Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Egy ideig kopasz lesz a Tisza-part

Kivágja az elöregedett erdőt a szegedi részvénytársaság a szentesi ártéren, egy ideig kopár lesz a Tisza bal partja. A kivágottak helyére azonban új erdőt telepítenek.
Az arra járók is megállnak a kivágott nyárfáknál. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesiek sajnálják az ártéri erdőt, a városban sokan nem értik, miért kell kivágni a szép magasra nőtt nyárfákat. A szakértő szemében a négyhektárnyi nyár már elöregedett állománynak számít. Az ötven-hatvan esztendős fák ebben az életkorban könnyebben szereznek betegséget, a lassú elhalás pedig csúfítja a környezetet.

Az erdőgazdálkodás egyik fontos szabálya, hogy a kivágás után legkésőbb két évvel azonos típusú fával újra kell ültetni a teljes területet – tudtuk meg Fazekas Józseftől. A szegedi Dalerd Rt. termelési igazgatója azt is elmondta, hogy az eredeti állapothoz hasonlóan hazai és nemes nyárfákat telepítenek majd. Az egyik fajtát úgynevezett sarjaztatással: a növény természetes úton szaporodik majd a területen, így alkot rendszertelennek tűnő képet az erdő. Másutt fiatal csemetéket ültetnek sorban.

Az ártéri terület rendezésében a vízügy is érdekelt. Ötvös Mihály szakaszmérnöktől megtudtuk, hogy a megállapodásuk értelmében az erdőgazdaság meghagy egy sor fát a part közvetlen közelében. A Kuczori gátőrház környékén folyó munka hamarosan befejeződik, s átmenetileg kopasz lesz itt a Tisza-part. A jövő évben azonban már nőni kezdenek a fiatal facsemeték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csete orfűi sikere

A Szentesről elszármazott építész, Csete György munkáját, az orfűi Forrásházát műemlékké nyilvánítja… Tovább olvasom