Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Drágul a szentesi Petőfi Szálló felújítása

Szentes - Tizenkét év alatt térül meg a Petőfi Szállót felújító cég befektetése. A majdani ötcsillagos hotelben forgalomtól függően 105-en vagy 145-en dolgoznának. A napokban derült ki, hogy az épület teljes tetőzetét el kell bontani, így a tervezettnél többe kerül a munka, még nem tudni, mennyivel.
Öt csillag

Sok mindennek teljesülnie kell ahhoz, hogy ötcsillagos besorolást kapjon egy hotel. Néhány kritérium ízelítőül: egy ilyen szállodában legalább egy étterem és két egyéb vendéglátó üzlet működik, továbbá különtermek állnak a vendégek rendelkezésére. Egy kétágyas szoba legalább 26 négyzetméteres, a vendégnek fürdőköpenyt és nagyítós borotválkozótükröt is biztosítanak. A csomagszállítást 24 órában londiner intézi. Harmincszobánként egy lakosztálynak is lennie kell a szállóban.

Eredetileg hárommilliárd forint felújítási költséggel kalkuláltak a szentesi Petőfi Szálló beruházói, de lehet, hogy ennél nagyobb összeget emészt fel a százéves épület teljes rekonstrukciója. Zsohár Árpád, az önkormányzattal közös céget létrehozó Pendola Kft. tulajdonosa lapunknak azt mondta, egyelőre nehéz megbecsülni, összesen mennyibe fog kerülni a beruházás, mivel napról napra többet tudnak meg a falak és tartószerkezetek állapotáról. Azzal már eddig is számoltak, hogy az eredeti konstrukcióhoz hozzáépített elemeket vissza kell bontani, de az például csak egy hete derült ki, hogy a korszerűsítéshez teljes egészében el kell bontani a tetőzetet. Természetesen minden kovácsoltvas és bádogdísz helyére fog végül kerülni, de előbb el kell tüntetni a meggyengült részeket. Ugyancsak a napokban fejeződnek be a restaurátori felmérések, amelyek szintén módosíthatják a költségvetést.

Ha a kiadások pontos összegét még nem is, a megtérülés idejét már tudják a Pendolánál. – Az átadás után 10-12 évvel állhat egyenesbe ez a fejlesztés. Ennek természetesen feltétele, hogy a vízilabdabázisra és nemzetközi sportrendezvényekre épülő sportturizmus mellett a konferencia- és tréningszervezés, valamint a vadásztatás megfelelő vendégforgalmat biztosítson. Vonzerőt jelenthet még a termálvíz, ami nem csupán a turizmus miatt lehet hasznos eleme a szállodának, hanem az üzemeltetés költségeit is csökkentheti. A zöldenergia – azon belül a termál- és a napenergia – hasznosítása és az energiahatékonyság nagyon fontos eleme ennek a projektnek. Kuriózumot szeretnénk a Dél-Alföldre, Szentesre. Ezért döntöttünk az ötcsillagos szolgáltatás mellett, és ezért nem indultunk az önkormányzati pályázaton, hiszen abban 3-4 csillagos hotel kialakítása szerepelt – nyilatkozta Zsohár Árpád.

Nem példa nélküli, hogy egy ingatlanfejlesztő társaság az idegenforgalomban is kipróbálja magát. A Pendola, mint megtudtuk, többtucatnyi társasházat és üzletházat, bennük több mint 600 lakást épített eddig a fővárosban. Most váltanak.

A foglalkoztatással kapcsolatos kérdésünkre azt mondta Zsohár Árpád, a majdani ötcsillagos hotelben forgalomtól függően 105-145-en dolgoznának, és magasan képzett szakemberekre lesz szükség a menedzsmentben.

Vonzerő nélkül nem megy

Látos Lajos, a Magyar Szállodaszövetség dél-alföldi régiós vezetője lapunktól értesült a nagyszabású szentesi fejlesztésről. Hozzátette, a régióban nem tud más hasonló beruházásról. A szakember megjegyezte, vidéki viszonylatban a 4 csillagos kategória elegendő szokott lenni, az 5 csillagnál már olyan speciális szolgáltatásnak kell kapcsolódnia a szállodához, amely vonzza a vendégeket. Például golf-, wellness- vagy konferencialehetőség. Szerinte ennél a magas színvonalnál már kimondottan illik figyelembe venni, hogy van-e a közelben nagy idegenforgalmi vonzerő: nagyváros, gyógyvíz, repülőtér vagy autópálya. Mivel a 47 szoba nem jelent nagy kapacitást, úgy véli, viszonylag magasabb árak szükségesek a rentábilis üzemeltetéshez. Látos Lajos azt mondta, maximum 10-12 éves megtérüléssel szoktak kalkulálni ilyen fejlesztéseknél.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven kutya ugat egyszerre a szentesi portán

Szentes - A szentesi parkerdőben épülő idősek otthonának közvetlen szomszédságában csaknem kilencven… Tovább olvasom