Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Czakó Gábort ajánlja a világhírű magazin

Szentes - A világ egyik legelismertebb tudományos folyóirata, a Science tavaly novemberben külön ajánlotta olvasóinak Czakó Gábor és amerikai kutatótársa közös tanulmányát, amely reakciódinamikával foglalkozik. A 29 éves szentesi vegyész egy darabig még az Egyesült Államokban maradna.
Mi történhet egy fluoratom és a metán találkozásánál a másodperc ezredbilliomod része alatt? Erre a kérdésre kereste a választ az utóbbi időben Czakó Gábor, aki mielőtt Amerikába került, tanulóként páratlan sikert ért el a kémia területén. Az orvos és pedagógus felmenőkkel bíró 29 éves szentesi fiatalembert hetedikes korában nevezték be az első tanulmányi versenyre, amit egyből meg is nyert. Az általános iskola után szülővárosából Szegedre költözött, a Radnóti-gimnáziumban érettségizett, amelynek diákjaként már harmadikos korában felvételt nyert az egyetemre. 1999-ben ezüstérmet szerzett Thaiföldön, a nemzetközi kémiaolimpián, 2004-ben vegyészként diplomázott az ELTE-n, 2007-ben pedig doktori címet szerzett.

– A kémiai jelenségek megértése, elméleti modellezése érdekelt leginkább, már csak azért is, mert itthon ezen a területen lehet színvonalas munkát végezni – mondta Gábor, aki több, rövidebb amerikai tanulmányút után 2007-ben munkát kapott az Egyesült Államokban. Georgia államban, az atlantai Emory Egyetemen végez alapkutatásokat, nem is akármilyen eredménnyel. – Reakciódinamikával foglalkozom. Mi nem lézerrel vagy kémcsövekkel dolgozunk, hanem számítógéppel, tollal meg papírral. Számításokkal próbálunk végére járni, milyen folyamatok játszódnak le a pillanat tört része alatt – avat be a fiatalember, aki csak néhány napra érkezett haza Szentesre.

A szentesi vegyész nem kémcsövekkel, hanem számítógéppel dolgozik. Fotók: Segesvári Csaba
A szentesi vegyész nem kémcsövekkel, hanem számítógéppel dolgozik.
Fotó: Segesvári Csaba

Legutóbbi, egy amerikai kutatótársával közösen megírt cikke lépésről lépésre mutatja be, mi történik a fluor és a metán reakciójánál. A tanulmányt előbb az Amerikai Kémiai Társaság folyóirata közölte, majd tavaly novemberben a világ egyik legelismertebb tudományos magazinja, a Science is beszámolt róla. Utóbbinál szokás, hogy szerkesztői hetente természettudományi területről egy-egy cikket ajánlanak a saját, vagy más vezető tudományos folyóiratok terméséből – azon a héten az ő dolgozatukat találták a legfontosabb kémiai kutatásnak. A kiválasztás nagy megtiszteltetést jelent a kiemelt cikkek szerzőinek, hiszen amellett, hogy direkt visszaigazolást kapnak munkájuk jelentőségéről, a szerkesztői ajánlás egyben jelentős reklámnak is minősül.

Czakó Gábor idén lesz 29 éves, de a világhírű Science folyóiratban már tőle idéznek, és munkáját ajánlják a vegyészszakma figyelmébe.
Czakó Gábor idén lesz 29 éves, de a világhírű Science folyóiratban már tőle idéznek, és munkáját ajánlják a vegyészszakma figyelmébe. Fotó: Segesvári Csaba

– Belátható időn belül nem szeretnék hazaköltözni, egy darabig még maradnék Amerikában – mondja Gábor terveiről. A lehetőségek jobbak odakint, fizetése pedig négyszerese az itthoninak. – Magyarországon nehéz anyagi forrást találni a kutatómunkára, az USA-ban viszont neves professzoroknak ez viszonylag könnyen megy. Ők finanszírozzák a kutatócsoport tagjait, így én is a főnökömtől kapom a bérem. Ha lejár a megállapodásunk, máshová megyek az Államokon belül.

Olvasóink írták

 • 5. farenheit007 2010. január 19. 10:44
  „igazságkereső - SZBK és a tudomány? .... mint Makó meg Jeruzsálem. sajnos.”
 • 4. igazságkereső 2010. január 18. 20:32
  „Csak így tovább kedves Gábor, gratulálok a sikerhez. Pedig a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában is nagyon sok okos és fiatal kémikus kutató dolgozik nagyon jó eredménnyel.Érdemes lenne itthon is próbálkoznia,ettől függetlenül további sok sikert kívánok!”
 • 3. Hmmm... 2010. január 14. 13:18
  „Gratulalok a Fiatalembernek es mindazoknak, akik valamit is tettek annak erdekeben, hogy idaig es meg tovabb jusson a tunomany utjan. Munka, szeretet es eros kitartas eredmenye a siker!
  Biztos vagyok benne, hogy "van elete" Gabornak. A tehetsegek szamara nem teher az erdeklodesuk centrumaban levo terulettel valo foglalkozas. Persze ehhez szerencses, jo szakterulet valasztas szukseges. Ahogy elnezem a kepen, Gabor jokepu, egeszseges fiatalember benyomasat kelti, de valoszinuleg megfontolt! Ez pedig elony es nem hiba! Szerencsere nem minden fiatal bugris vagany, sok celtuzatos akad kozottuk azert napjainkban is szerencsere. Ez sem veletlen, nyilvan ilyen az otthoni indittatasa!”
 • 2. westwood 2010. január 13. 23:32
  „Kíváncsi lennék, van-e élete.
  amúgy tényleg respekt”
 • 1. pillecukor 2010. január 13. 07:29
  „Gratulálok!! :) Szép teljesítmény, csak így tovább :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Badár a bakter: zászlót lengetve is tudott szunyálni

3,5 millió Badár Sándor-autogramot őriz a MÁV, de hozzá fűződő kellemes emlék, humoros történet talán még több terjed a szentesi vasutasok körében. Tovább olvasom