Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Egy létrás kocsit használ Szentes és Vásárhely

Szentes - Több száz szórólapot hagytak a szentesi tízemeletesekben ismeretlenek. Arra hívják fel a lakók figyelmét, vigyázzanak a tűzzel, ugyanis a város eladta a tűzoltók létrás kocsiját.
A járművet a tűzoltóság adta el – mert már nem lehetett javítani. Augusztusban jön az új, addig Hódmezővásárhelyről érkezik a segítség. Hat évig fordítva volt: a szentesi létrás autó járt át Vásárhelyre.

A szentesi tízemeletes lakóházakban a reklámújságok és szóróanyagok között hagytak valakik egy nyomtatott szöveget, melyben arra hívják fel a lakók figyelmét, hogy a városnak nincsen létrás autója, ezért a felsőbb emeleteken a tűzoltók a bajban nem tudnak segíteni. A szórólapból az önkormányzati tűzoltóság parancsnokságára is került néhány példány – Jószai Antal tűzoltó lakik ugyanis az egyik Kossuth utcai tízemeletesben, ő mutatta meg kollégáinak.

A parancsnok lapunk kérésére tájékoztatott a helyzetről. Kajtár István kijelentette: nem az önkormányzat adta el az említett autót, hanem a tűzoltóság. A létrás kocsi és vízszállító autó teljes újjáépítése többe került volna, mint amennyi az újak vásárlásához szükséges pályázati önrész. A létrás kocsi 19, a vízszállító 23 éves volt – a szakértői vélemény szerint mindkettő javíthatatlan.

Szerdán a vásárhelyi tűzoltóság létrás kocsijával dolgoztak Szentesen a Bocskai utcai óvodánál.
Fotó: Blahó Gabriella

A parancsnok lapunknak azt mondta, felelős döntést hozott, amikor a létrás kocsi eladása mellett döntött, hiszen 2006-ban Makón éppen egy rejtett hiba miatt halt meg egy ember ennek az eszköznek a használata közben. Országos tűzoltó szakmai lapban meghirdették a két kocsi eladását, ám értékelhető ajánlat nem érkezett. Ezért tehát már csak a szakértő által meghatározott ár alatt lehetett a kocsikat árverés útján eladni, a bevétel teljes összegét tűzvédelemre költi a tűzoltóság – hangsúlyozta Kajtár István.

2005-ben és 2007-ben egyébként pályázaton nyert új létrás kocsi és vízszállító autó vásárlására összesen 165 millió forintot Szentes, de az új járművek közbeszerzési eljárása elhúzódott. Várhatóan nyár végén újra lesz létrás tűzoltóautó a szentesi parancsnokságon.

2007. március 27., Hódmezővásárhely. A tízemeletes tetején keletkezett tüzet létrás kocsival is oltották. Ez a jármű megy át most Szentesre, ha kell. Fotó: Tésik Attila

A környéken egyetlen tűzoltóság sem rendelkezik maradéktalanul minden eszközzel, baj esetén egymásnak segítenek a közeli városok tűzoltói. Hódmezővásárhelyen például 2000- től 2006-ig egyáltalán nem volt létrás kocsi, a szentesiek mentek, ha kellett. Most viszonzásképpen ugyanez történik: a vásárhelyiek adják az említett technikát Szentesnek. Riasztás esetén 15-20 perc alatt ér ide az autó. Tegnap délelőtt egyébként éppen a szentesi Bocskai utcai óvoda mellett veszélyessé vált fák ágait ennek a kocsinak a segítségével vágták le a vásárhelyi és a szentesi tűzoltók együtt.

Közel a tűzhöz

A szentesi tűzoltóparancsnokot természetesen megkérdeztük, van-e ötlete arra, hogy ki lehet a szöveg szerzője, vagy kik terjeszthették a szóróanyagot. Kajtár István úgy ítélte meg, helytelen volna, ha ő beszélne erről. Kálmán Rajmund, a parancsnok helyettese szerint egyszerűen rémhírterjesztésről van szó. Amikor a pánikkeltés eredete után kutattunk, akkor futottunk össze az egyik szentesi tízemeletes kapujában Varga Árpáddal. A képviselő-testület szocialista frakciójának tagja emlékeztetett arra, hogy a minap elfogadott költségvetésben szerepel egy több tízmilliós tétel a tűzoltóság eszközállományának fejlesztésére. A felhívásról tőlünk szerzett tudomást, annak tartalma alapján pedig úgy vélte, a szöveg szerzője valószínűleg „közel ül a tűzhöz".

Olvasóink írták

 • 4. catroot 2008. március 01. 14:43
  „"Hat évig fordítva volt: a szentesi létrás autó járt át Vásárhelyre."

  Eddig miért nem tetszettek sírni?”
 • 3. Menyus 2008. február 28. 23:51
  „Mese habbal, hogy 20 perc alatt a tűzoltó kocsi ideér Vásárhelyről! Ez nem a készátverés show?”
 • 2. Dzsó 2008. február 28. 22:51
  „Szóval van létrás kocsi? Nincs...
  15 perc alatt Hmvhelyről Szentesre egy tűzoltókocsival? Na ne már...
  És ha netán két helyen van egyszerre tűz???
  Hová is kerültek az eladott kocsik??”
 • 1. Baba_ 2008. február 28. 09:39
  „Állandóan ez a hülye hangulatkeltés, ráadásul mindig csúsztatásokkal. Mennyire elegem van ebből...
  A szórólapozó nyilván annyira szakmabéli, és annyira ért hozzá. Vagy csak egyszerűen megrendelésre dolgozik. Vagy mégegyszerűbben háborodott...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a város állja a cechet Szentesen

Szentes - Foglalkoztatja a szentesieket a kérdés, hogy kijavítja ki a 2006 januárjában felavatott megyeháza épületén észlelt hibákat, miután a felújítást végző Délépítő Zrt. ellen felszámolási eljárás folyik. Tovább olvasom