Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Dandár helyett zászlóalj lesz

Március elsején elkezdődik a létszámleépítés a szentesi dandárnál, mely a jövőben zászlóalj lesz. A végleges hírt Havril András vezérkari főnök ismertette a szentesi alakulatnál, ahol katonás fegyelemmel fogadták a bejelentést. Kiderült: 134 fővel kevesebb katona dolgozik majd Szentesen. Az is nyilvánosságra került viszont, hogy a vásárhelyi laktanyában nő a létszám.
Havril András vezérkari főnököt Szabó István laktanyaparancsnok kísérte a szentesi alakulatnál Fotó: Vidovics Ferenc
Jó ideje tudják már a szentesiek, hogy az átfogó haderőreform következményeként lefokozzák a műszaki dandárt, és csökken a létszám is. A hivatalos bejelentésre vártak – tegnapig. Havril András személyesen jött el a szentesi és a vásárhelyi laktanyába, hogy a pontos adatokat közölje az állománnyal, és tájékoztatást adjon a honvédséget érintő döntésekről. Eszerint jövő március 1-jén kell megkezdeni az átalakítást, melyet augusztus 31-éig be is kell fejezni. A szentesi dandár nem dandár lesz, hanem műszaki műveleti zászlóalj. A létszám egészen pontosan 134 fővel csökken.

Havril András lapunk felvetésére válaszolva azt mondta, a kormány nyomása nem volt érezhető az átalakítás kérdésében. Úgy fogalmazott, a honvédelmi miniszter a vezérkar elé tárta a következő évi költségvetés keretszámait, a magyar hadseregnek abból kell gazdálkodnia. – Tudomásul kell venni, hogy a hadsereg megrendelője az állam –
Vásárhelyen nő a létszám

Addig nem töltik fel a vásárhelyi laktanyában a keretet, amíg a szentesi tisztek nem nyilatkoznak: kívánnak-e a szomszédos városban szolgálni. A honvédelem tervei szerint a könnyű lövészek és műszakiak létszáma négyszázzal növekszik a Vásárhelyen működő három zászlóaljnál, összesen kétezren lesznek. Lapunk információi szerint eredetileg Szentesen nagyobb mértékű leépítést, Vásárhelyen pedig nagyobb mértékű létszámfejlesztést terveztek, ám a két laktanya egyeztetésének nyomán engedett a vezérkar.  
magyarázta a sajtótájékoztatón Havril. A NATO-nak felajánlott magyar alakulatok között ott vannak a hídépítők és víztisztítók is, de velük nem „dandár szinten" számol a katonai szövetség. A honvédelemnek ezért a rendelkezésre álló keretek között kell megvalósítania célkitűzéseit – indokolta az átalakítást a vezérkari főnök.

A szentesi alakulattól várhatóan körülbelül harmincan válnak meg nyugdíjasként. A fiatal hadnagyok és főhadnagyok máshol kaphatnak helyet, míg sokaktól végleg elköszön a hadsereg. A dandárnál most több magasan képzett magas rangú tiszt szolgál, akiknek rendfokozata és tudása nem feltétlenül illik egy zászlóaljhoz. Az ő sorsuk vajon hogyan alakul a jövőben? – kérdeztük a vezérezredest. Lapunk felvetését jellemzően civil megközelítésnek nevezte Havril András, aki szerint nem jelent presztízscsökkenést a visszalépés. A dandár ezred szintű jogállással rendelkező zászlóalj lesz, melynek kötelékében a tisztek megtalálhatják a számukra megfelelő kihívást – jelentette ki. Szabó István mérnök-ezredes, a szentesi alakulat parancsnoka az elöljáró jelenlétében ezzel kapcsolatban azt mondta: a feladat adott, a szervezeti keretek adottak, ebben a környezetben kell teljesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geönczeöl: Bármikor jöhet a behívólevél

Végérvényesen eldőlt: az üzletszerű csalásért jogerősen három év szabadságvesztésre ítélt szentesi… Tovább olvasom