Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Egyben maradt a növénynemesítő Szalváék hagyatéka

Szentes - Jövőre már megnyílhat a szentesi Koszta József Múzeum ligeti épületében a Szalva-emlékszoba. A nemzetközi hírű növénynemesítő házaspár hagyatékát sikerült egyben tartani.
Köszönhető ez annak, hogy az örökös a kettejük életművét reprenzentáló gazdag anyagot önzetlenül átadta a közgyűjteménynek.

Már a szentesi múzeumban van az a több ezer tárgy és dokumentum, amely a világhírű növénynemesítő, Szalva Péter és a szintén biológus felesége hagyatéka. Tóth József utcai házukban ők maguk rendszerezték több évtizedes munkásságuk emlékeit. Ezt a gazdag gyűjteményt adományozta az örökös a múzeumnak. A szentesi Kertészeti Kutató Állomást a múlt század ötvenes éveiben megalapító, és azt negyven évig vezető Szalva Péter és mindenben hű társa, Erzsike néni életművét reprezentáló anyagról azt tartja fontosnak Mód László néprajzkutató, egyetemi oktató, hogy az egész egyben maradt, nem vitték el belőle az értékes darabokat.

Szalva Péterék lakóházánál féléves munka előzte meg a gyűjtemény elszállítását a múzeumba. Minden iratokkal teli dobozt és valamennyi tárgyat megmozgattak a muzeológusok, hogy felmérjék: mi érdemes arra, hogy megőrizzék az utókornak. A néprajzkutató elmondása szerint most rendszerezik az anyagot, tematikus csoportokba válogatják a tárgyi emlékeket és az írott forrásokat. Az utóbbiakkal az a tervük, hogy a levéltárban helyezik el azokat. A muzeológusoknak viszont az adománnyal nem az a céljuk, hogy a raktárakban őrizzék évtizedekig.

Mód László néprajzkutató nagy dolognak tartja, hogy egyben maradt a Szalva-hagyaték.
Fotó: Tésik Attila

Mód László szándékai szerint a múzeum ligeti épületében Szalva-emlékszobát rendeznek be jövőre, ahol nemcsak a növénynemesítés különböző állomásaiból adnának ízelítőt, hanem a 2002-ben elhunyt címzetes egyetemi tanár, és az őt pár év múlva követő felesége teljes személyiségét is bemutatják. – Sokoldalú emberek voltak – jellemezte őket a kutató. Minden bizonnyal közkinccsé teszik majd Péter bácsi pingpongversenyeken szerzett trófeáit, vagy a színészkedéséhez használt műbajuszát, meg a púderkészletét. Szalva Péterné reklámszatyor-gyűjteményéből pedig külön időszaki kiállítást tervez Mód László. Az 1960-as, 70-es évekből Erzsike néni több százat halmozott fel ezekből, melyek fontos üzeneteket hordoznak, kortörténeti dokumentumoknak számítanak.

Vásárhelyre is jutna a tárgyakból

A Szalva házaspár a pincéjében munkaeszközöket őrzött. A szakember szerint ezekből kertészettörténeti gyűjteményt lehetne megalapozni a múzeumban. – Nagy az anyag, az egészet nincs lehetőség bemutatni – mondta a néprajzkutató. Ezért a vásárhelyi főiskola növénytermesztési tanszékére is adnának belőle, hogy ott egy emléksarkot rendezzenek be a Szalva házaspár tiszteletére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légi mentés: helykeresők

Szentes - Jakabszállás mellett Békéscsaba is bejelentkezett: ingyen adna helyet a dél-alföldi régió ideiglenes légimentő-bázisának, amíg Szentesen felépül a végleges mentési központ. Tovább olvasom