Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Eddig 250 kiló kupak gyűlt össze Dia javára

Pusztaszer - Gyűlnek a kupakok a hároméves pusztaszeri kislány, Gazsó Dia javára. Mint megírtuk, a rendszeres epilepsziás görcsök miatt a kislány szürkeállománya elsorvadt. Nem tud ülni, állni, járni, a mozdulatai ösztönösek.
Hat gyermeket nevel a Gazsó család, akik negyedéve költöztek az ópusztaszeri önkormányzati lakásból Pusztaszerre, saját családi házukba. Öt nagyobb gyermekük egészséges. A legkisebb, a most hároméves Diána is egészségesen született, ám néhány hetes korától a kislány teste naponta többször is görcsbe rándult, a szeme fennakadt. Közel féléves kórházi tartózkodás és rengeteg vizsgálat után született meg a diagnózis: súlyos csecsemőkori epilepszia, migráló rohamokkal. A rohamok a kislány szürkeállományának elsorvadásához vezettek. Emiatt a gyermek ülni is csak segítséggel tud. Édesanyja elmondta, Dia minden mozdulata ösztönös és nem akaratlagos. Néhány hónapja kezdett gagyogni, ami a 3 hónapos kisbabákra jellemző. A család mindent megtesz Diáért.

Rendszeresen viszik mozgásfejlesztésre, úszásra. A hatgyermekes szülők összespórolták a pénzt, hogy elvigyék Diát újabb vizsgálatokra, Bécsbe. Azt remélik, az osztrák főváros klinikáján megállapítják, mi okozza a gyógyszeres kezelés mellett is a görcsöket, s talán megoldást találnak arra, hogy a rohamok megszűnjenek.

A napokban olvasóink segítségével 250 kilogramm kupakot adtak le Gazsóék. Fotó: DM
A napokban olvasóink segítségével 250 kilogramm kupakot adtak le Gazsóék. Fotó: DM

– Az itthonról kiküldött eredmények alapján hét vizsgálatot is előjegyzett a bécsi specialista. A vizsgálatok és az út is sokba kerül. Egy éve vettük fel a kapcsolatot a Mátrix Alapítvánnyal. Az újszegedi Centerke Adományozó Központban gyűjtik nekünk az üdítőskupakokat.

Segítségükkel plakátokat is készítettünk, amit több környező településre is eljuttattunk. Sokan ide, Pusztaszerre küldik a kupakokat. A cikk megjelenése óta nagyon sokat kaptunk. Egy szegedi bácsi például 7000 darabot adott le Újszegeden. A napokban a pusztaszeri önkormányzat segítségével 250 kilogramm kupakot vittünk leadni Kiskunfélegyházára, 17 ezer forintot kaptunk. Számunkra ez is nagy segítség – mesélte Gazsó Erika, az édesanya.

Az érte kapott összeget kislányuk, Dia fejlesztésére fordítják. Fotók: DM
Az érte kapott összeget kislányuk, Dia fejlesztésére fordítják. Fotók: DM

Egy szegedi vegyész a ketogén diétára hívta fel a szülők figyelmét. – Köszönjük az e-mailben eljuttatott anyagot. Már kipróbáltuk a ketogén diétát. Kislányunk kezelőorvosa ajánlotta. A tápszer rendkívül drága, de 100 százalékos támogatással kaptuk meg. A féléves diéta azonban nem hozott eredményt, sőt, még sűrűbbé váltak Dia rohamai, ezért abba kellett hagyni.

Gazsó Erikától azt is megtudtuk, a szolnoki Herman Ottó Általános Iskola diákjai is gyűjtik Dia javára a kupakokat. Tavasszal, osztálykirándulás során viszik el majd Pusztaszerre. A gyerekek egyik pedagógusától kisebb pénzadományt is kaptak. – Köszönjük az eddigi segítséget, és várjuk továbbra is a kupakokat vagy bármilyen más felajánlást. Számunkra ez nagyon sokat jelent. Mindent Dia fejlesztésére, állapotának javítására fordítunk – mondta az édesanya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leváltották a Mókuskát

A Mókuska névre hallgató francia gyártmányú mentőhelikoptereket Szentesen is leváltotta szerdától egy modernebb osztrák modell, amelynek már bevetése is volt szerdán. Tovább olvasom