Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Egy napra elűzték a telet Szentesen

Szentes - Tizedszer is elbúcsúztatták a telet Szentesen, ahol a busók tényleg csodát tettek. A karneváli felvonulás, a garabonciások és a tűzokádók minden eddiginél több érdeklődőt csaltak az utcára szombaton.
Valamit mégis tudnak a busók. Pénteken egy garast sem tett volna arra Szentes közönsége, hogy az eddigi hagyományokhoz méltóan, a szabad ég alatt ronthat rá vigassággal a zord télre. Hiába jöttek immáron tizedszer zimankót űzni a maszkos, bundás szlovén vendégek, olyat még ők sem láttak a Kurca partján, hogy végnapjain teljes arzenállal küzd majd a tél. Aztán, ahogy bezengte a várost kolompjaik érdes hangja, úgy hagyott egyre alább a hóesés pénteken. Szombatra kiderült az ég, és a nap olyan melegen sütött, hogy a latyak is eltűnt az utakról.

A csodával felérő enyhülés különös dolgokat művelt a karneváli felvonuláson, ami minden eddiginél több érdeklődőt csalt ki a Kossuth utcára. A sarkon strázsáló rendőr például „tiszteletemmel" köszönt az égbe szökő garabonciásnak, a csinos bakfisok pedig úgy vetették be magukat a busók gyűrűjébe, mintha oltalmat keresnének a némi szakrális italtól megbokrosodott szörnyképűek között. Kifordult a világ, de ezt a napot a szentesiek erre szánták. A közel kétezres karneváli sokadalomnak elöl a gólyalábasok mutatták az utat, középen hagyományőrzők ostort csattogtattak meg tüzet okádtak, és hogy lendületet se veszítsenek a télűzők, hátul a busók ijesztgették a kifestett és maskarába bújt iskolásokat, óvodásokat. A farsangi hangzavart lankadatlan sípszóval tették teljessé az aprónépek.

Hatalmas érdeklődés kísérte Szentesen a télűző mutatványosok produkcióját. Fotó: Bíró Dániel
Hatalmas érdeklődés kísérte Szentesen a télűző mutatványosok produkcióját.
Fotó: Bíró Dániel

– Gyújthatod, a tél már nagyon a bögyünkben van – nógatta valaki a hatalmas máglya köré gyűlt tömegből a mackót. Ahogy az már lenni szokott, a medvejelmez alatt Szirbik Imre polgármester tüsténkedett, és nem is kérette magát sokáig. Amint a busók letudták utolsó táncukat, a lángok magasba csaptak az Ifjúsági parkban. Dolguk végeztével a büfé felé vették az irányt a subások, hogy ott vizet vegyenek magukhoz, mert – mint megtudtuk – elfogyott a fröccshöz az egyik alapanyag.

A karnevál népe a sportcsarnokhoz indult, ahol a középiskolások látványos bemutatói, Takács Nikolas és lufieső várta. Menet közben a kicsik hógolyóztak, az elcsigázottakat szánkón húzták. Ők mindent megtettek: elbúcsúztatták a telet, ami még – sajnos – nem köszönt el.

Olvasóink írták

 • 6. UtólagKapitány 2011. március 10. 21:49
  „Az a szivacs pont kellett oda... Broáf”
 • 5. medvejanos 2011. március 03. 21:04
  „1. turlmadar 2011.03.02. 07:33
  Pár ezren megfordultak rajta igazad van :DD

  aki víz alatt tud grillezni az mást is tudhat :P”
 • 4. csillogás 2011. március 02. 12:03
  „Már tudod! :D”
 • 3. Tyt 2011. március 02. 10:49
  „Azt nem tudtam hogy Spongyabob valamiféle télbúcsúztató ikon lenne.. :D”
 • 2. csillogás 2011. március 02. 08:02
  „:D:D:D”
 • 1. turlmadar 2011. március 02. 07:33
  „Hát!? Ez a télbúcsúztató karnevál akkora élmény volt, hogy csak úgy hemzsegnek a hozzászólások. Ennyit arról, hogy miért is kellett ennyit rákölteni? Így talán a városvezetés is elgondolkozhat azon, hogy a kevesebb talán több lenne. Az ilyen felesleges pénzkidobás miatt több jutna dologi kiadásokra, étkezési utalványra, nem kellene a fizetésre több napot várni. Persze az alpolgármesternek a fizetése is a törvényes keretek közt maradhatna. A többletről önként mondjon le, de az sem baj , ha az alpolgármesteri beosztásról is lemond.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büszke lehet a büdzséjére Szentes

Elfogadta Szentes idei költségvetését a város képviselő-testülete pénteki ülésén, ahol arról is döntöttek, hogy lesznek kiemelten támogatott sportágak. Tovább olvasom