Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Csőtörések és tejes víz Székkutason

Szentes - Az utóbbi időben sűrűn volt csőtörés Székkutason, különösen a Gregus Máté utcában. Kiderült, a talajszerkezet és a vákuumos talajvízszint-csökkentés a sűrű csőtörések oka.

Hét csőtörés történt viszonylag rövid idő alatt Székkutason. A lakosság a július 20-án megrendezett lakossági fórumon rákérdezett az okokra. Az Alföldvíz Zrt. írásban válaszolt. A meghibásodások zöme a Gregus Máté utcában történt. A településen az ivóvízminőség-javító program során szakaszosan kicserélték a gerincvezetéket, szükség szerint az ivóvízbekötő-vezetékeket és a csomópontok szerelvényeit is.

A Gregus utca és környéke talajszerkezete finom szemcséjű homok, csekély víztartó képességgel. Ez lehet az egyik oka a sűrű csőtöréseknek, másrészt a szennyvíz-csatornázási munkálatok miatti vákuumos talajvízszint-csökkentés is közrejátszhatott. Az Alföldvíz Zrt. előrevetítette, a munkálatok alatt továbbra is számíthat a lakosság meghibásodásokra.

A lakossági fórumon többen kifogásolták, hogy a település jó néhány pontján szemetes, tejszerű állagú az ivóvíz. Ez a jelenség is összefüggésben áll a csőtörésekkel. A gyakorivá vált kiszakaszolások miatt nyomásváltozások következnek be. Ez a cső falán lévő korábbi lerakódásokat felszakította, azok keringenek a rendszerben. Éppen ezért a szolgáltató soron kívüli, irányított hálózatöblítést végez a településen.

A „tejes" víz oka pedig az ivóvízminőség-javító program munkálataihoz vezethető vissza. Átmenetileg megnövekedett a víz gáztartalma, ami a fejlesztés jelenlegi szakaszában csak a háztartások csapjain keresztül képes távozni. Ez a gáztartalom az egészségre ártalmatlan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karda Beáta és Janicsák Veca Fábiánsebestyénben

Augusztus 7–9. között falunapi programkavalkád vár a fábiánsebestyéniekre. Tovább olvasom