Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Drága Szentesnek a rezsicsökkentés

Szentes - A háztartások kiadásai talán tényleg csökkentek, a szolgáltató cégeknél keletkezett veszteséget azonban vagy így, vagy úgy, de a lakosok fizetik meg a szentesi polgármester szerint. A szemétszállításba most 40 milliót kell betenni.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– A rezsicsökkentési hadjárat hozta ilyen helyzetbe a céget. A városnak kell megfizetni 40 milliót, pedig ezt a pénzt lehetne másra is költeni. Törvény tiltja a bevétel növelését, tovább csökkenteni a kiadásokat nem lehet, a kukásautónak mennie kell – jelentette ki egy testületi ülésen Szentes polgármestere, Szirbik Imre. A grémium a Szentes Városellátó Nonprofit Kft. idei üzleti tervéről vitázott, a benyújtott anyagból derült ki az, hogy az önkormányzatnak ebben az évben mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha ki akarja segíteni a céget.

A városellátó július óta működik nonprofit kft.-ként, az átalakulásra jogszabály kötelezte. A státusza módosult, de a feladatok nem csökkentek, számos egyéb tevékenység mellett ők végzik például a városban, Szegváron és Nagytőkén, összesen 9500 ügyfélnél a hulladékszállítást. Túl a bevezetett e-útdíjon, a díjfelügyeleti díjon és a növekvő üzemanyagárakon a tetemes kiesést is ez a szegmens okozza. A testületi ülésen elhangzott, de a benyújtott üzleti tervből is kiderül, milyen tételekből áll össze a polgármester által is említett 40 millió forint. A cégnek a szolgáltatási díjat – szintén jogszabályi kötelezettség miatt – a lakosok és az intézmények felé is csökkenteni kellett, 2012. tavaszi tarifákat vehettek figyelembe, ez összességében 28 milliót vett ki a társaság zsebéből. Ebből nem lehet lefaragni, hiszen év végéig nem szabad árat emelniük. Az új esztendő beköszöntével az úgynevezett lerakási járulék a korábbi tonnánkénti 3000 forintról a duplájára nőtt, ez a társaságot érintő 6650 tonnával számolva majdnem 20 millió forint kiadásnövekedést jelent. Megpróbálják a bevételeiket növelni, a kiadásaikat csökkenteni. A cégvezető, Varga Sándor szerint ezt az eddiginél is szigorúbb munkaszervezéssel tudják megoldani. Így az eredetileg 48 milliós mínuszt talán sikerül lefaragni 40-re, ezt azonban nem tudják máshonnan előteremteni, csak a város segítségére számíthatnak – derül ki az anyagból.

A jelenleg 131 embert foglalkoztató társaság vezetése szerint a most prognosztizált veszteség minden évben jelentkezni fog. Az egyik kitörési pontot az építőipari piacon látják, ott szeretnének minél több munkát szerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kereskedelmet is átformálja a beruházás

Nemrég még türelmet kértek a lakosoktól a város vezetői és a kivitelező a várható felfordulás miatt Szentesen. Tovább olvasom