Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Dr. Kiss Csaba: Lejárató kampány folyt ellenem!

Eperjes - Gödöllőre költözik Eperjes háziorvosa, volt polgármestere. Hétfőtől Pest megyében praktizál. Úgy érezte, már a kampányban is lejárató hadjárat folyt ellene. Azt is mondta, nem akarja látni, hogy megy tönkre a falu. A település jelenlegi polgármestere megkeresésünkre azt nyilatkozta, Eperjesen továbbra is biztosított lesz az orvosi ellátás.
 Árpádhalom is érintett

Dr. Kiss Csaba Eperjes mellett Árpádhalmon is ellátta a háziorvosi teendőket. – Orosháza-Szentetornya háziorvosa viszi tovább a praxist, a kérdés csak az, hogy mikortól. Mi azt szeretnénk, hogy már április 1-jétől, ne pedig augusztustól. Egyelőre egyeztetés zajlik a dátumról a leendő háziorvosunk és az Ezermed Bt. között – tudtuk meg Szarka Attilától, Árpádhalom polgármesterétől.

2001 májusától látta el a háziorvosi teendőket Eperjesen dr. Kiss Csaba. A praxis akkor már másfél éve betöltetlen volt. A tiszaszigeti orvos megpályázta és elnyerte az állást.

A nyugalom szigete

– Eljöttünk szétnézni a feleségemmel, nagyon megtetszett a település. Akkor azt hittem, Eperjes lesz a nyugalom szigete, de kiderült, hogy mégsem az. A gyerekeink ide születtek. A kislányunk egy hónappal a költözésünk után, a kisfiunk pedig 2005-ben – említette meg a kezdeteket. Dr. Kiss Csaba a gyógyítás mellett a település közéletébe is bekapcsolódott. A falu lakói 2006-ban és 2010-ben is őt választották polgármesternek. A 2014-es választáson Kós György Gergő mögött a második legtöbb szavazatot kapta.

– Hogy úgy döntöttem, elmegyek, annak a legfőbb oka a 2014-es önkormányzati választás. No, nem azért, mert nem én lettem ismét a polgármester. Lejárató kampány indult ellenem, ami arról szólt, hogy kimegyek-e éjszaka a betegekhez, vagy nem. Ha szükséges volt, kimentem. Egyébként a munkaidőn kívüli betegellátás a központi ügyelet feladata. Az új képviselő-testület első lépése pedig az volt, hogy minden támogatást megvontak a rendelőtől. 2010-től havi 100 ezer forintot biztosított az önkormányzat a rendelő fenntartásához fűtésre, világításra, telefonra. A kéthetenkénti vérvétel mintáit pedig a falugondnoki autó vitte be Szentesre. Ez is megszűnt. A választás után az új vezetés nem kereste velem a kapcsolatot. Én pedig nem mondhattam a falugondnoknak, hogy itt van a vér, vidd már el Szentesre! – sorolta távozása indokait dr. Kiss Csaba. Kérdésünkre azt is elmondta, ő sem kereste a település új képviselő-testületével a kapcsolatot.

Dr. Kiss Csaba befejezi a gyógyítást Eperjesen. A szerző felvétele
Dr. Kiss Csaba befejezi a gyógyítást Eperjesen.
A szerző felvétele

Folyamatos betegelvándorlás

 Érte is, ellene is

Több eperjesi lakost is megkerestünk dr. Kiss Csaba távozásával kapcsolatban. Voltak, akik sajnálják, mások viszont nem, hogy elmegy a doktoruk. Egy utcán sétáló, kisgyermekes család felnőtt tagjai például azt mondták, olyan orvos kell a falunak, aki délután is rendel, nemcsak délelőttönként, és sürgős esetekben házhoz megy. Lapunkhoz Eperjesről eljuttattak egy levelet is, amelyben dr. Kiss Csaba orvosi és polgármesteri tevékenységét méltatták. „Hálásak vagyunk, hogy mindig a falu sorsát tartotta szem előtt, és ebben a nehezen élhető világban egy jó irányba haladó települést tudhat maga mögött. … Az elmúlt fél évszázadban a településnek mintegy tíz háziorvosa volt. A leghosszabb időt, 14 évet, dr. Kiss Csaba töltötte nálunk. Bíztunk abban, hogy továbbra is az ő vezetésével őrizhetjük Eperjes függetlenségét, a sors azonban másként rendezte."

– A választás óta folyamatos a betegelvándorlás is. Legalább százan vitték el a kártyájukat Fábiánsebestyénre. Hogy ennek ki áll a hátterében, nem tudhatom, de nem spontán történik, az biztos. Érdekes, hogy 14 évig jó voltam, most meg hirtelen nem. Ez sem új keletű. A 2002-es választások idején az akkori polgármester mellett kampányoltam. Utána is volt egy ilyen elvándorlási hullám. Majd szépen „visszaszivárogtak" a betegek.

Dr. Kiss Csabának az utóbbi időkben mintegy 900 kártyája maradt: eperjesi, gádorosi, árpádhalmi és fábiánsebestyéni betegektől. Úgy érezte, anyagilag veszélyeztetetté vált a praxis.

A döntésemben az is közrejátszott, hogy nem akartam a saját szememmel végignézni, hogy megy tönkre a falu. A dolgok nagyon rossz irányt vettek az új vezetés kezében. Fábiánsebestyén polgármesterének a fia lett az eperjesi településvezető. Egyre több településen tapasztalható összefonódás – adott hangot véleményének az orvos.

Dr. Kiss Csaba egy ismerősétől hallott arról, hogy Gödöllőn van egy üres állás, amit megpályázott, és hétfőtől már ott gyógyítja a betegeket.
Az Ezermed Bt.-nek van szerződése az önkormányzattal. A bt.-nek a feleségem az ügyvezetője. Én a betéti társaság alkalmazottja vagyok. A felmondást február 2-án küldte el a bt. tértivevényes levélben, amire a mai napig nem kaptunk választ. A felmondás 6 hónapos. A helyzetet jeleztük az ÁNTSZ és az OEP felé is, ők elfogadták a döntést és a helyettesítő orvos személyét is. A következő 5 hónapban, mivel a felmondási időből már egy eltelt, dr. Mecseki Sándor nyugalmazott derekegyházi orvos látja el a praxist, aki egyébként állandó helyettesem volt, vagyis nem ismeretlen a betegek körében.

Megsínylették az orvosmizériát

Az orvos távozásával, illetve az általa elmondottakkal kapcsolatban megkerestük Kós György Gergőt, Eperjes polgármesterét is, aki szűkszavúan reagált.

– A falu már így is megsínylette az orvosmizériát, amiben a lakosság egy része úgy foglalt állást, hogy máshová vitték a betegkártyájukat. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy Eperjes nem marad orvosi ellátás nélkül, sem a helyettesítés idején, sem pedig az azt követő időszakban – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lekerül a lánc vagy út épül?

Napirendre került a Kiss Bálint iskola körüli forgalom és parkolás ügye. Tovább olvasom