Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Egyelőre megkegyelmeztek a szentesi kispiacoknak

Elhalasztotta a döntést a szentesi képviselő-testület a kispiacok jövőjéről. Ez azt jelenti, hogy egyelőre kivihetik portékáikat az őstermelők az elárusítóhelyekre, amelyek jelenleg nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak.
Tiltakozó akciót szerveztek többször is a szentesi árusok és vásárlók a kispiacok megmentése érdekében. A legkedveltebb kétségtelenül a Klauzál és a Kossuth utca találkozásánál lévő elárusítóhely, ahol mindenféle zöldség, gyümölcs és virágok is kaphatók. Ám ezek a kispiacok semmiben nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. A legtöbb őstermelő a földről árulja portékáit, márpedig ez a gyakorlat nem éppen EU-konform. Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző a kispiacok létrejöttének kezdeteiről úgy fogalmazott: eredetileg az lett volna a cél, hogy elsősorban az idős emberek a kertjükben megtermelt zöldségfelesleget gyorsan el tudják adni, az arra járók pedig olcsón jussanak friss áruhoz.

Ám már régen nem erről van szó. Jó néhány árus arra rendezkedett be, hogy mindennap reggeltől estig ott kínálja a tömérdek mennyiségű terméket, amelyet nagy valószínűséggel nem ő állított elő. Tették mindezt helypénz fizetése nélkül, s ezt igazságtalannak tartják azok, akiktől a Rákóczi utcai zöldség-gyümölcs piacon nem kis összeget kér a vásárt üzemeltető városellátó intézmény a fedett asztalok bérletéért és a napidíjért.

Levél a polgármesternek

A polgármesternek írt levélben az is szerepelt: az alacsony jövedelmű emberek igyekeznek magukat és családjukat eltartani. Ha ezt a lehetőséget elveszik tőlük, kénytelenek lesznek segélyekért fordulni az önkormányzathoz. Az aljegyző tájékoztatása szerint azt viszont megvizsgálják majd, hogy ki az őstermelő, illetve ki árulja nagy mennyiségben másnak a termékeit.

Az önkormányzat Móra József elnök vezette kereskedelmi bizottsága a kispiacok megszüntetését javasolta, arra hivatkozva: sokat kellene áldoznia a városnak a jogszabályszerű működtetés feltételeinek megteremtésére. Ugyanakkor azt indítványozta a szakbizottság, hogy a Rákóczi utcai elárusítóhely naponta legyen nyitva, és ott ötven százalékkal csökkentsék a hét négy napján a helypénzt azoknak, akik eddig a kispiacokon árultak. A képviselő-testület azonban ezzel nem értett egyet, akárcsak azzal, hogy megteremti a jogszabályban előírt minimális feltételeket a Klauzál utcai és a kertvárosi kispiac fennmaradása érdekében. Mindez viszont azt jelenti: hallgatólagosan továbbra is működhetnek ezek az elárusítóhelyek. Feltehetőleg motiválta a döntést az a 622 tiltakozó aláírásokat tartalmazó levél, amelyet Szirbik Imre polgármesternek adtak át az árusok és a vevők nevében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjeszkedik a szentesi minőségvizsgáló központ

Negyvenmillió forintot nyert a Baross Gábor nevét viselő innovációs program keretében a Dabic Kht.… Tovább olvasom