Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Egy orvost, 22 ápolót küldtek el

Minden érintett megkapta tegnapig az elbocsátásáról szóló értesítést a szentesi kórházban. A 87 főből 32 nyugdíjba vonul, vagy másképp, de nem elbocsátással távozik, 55 embert érint a csoportos leépítés: egy orvost, 22 ápolót, 24 gazdasági és műszaki dolgozót, valamint nyolc takarítónőt.
Az utolsó pillanatokig szinte semmit nem tudtak a dolgozók arról, pontosan hogyan és milyen formában tájékoztatják majd őket arról, ki megy és ki marad. Aztán a papírforma szerint, a munkáltatói jogkör gyakorlói adták át az elbocsátásra ítélt dolgozóknak a leveleket. Így tehát az ápolási igazgató, a gazdasági igazgató és a főigazgató kezéből vették át az érintettek a dokumentumot, jogász jelenlétében. Az elbocsátandó személyeket előbb telefonon keresték, majd behívták az igazgatósági épületbe – tudtuk meg Molnár Imre szakszervezeti vezetőtől. A kórházban látszólag a megszokott mindennapok menetrendje szerint történt minden, annyi különbséggel, hogy az elbocsátásról értesített ápolók és műszakiak leverten végezték a munkájukat.

A levelek tartalma szerint arról kaptak értesítést, hogy mikortól nem foglalkoztatják őket – amíg a felmentési idő tart, addig ugyanúgy be kell menniük a munkahelyükre. Ezért tegnap mindenki csak a műszak végén ment haza.

Az érintettek egyike sem akart nyilatkozni, mondván, félnek attól, hogy a munkáltató ezt rossz néven veszi, és akkor a néhány hónapnyi keresetet és végkielégítést is elveszítik. Sokan tartották egyértelműen méltánytalannak a helyzetet, és okolták a csoportos létszámleépítésért az eddigi helytelen gazdálkodást.

– Több embert nem küldünk el – jelentette ki lapunknak Weisz Péter. A kórház élére kinevezett önkormányzati biztos elmondta, hogy az elbocsátott 87 főből 32 nyugdíjba vonul, vagy más természetes okok miatt válik meg a kórháztól. 55 embert érint a csoportos leépítés, közülük egy orvos, 22 ápoló, 24 gazdasági és műszaki dolgozó, valamint nyolc takarítónő. – Arra törekedtünk, hogy minél kevesebbeket érintsen a leépítés a gyógyító és megelőző ellátás területén – hangsúlyozta.

A létszámcsökkentéssel jelentős megtakarítást ér el a kórház. Havonta 25-30 millió forintot kellene spórolni, a leépítéssel elért megtakarítás ennek csak egy része. Más forrásokat is keresnek a helyzet kezelésére. A kórház gazdasági helyzete még mindig kifejezetten rossz, ezt az ágyszám csökkentése idézte elő, és az, hogy a bevételeit a kórház nem növelheti az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát számai miatt – mondta Weisz. Bár a megyei közgyűlés 129 ember elbocsátását engedélyezte, ennyi embert nem küldenek el, inkább az üres álláshelyeket a jövőben nem töltik be. Az önkormányzati biztos azt tervezi, hogy ezentúl nem létszámleépítéssel, hanem más módon fognak spórolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is a teherautóké a Schweidel utca

Új utat építtetett a szentesi önkormányzat a teherautósok számára a Berekháton azzal a céllal, hogy… Tovább olvasom