Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Derekegyháznak is lesz temploma

Régi vágyuk teljesül a derekegyháziaknak. A településen jövőre templom épül – erre Kiss-Rigó László megyés püspöktől kaptak ígéretet. Hogy hol épül fel a templom, arról a lakosság véleményét is kikéri az önkormányzat.
Most csupán egy kápolnája van Derekegyháznak, a remények szerint azonban jövőre már temploma is lesz a településnek.

– Az 1900-as évek elején épült a kápolna épülete, még a Károlyi grófok idejében. Eredetileg konyha volt, később lett belőle kápolna – tudtuk meg Szabó István polgármestertől. Derekegyházon, ahol a lakosság többsége katolikus vallású, mindig is szerették volna az emberek, hogy templomuk is legyen. – Erre tavaly augusztusban, a felújított ravatalozónk felszentelésekor kaptunk ígéretet Kiss-Rigó László megyés püspöktől, ezt most januárban megerősítette. A tervek szerint 2016 végére építteti fel a püspökség a templomot.

Már a tervező is járt településünkön, bejártuk a falut, hogy kiválasszuk, hol lenne a legmegfelelőbb helye a templomnak. A területet az önkormányzat biztosítja. Két helyszín jött számításba. Az egyik a kápolna előtti park „kis Kossuth utca" felőli része, a másik pedig a régi játszótér előtti kiserdő. A templom helyével kapcsolatban a lakosság véleményére is kíváncsiak vagyunk. A művelődési házban és a polgármesteri hivatalban is gyűjtőládákat helyeztünk ki. Ide dobhatták be március 20-áig a derekegyháziak „szavazatukat", hogy szerintük hol épüljön fel Isten háza. A képviselő-testület ezek figyelembevételével március végén dönt a helyszínről – tette hozzá a polgármester.

A grémium tavaly ősszel létrehozta a Derekegyház Templomáért Alapítványt. Ide várják az adományokat, amelyekkel a település lakossága is hozzájárulhat a templom építéséhez. Ez lehet pénz, építőanyag, vagy akár munka is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grecsó Krisztián: az író nem rocksztár

Bár három akkord elsajátítása után zenekart alapított Grecsó Krisztián csajozás céljából, pár napja Szabad Sajtó-díjjal ismerték el. Tovább olvasom