Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Dániában oltott tüzet Eperjes polgármestere

Aalborg, Fábiánsebestyén - Hősként ünnepelte a dán sajtó azt a három magyar férfit, aki megfékezte az aalborgi állatklinikán egy hete pusztító tüzet. A hazai sajtó mostanáig találgatta, kik lehettek a tűzoltók. Megtudtuk: két fábiánsebestyéni önkéntes volt köztük, egyikük Eperjes polgármestere, Kós György Gergő.
Kós György Gergő, Eperjes polgármestere több mint 10 éve, szinte még gyerekként kapcsolódott be a Fábiánsebestyéni Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájába. Dömsödi János két éve csatlakozott az önkéntesekhez. Mindketten komolyan veszik a feladatot, rendszeresen képzik magukat. Dániában is egy tíznapos, mentős-, harctéri, taktikai szanitécoktatáson vettek részt a saját költségükön.

Kiabálásra ébredtek

– Harctéri sebesült- és traumás ellátást, valamint civilek sürgősségi ellátását gyakoroltuk. Amit tanultunk, természetesen nem háborúban kívánjuk alkalmazni. Az önkéntes tűzoltói munkában előfordul, hogy nagyobb baleseteknél is segítünk, ott jól jöhet ez a tudás – mondta Kós György Gergő.

Dömsödi Jánostól megtudtuk, a dán település, Aalborg külvárosában volt az oktatóközpont. – Ez egy igen sűrűn lakott városrész, a házak nagyon közel vannak egymáshoz. Az oktatóközpont és a szálláshelyünk egy állatorvosi klinika emeletén volt. A szálláshely két szobájában heten laktunk, hárman magyarok, a többiek más nemzetiségűek.

Dömsödi János, Kós György Gergő a fábiáni tűzoltókocsi előtt. Fotó: Kovács Erika
Dömsödi János, Kós György Gergő a fábiáni tűzoltókocsi előtt. Fotó: Kovács Erika

Itthon nyomoztak, kik lehettek a tűzoltók

A három magyarral kezet fogtak a tűzoltók, a dán lapok pedig szinte hősként ünnepelték őket. Mivel a nevüket nem közölték, így a hazai sajtó találgatott. Ráadásul a fordítás is pontatlan volt, itthon hét katonáról és tűzoltóról szóltak a hétfői hírek. Az egyik kereskedelmi televízió megkereste a Belügyminisztériumot, a Honvédelmi Minisztériumot és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, de sehol nem tudták megmondani a „tűzoltók" nevét. Nem hivatalos értesüléseink szerint a katasztrófavédelem kör-e-mailt is küldött a tűzoltóságokra, hogy kiderítsék, kik jártak az elmúlt napokban Dániában.

Velünk lakott egy szekszárdi mentős, Hegedűs László is, aki oktatóként vett részt a programban.

A tüzet szlovák társuk vette észre. A férfi március 24-én éjjel valamiért felkelt. Kós György Gergő elmesélte: – Kiabálására mi is felébredtünk. Szerencsénk volt, mert a szén-monoxid alattomos, megölhetett volna valamennyiünket. Magunkra kaptuk a ruháinkat, lementünk megnézni, mi történt. Egyik társunk felhívta a tűzoltóságot, ám nyelvi nehézségek adódtak. Végül egy helyi, a kutyáját éppen arra sétáltató férfira bíztuk a hatóságok értesítését.

Hat palackot találtak odabent

– Mi pedig, mivel a klinika előtt volt egy lezáratlan kerékpár is, arra gyanakodtunk, hogy ember van az épületben, ezért berúgtuk az ajtót és bementünk. Hatalmas volt a füst, csak négykézláb tudtunk előrehaladni. Viszonylag gyorsan megtaláltuk a főkapcsolót, áramtalanítottuk az épületet – emlékezett vissza a polgármester.

– Közben hat palackba is belebotlottunk, szinte szó szerint. Kicsit más jellegűek, mint az itthoniak, de Hegedűs László, aki már régebb óta Dániában él, tudta, hogy gázt tartalmaznak. Valószínűleg a labormunkákhoz használták. Mindhárman felkaptunk kettőt-kettőt, és kihoztuk az épületből – vette át a szót Dömsödi János. Visszamentek, és megtalálták a poroltó készüléket. A hátsó ajtó égett, a tűz átterjedt a műanyagokra is.

Katasztrófa történhetett volna

– Sikerült a tüzet „lefeketíteni", vagyis elfojtottuk a lángokat. Mire készen lettünk, odaértek a rendőrök, a mentők, a mentőorvos, majd több tűzoltóautó, végül a katasztrófavédelmisek. Az épület szellőztetését már ők végezték el. Ember egyébként nem volt az épületben – folytatta az eperjesi polgármester. Az is kiderült, hogy a tüzet egy 53 éves nő okozta, méghozzá bosszúból. A dán kisvárosban az okról kétféle verzió is keringett. Az egyik szerint azért gyújtotta fel az épületet, mert az állatorvosok nem tudták megmenteni a kutyáját. Egy másik teória szerint helyi politikai ellentét váltotta ki az asszony haragját. A nőt a rendőrök egy órán belül kézre kerítették. A dán újságok szerint ha a magyar önkéntesek nem cselekszenek azonnal, a gázpalackok miatt akár katasztrófa is történhetett volna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féléves várólista a szentesi bölcsiben

Hónapokat kell várni Szentesen arra, hogy egy kisgyerek bölcsődébe kerülhessen. Új bölcsi létesítésére kevés az esély, a családi napközikben is ritkán üresedik meg hely.
Tovább olvasom