fővárosi székhelyű Dalkia Zrt.-vel április végén jár le az ötéves megállapodás. Közgyűlésen döntik el a 96 lakás tulajdonosai: megmaradnak-e az eddigi szolgáltatónál, vagy a helybeli kft. ajánlatát fogadják el.

Sokat hadakoztak a szentesi Kossuth tér 5. számú épület lakói a magas fűtésszámlák miatt. Lapunkban is foglalkoztunk a témával, amelynek az volt a lényege: a hatemeletes házban élő családok nyomására a fővárosi székhelyű Dalkia Zrt. a gázenergia helyett áttért a termálvizes szolgáltatásra az év elején. A gázfűtésnél egy átlagos lakás éves hődíja közel 90 ezer forint volt, míg a termálenergia felhasználásával ez 60 ezer forintnyi összeget tesz ki. Ehhez jön még az alapdíj, amely meghaladja a 20 ezer forintot. Az energiaváltás után beszéltünk a lakókkal, akik elmondták: valamennyivel kevesebbet kell fizetniük, ám mégsem ragaszkodnak a Dalkiához. A céggel kötött szolgáltatói szerződés ugyanis április végén lejár, és szerintük azt nem kellene meghosszabbítani.

Áprilisban eldől, hogy melyik szolgáltató adja a meleget a Kossuth téri társasházban. Fotó: Tésik Attila
Áprilisban eldől, hogy melyik szolgáltató adja a meleget a Kossuth téri társasházban. Fotó: Tésik Attila

Annak ellenére sem, hogy a fővárosi társaság a lakóközösség kívánságának megfelelően a helybeli szolgáltató kft.-től veszi a hőenergiát. Valójában ugyanannyiért adja tovább, mint amennyiért kapja a szentesi távfűtő cégtől, ám kezelési költség címén rátesz még tíz százalékot. A hamarosan lejáró szerződéssel kapcsolatban megkerestük Döbrőssy Ivánt, a városi szolgáltató kft. ügyvezetőjét – egyben a társasház képviselőjét. Az épületben tudniillik a 96 lakás negyven százaléka az önkormányzaté, s a kft. intézi a szociális bérlakások dolgait. Az ügyvezető érdeklődésünkre elmondta: április elején közgyűlést hívnak majd össze, ahol a tulajdonosoknak kell eldönteniük, meghosszabítják-e a szerződést a Dalkiával. A lakógyűlésre meghívják a fővárosi cég illetékesét is. Megkérdeztük Döbrőssytől, készek-e átvenni a szolgáltatást a Dalkiától. Igennel válaszolt, mivel a hőenergiát most is tőlük vásárolja a pesti társaság. Az ügyvezető szerint ők valamivel kedvezőbb áron tudnák fűteni az épületet, mivel nem tennék rá a tízszázalékos hasznot. Azt viszont elismerte, hogy az alapdíj náluk valamelyest magasabb. Úgy véli, hogy a két cég alapdíja közötti különbözettel lehetne olcsóbb a városi szolgáltató kft. tarifája.

A Dalkia Zrt. debreceni régiójának kereskedelmi vezetője, Császár Csaba lapunknak azt nyilatkozta: ha meghívják őket a társasház közgyűlésére, természetesen eljönnek. Szerinte a lejáró szerződés nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem lehet meghosszabbítani. Nemrégiben voltak egyébként a szentesi társasháznál „helyszíni bejáráson". A tapasztalatok alapján a szolgáltatási díjakra ajánlattal készülnek, amelyet a lakóközösséggel közölnek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirbik levelet írt, megszűnt a benzinkutak árkartellje

Szentes - Felborzolta a kedélyeket Szentesen, hogy a város négy benzinkútján napokon át fillérre… Tovább olvasom