Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy ország szorít a szentesi Laráért

Szentes - Több mint két hete él műszívvel a szentesi Bóta Lara Szonja. A 15 hónapos kislány állapota a beavatkozás óta valamelyest javult, de életét csak egy új szív mentheti meg. Lapunk meglátogatta a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben fekvő csöppséget és édesanyját.
„Kedves Dr. bácsik és nénik! Életem első 5 hetét itt töltöttem a kórházban gondos kezeitek között, hogy életben maradhassak. Nektek köszönhetem, hogy most már boldogan mosolyoghatok a szüleimre és a világra!" – a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekosztályán járunk, amelynek bejáratánál ilyen szívszorító sorok fogadják az érkezőt. Itt ápolják a 15 hónapos szentesi Bóta Lara Szonját is – a csöppségen november 26-án sikeres műszívbeültetést hajtottak végre az intézmény specialistái.

– A műszívet 8 óra alatt ültették be, a beavatkozás életmentő volt – mesélte Lara édesanyja, Csentes Éva, akivel a fővárosi intézet gyermekosztályának barátságos várószobájában beszélgettünk.

– Állapota azóta valamelyest javult, kezd erőre kapni, de még nagyon gyenge, hamar elfárad. Ráadásul folyamatosan feküdnie kell, s nem igazán mozoghat, ez zavarja szegénykémet. Egyelőre pépes ételeket és teát kap – magyarázta az édesanya, Csentes Éva.

Csentes Éva kislányával a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Fotó: Tésik Attila
Csentes Éva kislányával a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.
Fotó: Tésik Attila

Korábban megírtuk: Lara 2 és fél hónapos volt, amikor kiderült, valami nincs rendben vele. Eleinte csak köhögött, étvágytalanság gyötörte. Orvosa ekkor egyszerű megfázásra gyanakodott, állapota azonban egy hét múlva sem javult, ezért anyja elvitte a szentesi Dr. Bugyi József Kórházba. Mire beértek, a kislány keringése felborult, életét később a szegedi gyermekklinikán mentették meg. A szívizom folyamatos pusztulása miatt a 6 és fél kilós apróság bal szívkamrája „alulműködik", összehúzó képessége pedig egyre csökken: csupán egy új szív mentheti meg. A műszerv ugyanis ideiglenes megoldás, addig maradhat, amíg nem lép fel valamilyen szövődmény, ez átlagosan fél év. Ablonczy Lászlótól, Lara orvosától megtudtuk, a kislány állapota jelenleg stabil, transzplantációra alkalmas. Ha lesz donor, megkezdődhet az igazi szívátültetés.

Éva hónapok óta éjjel-nappal a kislánya mellett van Budapesten, a kardiológiai intézetben – fejét a kórház kényelmes anyaszállásán tudja álomra hajtani.

A kis Larát műszívkezeléssel tartják életben – csak egy új szív mentheti meg. Ebben az egyszemélyes kórteremben fekszik. Fotó: Tésik Attila
A kis Larát műszívkezeléssel tartják életben – csak egy új szív mentheti meg. Ebben az egyszemélyes kórteremben fekszik. Fotó: Tésik Attila

– A hajnal mindig ébren talál – folytatta a 25 éves anya, aki gyermeke születése előtt a vendéglátásban dolgozott. – Ilyenkor az ügyeletes orvosnál érdeklődöm Lara állapotáról, és megkérdezem, hogy bemehetek-e hozzá. Játékot minden héten vásárolok neki, ezek elterelik kicsit a figyelmét a körülötte lévő gépekről és a belőle kilógó csövekről, amelyeket nem szabad piszkálnia.

Mirjamot hazaengedték

A szentesi Bóta Lara Szonja a második gyermek, akin hazánkban műszívbeültetést végeztek. Az első beavatkozást október elején a 2 és fél éves Mirjamon hajtották végre. A beültetést – akárcsak a kis Laránál – a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet orvosai végezték. A kislány végül november elsején sikeres szívtranszplantáción esett át. Állapota ezután rohamosan javulni kezdett, és a múlt héten már haza is vihették a szülei.

Az országos kardiológiai intézet gyermekosztályára egyébként nem lehet csak úgy besétálni. A kórtermekhez vezető ajtó mindig zárva van, a látogatóba érkezőknek előbb csengetniük kell, de belépni csak orvosi engedéllyel és külön ruhában szabad.

– Néha előfordul, hogy hosszú órák telnek el, mire beengednek Larához. Türelmesen várok, hiszen tudom, az orvosok és a nővérek odabent nap mint nap a csöppségek életéért küzdenek – törölte meg szemét Csentes Éva, majd a kislányáról készített fényképeket kezdte nézegetni mobiltelefonján. – Az orvosok bizakodóak – szólalt meg újra –, azt mondják: nem szabad feladni a reményt, és én soha nem is fogom. Nem is tehetném, Lara élni akarása ugyanis maga a csoda!

Éva ritkán látogat haza, akkor is számlákat fizetni. Egy szentesi panelházban bérel egyetlen szobát, és bár most nem lakik benne, fenntartja, amelynek költségeit a különböző pótlékokból fedezi. Csentes Éva elmondta: Lara karácsonyi meglepetését már megvette. De az igazi ajándék az lenne, ha a sokat szenvedett kislány végre meggyógyulna. Hozzátette: a kis beteg egy percre sem hagyhatja el a kórházat, az intézetben töltik az ünnepeket. Pontosan hogyan, azt nem tudja, nem is fontos, csak együtt lehessenek.

Szegvári gyűjtés

Bóta Lara Szonja és édesanyja jövőbeli otthonának megvásárlására adománygyűjtést szervezett a szegvári gyermekjóléti szolgálat és a Szegvár Egészségéért Közalapítvány. A szervátültetés után Lara teljes gyógyulásához megfelelő környezet szükséges, amelyet egy albérlet nem tud biztosítani. Csentes Éva házat akar vásárolni a kistelepülésen, ez ötmillió forintba kerül. A gyűjtéshez 11 urnát helyeztek el a szervezők Szegváron. Az adományokat a következő bankszámlaszámra is be lehet fizetni a szegvári takarékszövetkezetben: 57200062-10003468. Bővebb felvilágosítás a gyermekjóléti szolgálat 06-63/364-860-as telefonszámán kérhető.

Olvasóink írták

 • 10. Iza3 2008. december 16. 11:37
  „Szívből szorítok én is és még azért a sokszáz beteg csöppségért is, akik nem kaptak ilyen publicitást, mint Lara.”
 • 9. kopasz022 2008. december 16. 08:07
  „Gyógyulj meg Lara,mi is szorítunk neked nagyon!!!!”
 • 8. sevenof9 2008. december 16. 04:35
  „megnyugodhatsz,majd kreativan lekonyvelik...errol szol ez a kurvaorszag”
 • 7. kaky 2008. december 16. 01:26
  „Összedobtunk 1 kis pénzt, befizettük a számlára!

  Remélem, hogy nem megy el 90%-os része rezsire... mint ahogy multkor egy szentesi alapítvány esetében...”
 • 6. sevenof9 2008. december 15. 21:23
  „felenergiaval masik gyerek? meddig kell meg szenvednie? es ha nem talalnak donort? a szemuk elott hal meg.”
 • 5. smalltown 2008. december 15. 20:31
  „Gyogyulj meg Lara!”
 • 4. nyuszat 2008. december 15. 19:50
  „Remélem Lara meggyógyulsz!!! Sok erőt, és kitartást kívánok a családodnak, és Neked is! :-)))”
 • 3. Giga 2008. december 15. 19:41
  „Gyógyulj meg cicamica!! Nagyon szorítunk!

  Jó lenne ha a cikkíró, nem csak fél infókat adna meg. Pl. Nagyon kéne a számla tulajdonosának a neve is, mert utalásnál ez fontos! Remélem nem pattan vissza az összeg amit utaltam!”
 • 2. kutyuka 2008. december 15. 19:05
  „Biztos,mindenki gonosznak tart,de sajnos ezta kislany egy masik ember halalaval mentheto csak meg es ez szomoru. a kislany csaladja masnak a halalat varja,ami igazan rossz dolog:(((((

  Kivanom a mielobbi gyogyulast azert!”
 • 1. flagg 2008. december 15. 17:05
  „Nagyon szorítok a kislánynak, remélem az ő története is teljes gyógyulással végződik.

  MÁS : A cikk írója hmm kissé felkészületlen..Bugyi professzor nevét elírni.. Helyesen Bugyi István Kórház és nem József..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

107,2 milliót kap a szentesi kórház

Szentes - 107,2 milliós támogatáshoz jutott a szentesi kórház – jelentette be még pénteken Szirbik Imre polgármester. Az összeget szabadon használhatja fel a milliárdos adósággal küszködő intézmény, amelynek gazdálkodását új önkormányzati biztos fogja felügyelni Tovább olvasom