Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Csökkenthetik a parkolás árát Szentesen

Szentes - Százhúszról száz forintra javasolja csökkenteni a parkolás díját egy képviselő Szentesen – a legközelebbi ülésen erről is dönt a képviselő-testület. A parkolás kapcsán arról is állást kell foglalniuk a képviselőknek, hogy legyen-e ingyenes az első tíz perc. Dönteni fognak új parkolóhelyek kialakításáról is. A díjakból eddig csaknem hatmillió forint folyt be a város költségvetésébe.
Eddig kétszer javasolta a város testületének Horváth István képviselő, hogy csökkentsék a parkolás díját száz forintra. Egyszer a rendszer bevezetése után nem sokkal, júliusban tett erre javaslatot, később a szeptemberi ülésen szólt róla. A Pálmások Szövetségének elnöke szerint a barátságosabb ár ösztönözheti a szentesieket arra, hogy igénybe vegyék a szolgáltatást. Úgy véli, a parkolás természetes kényszer, de ha kisebb lenne a tarifa, többen állnának be a fizetőparkolókba. Szerinte ma gyakorlat, hogy a gépjárművel közlekedők a belvárostól több utcányira hagyják az autójukat, és sétálva indulnak el ügyeket intézni, vásárolni. Ezért is látni a fizetőhelyeken szabad parkolókat. Horváth kijelentette, a pálmások ragaszkodnak ahhoz, hogy az első tíz percet valóban ingyen adják, és a legrövidebb várakozási időt tizenöt percben állapítsák meg. A százas érme szerinte könnyen kezelhető. Az előterjesztés két változatban készült: egy száz forintos és egy százhúsz forintos verzióban. A városatyák döntésén múlik, hogy a jövőben mennyi lesz a parkolás díja a belvárosban.

Kiadások és bevételek

A parkolási rendszer bevezetése 26 millió forintba került, a legtöbbet a parkolóórákra költöttek: a 14 darab automatát 21 millióért vásárolták. Az egy évre szóló bérletekből adtak el a legtöbbet, ez másfél milliót hozott az önkormányzatnak. A napi forgalomból 3,3 millió forint bevétel származott, közte 34 euró. Térítésmentesen hatvan gépkocsi-tulajdonos parkolhat Szentesen, 750 ezer forint pótdíjat fizettek ki a bliccelők szeptember végéig.

Azt már tudni lehet, hogy a rendszer kiépítésére költött huszonhatmillió forintnak eddig alig egyötöde térült meg. Összesen 5 millió 800 ezer forint folyt be a város kasszájába a parkolásból, háromnegyed millió a bírságokból jött össze. Akadt, aki euróval fizetett, a legnagyobb bevételt a napi forgalom és az éves bérletek eladása jelentette. Az iskolakezdés után néhány héttel valamelyest többen parkolnak a város központi utcáin, de így is találni mindig szabad parkolóhelyet a fizetőövezetekben.

A városképi jelentőségű Kiss Bálint utca azonban szinte mindig foglalt – ezen változtatni akarnak a város vezetői. Az említett utca mindkét oldala a készülő rendelet szerint fizetős parkoló lesz, ehhez hasonlóan a Munkácsy utca a zeneiskolától az Ady Endre utcáig – tájékoztatta lapunkat Varga Sándor. A városellátó intézmény vezetője hozzátette, két helyen viszont megszűnik a fizetés: az Ady Endre utca és a Klauzál utca egy-egy szakaszán. A felszabaduló parkolóórákat pedig áttelepítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak jövőre épülhet meg a szentesi légi bázis

Szentes - em érti a szakma, miért késik a szentesi légimentő-bázis megépítése, ha egyszer a kormány… Tovább olvasom