Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Csongrádi és szentesi diák New Yorkban

Csongrád, Szentes - Három hetet töltött New Yorkban Csongrádról és Szentesről két diák és egy tanárnő. Csodálatos élményekkel gazdagodtak, de azt is megtanulták, hogy nem szabad elhinni mindent, amit a városról mesélnek. Abban is egyetértettek, hogy nagyon jó volt hazatérni.
Lenyűgöző – mondta egymástól függetlenül három ember, amikor arra kértük őket, hogy írják le egyetlen szóval a New Yorkban szerzett benyomásaikat. Megírtuk: tanulmányútra ment az amerikai metropoliszba a csongrádi Batsányi-gimnáziumba járó Nagyistók Edit, a tanára, Kissné Kocsis Marianna és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanulója, Szalay Róbert Zsolt. A két diák nagyszerű tanulmányi és versenyeredményeiről korábban többször beszámoltunk, ez az utazás is ennek volt köszönhető, ezek alapján pályázhattak támogatásért a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségénél. A csongrádi és a szentesi iskola közösen aspirált, a szövetség az utazás és a szállás költségeit fedezte.

Nagyistók Edit és Szalay Róbert Zsolt csodálatos élményekkel gazdagodtak, de jó volt hazatérni.
Nagyistók Edit és Szalay Róbert Zsolt csodálatos élményekkel gazdagodtak, de egyetértettek,  jó volt hazatérni.
Fotó: DM

A csillogás mind igaz

– Három hétig voltunk ott, bebarangoltuk a várost. A filmekből ismert csillogás mind igaz – foglalta össze a tanárnő. A szállás Queensben volt, metróval utaztak, maguk vásárolták az ennivalót, egyszóval fel kellett venniük a New York-i életritmust és szokásokat. Mindez nagyon hasznos tapasztalattal gazdagította őket, mondta Marianna, hiszen csak így tudtak megismerkedni az emberekkel. – Rendkívül nyitott, segítőkész mindenki. Ha felértünk a metróból a felszínre, épp csak pár pillanatot tanácstalankodtunk a következő útiránnyal kapcsolatban, máris mellettünk termett valaki, aki látta, hogy segítségre szorulunk – újságolta.

Számára a legnagyobb élmény a Magyar Házban ünnepelt március 15. volt, a legmegrázóbb pedig a repülőgéppel elkövetett merénylet áldozataiért emelt 9/11 emlékmű.

Fotó: DM
Fotó: DM

Patkány az üvegpaloták tövében

– Elámul az ember a látványtól, de szépnek nem nevezném. Mitől lenne szép egy felhőkarcoló? Arról pedig nem szólnak a filmek, hogy – bár tudom, ezt kevesen hiszik el – milyen rosszak az utak, mennyi szemetet, patkányt lehet látni az üvegpaloták tövében – hallottuk Róberttől. Kézzelfogható tapasztalatot szerzett arról, milyen fontos a környezetvédelem, hiszen látta az ellenpéldát: egy-egy termékkel elképesztő mennyiségű csomagolóanyagot voltak kénytelenek megvásárolni. A legjobban a Szabadság-szobor tetszett neki, átérezte, milyen lehetett egy diktatúrából érkezve megpillantani azt egy bevándorlónak. – A kirándulás után elfogadóbb, barátságosabb lettem. Örök élmény volt az utazás, rájöttem, hogy működik az amerikaiak életstílusa, azaz ha rámosolygok valakire, az visszamosolyog rám. Valamint arra is, hogy akár az oktatást, akár az építészetet, a kultúrát tekintem, itthon, 50 kilométeres környékünkön nagyobb értékek vannak, mint ott – összegezte.

Nagyistók Edit, a tanára, Kissné Kocsis Marianna ás Szalay Róbert Zsolt.
Nagyistók Edit, a tanára, Kissné Kocsis Marianna ás Szalay Róbert Zsolt.
Fotó: DM

Az étel szörnyű

Edit azt mondta, csak 3-4 napig érezték magukat idegennek. Sokféle náció él együtt New Yorkban, mindenki kedves a másikhoz, rendkívül pozitív a hozzáállásuk mindenhez. Érte őket meglepetés is: Harlemnél nyugodtabb, tisztább, békésebb helyet keveset találni a világvárosban, oszlatta el a városrésszel kapcsolatos előítéletet. – Az étel viszont szörnyű volt, mindenben éreztem a tartósítószereket, alig vártam, hogy ehessek végre egy finom magyaros fogást. Nem tudnám ott végleg elképzelni az életemet – állította. Az élmény pótolhatatlan volt, megérte éveken át ennyit dolgozni érte, célokat tűzni maga elé és elérni azokat. Ha valaki nem látja az eredmény mögött a rengeteg tanulást, és most irigykedik, azt is a helyén tudják kezelni, reagált kérdésünkre.

Meg kell ismerni a világot, időnként el kell utazni nagyon messzire, hogy aztán visszatérve még inkább rácsodálkozzunk, megbecsüljük, milyen szép itthon – fogalmazták meg mindhárman. A tengerentúli pompa szerintük felszínes, valódi értékeket Európában, Magyarországon talá

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklin szállította a lopott halat

Elfogták a rendőrök azt az 55 éves szentesi férfit, aki engedély nélkül fogott ki 15 kilogrammnyi pontyot, kárászt, keszeget és süllőt a Kurcából. Tovább olvasom