Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Díjazták a diabetológust

Szentes - A diabetológia szakterületén az egyik legmagasabb elismerést, Magyar Imre-díjat és emlékérmet vehette át a napokban a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének döntése alapján, a társaság érdekében kifejtett tevékenységért Földesi Irén, a Dr. Bugyi István Kórház diabetológus főorvosa.
A Magyar Imre-emlékérmet a társaság vezetősége rendszerint azoknak az MDT-tagoknak ítéli oda, akik tevékenységükkel, életpályájukkal kiemelkedő mértékben járultak hozzá a társaság szakmai, szervezeti életének fejlődéséhez. A főorvosnő hazánkban az elsők között szerezte meg a diabetológus szakképesítést, melyet a belgyógyászati szakvizsga sikeres teljesítéséhez kötöttek. 4 éve a társaság oktatási és minősítő bizottságában is dolgozik, rendszeresen vizsgáztatja a diabetológus szakképesítésért indulókat.

- Először nem a diabetológia felé terelődött figyelmem, gasztroenterológus szerettem volna lenni, de észlelve a cukorbetegek számának ugrásszerű növekedését, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy diabetológusokra legalább akkora szükség van, mint gasztroenterológusokra – mondta Földesi Irén, hozzátéve, hogy amikor kezdett, 1996-ban csupán 20 körüli cukorbeteg szakellátóhely volt Magyarországon, a veszprémi, debreceni, gyulai gondozók mintájára alakították ki a szentesit, dietetikussal, szaknővérrel (páciens edukátorral) és orvossal.

Mint megtudtuk tőle, volt olyan időszak, hogy a kórházban 3 diabetológus, 5 páciens edukátor és 2 dietetikus is dolgozott a munkacsoportban, az elmúlt évek során 4 edukátor képzése történt meg. Jelenleg azonban egyedüli szakorvosként dolgozik 2 edukátor és 1 adminisztrátor segítségével. Reményteli számára, hogy 1 belgyógyász szakorvos tavaly megkezdte a szakosító képzést.

A hazai belgyógyászati, diabetológiai és klinikai – farmakológiai kongresszusok aktív résztvevőjeként és előadójaként számon tartott főorvos tagja a Magyar Belgyógyászati Társaságnak, a Magyar Klinikai Farmakológiai Társaságnak, a Magyar Diabetes Társaságnak és az Európai Diabetes Társaságnak. 2008-ig a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének is tagja volt. 5 éve az MDT honlapjának társszerkesztője. 1990 óta foglalkozik diabétesszel, 1992-től csoportos páciensedukációt végez a diabétesz munkacsoport tagjaival, az országban másodikként elindítva a gondozásnak ezt a formáját.

Magyar Imre-díjat vehette át a napokban Földesi Irén.
Magyar Imre-díjat vehette át a napokban Földesi Irén.

A mindennapi és a társasági munkán túl számtalan feladat vár rá a jövőben is. Örömmel számolt be arról, hogy elindították Szentesen a jelentős túlsúllyal küzdő cukorbetegek életmódváltó programját, személyre szabott étrendi bemutatóval és útmutatóval, amihez sportolási lehetőséget is kapcsolnának. Reményeik között szerepel, hogy sikerül a mozgásprogramoknak is megfelelő helyszínt találni. Véleménye szerint azonban szükség van a program kistérségi szintű kiterjesztésére, ami szorosan köthető a betegségek megelőzését célzó prevenciós tevékenységhez, hiszen az eddigi tapasztalatokból is kiderült: a gyógyszeres kezelésen túl ezeknek a betegeknek sokszor pszichológiai és életmódbeli segítségre is szükségük van.

Olcsóbb egészségesen élni

Egy miniszteri rendelet szerint július 4-től a 3 havonta esedékes laborvizsgálattal ellenőrizhető cukoranyagcsere állapottól teszik függővé a korszerűbbnek tekintett, úgynevezett analóg inzulin felírását. A szigorítás nem vonatkozik a 18 éven aluliakra, illetve azokra, akiknél gyakori, súlyos, külső segítséget igénylő vércukoreséses rosszullétek jelentkeznek.

Földesi Irén szerint a megfelelő inzulinrezsim elbírálása függ a beteg korától, általános állapotától, társbetegségeitől. A korszerűbbnek mondott, lényegesen drágább inzulinok csak azoknak a betegeknek javallott, akik élni tudnak az azok által nyújtott lehetőségekkel. Akik nem tartják be a diétát, nem járnak rendszeres ellenőrzésre, s ennél fogva tartósan, hónapokon-éveken keresztül magas vércukorértékeik vannak, azok esetében nincs értelme ezen inzulin adagolásának.

A főorvosnő hangsúlyozta, hogy nem a felírásra vonatkozó jogszabály miatt kell a vércukorszintet normál tartományban tartani, hanem a szövődmények megelőzése miatt fontos az emberek tudtára adni, hogy olcsóbb egészségesen élni, mint minden bajra gyógyszert szedni.

Olvasóink írták

 • 1. barátfüle 2012. május 09. 16:34
  „Gratulálunk a Főorvosnőnek!
  Ugyanakkor a kórházi elismerés ezek mellé az eredmények mellé nem ártott volna. Nem lehet próféta a saját hazájába senki?
  Emlékezünk, hogy a rendelő igazgatói székéről, nyilván heves marasztalás mellett, mondott le. Ezt a posztot azóta sem töltötték be. Nincs rá szükség?
  Mindenkit ki kell nyírni? Nemrég a kórház jogászát zavarták el, előtte a pénzügyi osztályvezetőt kényszerítették lemondásra, ma meg a főmérnök ment el. Ha beleszámoljuk a gazdasági igazgatónő szülés előtti elfoglaltságát, akkor a betegellátás kiszolgálását végzők teljesen le lettek fejezve.
  Mi folyik ott? Csak a betegek ebből ne érezzenek meg semmit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi Élet: szentesi úszó a paralimpián?

A Szentesi Élet májusi első számában olvashat arról, hogy kvótát kapott Rácz Nikolett, így elvileg… Tovább olvasom