Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Egyelőre kiesett az orosz piac

Szentes - Egyik pillanatról a másikra oldották fel a Hungerit Zrt. tulajdonában lévő Prima Enten Kft.-vel szemben az embargót az oroszok, a szentesi cégtől azonban továbbra sem vásárolnak árut. Május 14-én hideg zuhanyként érte az összes hazai húsüzemet, köztük a Pick Szegedet és a Hungeritet a húsembargó.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Egy héttel ezelőtt a délelőtti órákban egyszer csak zöld jelzést kapott a vámospércsi üzemünk, a Prima Enten Kft., ahol sült kacsát gyártunk: visszakapta az engedélyét – mondta Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A többiről nem tudunk semmit. Az oroszok küldtek egy hibajegyzéket, a felsorolt észrevételeket kijavítottuk, még le kell fordítani oroszra, aztán várunk.

A résztulajdonos hozzátette: az orosz export nem jelentős, évi 700–800 millió forint értékű, a felét pedig már kiszállították. – Érzékenyen érintett bennünket az embargó: két évig dolgoztunk azon, hogy direkt szállíthassunk az ottani Metrónak, és nem szeretnénk elveszíteni ezt a lehetőséget.

– Jelenleg két orosz intézkedés is gátolja a sertéshúsok, illetve húskészítmények külkereskedelmét – nyilatkozta Éder Tamás, a Bonafarm csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója (ehhez a csoporthoz tartozik a Pick Szeged Zrt. is). – Az afrikai sertéspestis litvániai és lengyelországi megjelenése miatt Oroszország már februárban leállította az EU-ból származó sertéshúsok, húskészítmények bevitelét: csak a hőkezelt, illetve főtt termékek voltak kivételek. Az intézkedés a Pick Szeged Zrt. oroszországi exportjának megközelítőleg 80 százalékát érintette. Ehhez társult a május 14-étől érvényes orosz állat-egészségügyi hatósági embargó, amely felfüggesztette az összes beviteli engedélyt.

Tálcán kínálják a szegedi szalámit, az oroszok mégsem kérnek belőle. Fotó: Schmidt Andrea
Tálcán kínálják a szegedi szalámit, az oroszok mégsem kérnek belőle. Fotó: Schmidt Andrea

 13 húsüzemet és a Pannontejet érintette

A május 14. óta embargós húsüzemek: a szentesi Hungerit, a Pick 3 gyára, a Master Good, a Her-Csi-Hús, a Darius Hús, a Hungary Meat, a Pápai Hús, az Ász-Kolbász, az Alföldi-Hús, valamint a Tamási-Hús.
A Hungerit-érdekeltségű Prima Entennél egy hét után feloldották a tilalmat. Van egy tejipari cég is a listán, ez a Pannontej.

Az orosz export részesedése a cég árbevételéből nem nevezhető meghatározónak, de nem is jelentéktelen. A Pick Szeged Zrt. az elmúlt évek során nagy erőfeszítéseket tett az orosz piacért. Most abban reménykedik, hogy a korlátozó intézkedéseket rövid időn belül felfüggesztik. Addig bel- és külföldi piacokon keresik azokat a lehetőségeket, amelyek a kiesett orosz piacokat helyettesíthetik.

– Információink szerint a minisztérium munkatársai minden diplomáciailag lehetséges lépést megtesznek a helyzet gyors rendezése érdekében – tette hozzá Éder Tamás.

Az oroszok kétévente tartanak auditot Magyarországon, idén február végén látogatták meg a húsfeldolgozókat. Mindent rendben találtak. Valószínűleg az Európai Unió és Oroszország közötti konfliktus áldozatai lettek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adott elsőbbséget a teherautó, meghalt a motoros

Vádemelést javasol a rendőrség a szentesi halálos balesetben. Tovább olvasom