Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Duplázódhat a szemétdíj

Szentes - Közel duplájára emelkedhetnek januártól a szemétszállítási díjak Szentesen és Szegváron. A drágulás oka, hogy a berki lerakót év végén bezárják, s a hulladékot utaztatják Vásárhelyre vagy Szelevényre.
Nincs több haladék: még idén döntenie kell a szentesi önkormányzatnak, hogy teljesen vagy csak részben hárítja át a szemétszállítás jövőre megnövekedő költségeit a lakosságra. A dilemma abból fakad, hogy az 1998-ban megnyitott berki lerakó hamarosan megtelik, januártól már nem szállíthatnak oda szemetet. A kukáskocsiknak vagy Vásárhelyre, vagy Szelevényre kell majd vinniük a hulladékot: egy oda-vissza forduló 70 kilométeres távot jelent. A becslések szerint így éves szinten 80–100 millió forinttal növekednek a szentesi és szegvári hulladékkezelési költségek. Ezt valamiből fedezni kell. Az önkormányzat féléves költségvetési beszámolójában az szerepel, hogy legalább 85 százalékos díjemeléssel lehetne nullszaldóssá tenni ezt a tevékenységet. Itt meg kell jegyezni, hogy a szentesi díjak eddig jóval kisebbek voltak, mint a közeli városok tarifái: kertes házban élő családoknak évi 9000 forintba kerül a szolgáltatás.

Javítana a helyzeten, ha lenne a városnak egy hulladékudvara, ahol válogatni lehetne a szemetet. Ami újrahasznosítható, azt nem kéne a lerakókba vinni, és ezzel csökkenhetnének a fuvarköltségek. Egy ilyen létesítmény 25–30 millióba kerül. Szentes pályázik ugyan a megvalósításra, de a támogatás elnyerése, illetve az udvar kialakítása még évekbe telhet.

Megtelt a berki lerakó: januártól 35 kilométert kell utaztatni a szentesiek és a szegváriak szemetét. Fotó: Tésik Attila
Megtelt a berki lerakó: januártól 35 kilométert kell utaztatni a szentesiek és a szegváriak szemetét. Fotó: Tésik Attila

Szintén 30 milliós tétel egy új kukáskocsi beszerzése, amire azért lenne szükség Szentesen, mert a városellátó intézmény jelenlegi gépparkja kevés ahhoz, hogy ilyen napi ingázás mellett az eddigihez hasonló színvonalon lássák el a szolgáltatást. Erre a fejlesztésre nem különítettek el pénzt az intézménynél, úgyhogy városi kasszából kell finanszírozni a vásárlást.

Házhoz mennek a szelektív szemétért

A szentesi Szeder és Termál telepen – a Csongrádi úttól nyugatra fekvő városrészben –, valamint Lapistón új szolgáltatást vezet be év végéig a városellátó intézmény: háztól szállítják el a szelektív hulladékot. A kísérleti gyűjtés során PET-palackok, tisztító-, mosó-, öblítőszeres és egyéb flakonok, italos és konzervdoboz, valamint italos karton (TETRA tejes, gyümölcsleves doboz) gyűjthető. Minden lakóingatlanhoz – összesen 570-hez – eljuttatnak 2 sárga zsákot, és ezeket havonta egyszer begyűjtik. Ha az elképzelés beválik, januártól véglegesítik a szolgáltatást.

Olvasóink írták

  • 6. nagytalpú 2009. szeptember 11. 20:50
    „akkor felvirágzik megint az illegális szemétlerakók kora ,.........
    megyek cserélem a kukát kissebre, .......”
  • 5. niemand 2009. szeptember 11. 20:30
    „A becsületesen fizetők megint megjárják?!”
  • 4. KovácsPistike 2009. szeptember 11. 19:18
    „Miért is mennek házhoz a szelektív hulladékért?
    Mert sok lusta ember van, képtelen szelektálni a saját szemetét, nem hogy elmenni a szelektív hulladékgyűjtői!
    Már bocsánatot kérek, de sok bunkó embert lehet látni, amint a műanyagot az üveggel, a papírral és a konyhai maradékkal a kukába önti.
    A másik bunkó az ömlesztett hulladékot a gyerekkel viteti el a szemetesbe, vagy kidobja az út melletti gödörbe.
    A harmadik bunkó az, akinek szólnak, hogy szelektáld a szemetedet és még neki áll feljebb.
    Kb. így törődünk a jövő nemzedék sorsával.
    Bírsággal kellene súlytani, ha valaki nem szelektálja a szemetét.
    Külföldön az ott hagyott kutyagumiért kemény büntetésre számíthat a kutyus gazdája.”
  • 3. Johns 2009. szeptember 11. 17:33
    „1. IVY
    TE is az értelem magas fokát képviseled...A szemétégetés környezet és természetszennyező tevékenység.Amelett Szeged így is bűzlik.”
  • 2. keiner 2009. szeptember 11. 12:19
    „Nálunk ez már régen szoktak. :-)))
    Van bió-tonna, papir-tonna, plasztik és hasonló-tonna és a vegyes. Üveges külön van valahól kint az utcán. Megy ez.”
  • 1. IVY 2009. szeptember 11. 11:55
    „Nnnhaaa, ezt Szegeden is bepróbálják, -személyesen gyújtom fel a szeméttelepet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a zöldségpiacért

Aláírásgyűjtésbe kezdtek Szentesen annak érdekében, hogy a zöldségpiac hosszú távon is a Rákóczi utcán maradjon. Tovább olvasom