Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Egyelőre nem lesz térfigyelő Szentesen

Szentes - Megoszlanak a vélemények arról, szükség van-e térfigyelő rendszerre a szentesi belvárosban. A közterületesek örömmel vennék a kamerák felszerelését, míg a rendőrség szerint nem feltétlen van rájuk szükség.
A József Attila utcai zöldséges előtt garázdálkodott az a fiatalember Szentesen, aki az egyik éjjel megpróbálta kitépni a megállást tiltó közlekedési táblát. Ha sikerül neki, akkor bűncselekményt követett volna el, így viszont nem vonta magára a rendőrség figyelmét. Az üzlet tulajdonosa, Gáspár András azt mondta lapunknak, nem tett feljelentést, mert komoly kár nem érte: végül csak a kerékpártároló vasát hajlította meg a tettes, ezt pedig azóta a helyére igazították. Az eset felkeltette az érdeklődést a városban, sokan beszéltek arról az elmúlt napokban, vajon szükség lenne-e térfigyelő rendszerre.

Az ehhez hasonló biztonságtechnikai rendszerek kiépítésére időről időre írnak ki pályázatokat, a rendszereket többnyire a rendőrségnek kell működtetnie, de valamilyen más szervezettel együtt pályázhat: például önkormányzattal, esetleg polgárőrséggel.

Egy jó zár többet ér minden térfigyelőnél. Fotó: Tésik Attila
Egy jó zár többet ér minden térfigyelőnél. Fotó: Tésik Attila

Tyityán László a városi kapitányság bűnügyi osztályvezetőjeként úgy véli, nem feltétlenül szükséges Szentesen térfigyelő rendszert működtetni, tekintettel arra, hogy a bűncselekmények száma nem nagy. A város közigazgatási területe 814 négyzetkilométer, itt évente 1500 bűncselekmény történik. Az alezredes elmondta, a kerékpárlopások megelőzésére sem feltétlenül indokolt kamerát felszerelni még a frekventált helyeken sem, sokkal inkább érdemes megfelelő zárat venni, mert az olcsóbb – tavaly egyébként az ellopott biciklik felét megtalálták.

A közterületes kamerázna

A város újonnan kialakított tereit, a központi részeket, a belvárost mindenképpen bekamerázná Kóczán István. A közterület-felügyelet vezetője szerint sokkal könnyebb felismerni a rongálókat, garázdálkodókat, tolvajokat egy rögzített felvétel segítségével, különösen a szabálytalanul közlekedő gépjárművek ügyében jelenthetne előrelépést a kamera.

A nyomozó sokkal fontosabbnak tartaná a strandon a megelőzést, ahol az öltözőben jelenleg minden szekrényt ugyanaz a kulcs nyit – ott érdemes lenne a teret megfigyelni. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy néhány szórakozóhelyen kamerákat szereljenek fel, az ilyen készülékek jelenléte visszaszorítja a bűnözést.

A város forráshiányos költségvetésére egy újabb kiadást szervezni nem szabad – így vélekedik Varga Árpád képviselő. A testület bűnmegelőzési tanácsának tagjaként azt mondta, a térfigyelő rendszer hozadéka nem lenne akkora, mint a fenntartása és működtetésének költsége. Más szakemberek szerint hatásos az úgynevezett vakkamera, mely nem állandóan, hanem előre meg nem határozott időpontokban működik: komoly visszatartó erő a bűnelkövetők számára.

Olvasóink írták

 • 20. Mórotz Ferenc 2008. szeptember 27. 13:53
  „Kell térfigyelő ( kéne..), de tudod 19 ilyenkor fölvetődik a rendőrdég is, mert az ő el nem végzett trehány munkájuk miatt is szükséges! Nem csoda az itt olvasható sztorik egyike sem, mert sajnos általános dolog leszarni a másét! Szolgálunk és védünk, ez a szlogen! Akkor tegyék is azt! Pozitív, hogy EGYETLEN EGYSZER találkoztam Szentesen normális rendőrrel is, de az ilyen Flóman, meg nem tudom még mi a nevük a kis ifjú titánoknak, el vannak tájolva! NEM ilyen munkára van szükség, ezt beláthatják, csak nem kéne saját maguktól elájulni, hanem picit több alázattal végezni a munkát! És akkor nem szidja majd őket mindenki, csak páran....”
 • 19. Galbács Tímea 2008. szeptember 26. 10:48
  „Igen, hát a világítás téma az nagyon ide vág a térfigyelő kamerákhoz...

  A rendőrt meg ugye a legegyszerűbb szidni! Mindig ők a rosszak, és sose dolgoznak helyesen! Ezt már megszoktuk..
  Biztos egyesek úgy gondolják hogy(akár) éjszaka 10 rendőr autóval közlekednek a rendőrök. Mert ha így lenne, lehet több helyen ott tudnának lenni! Gondolom, senki sincs egyszerre két helyen! Ebben azért megegyezhetünk!

  Szóval amondó vagyok, maradjunk a témánál: kell térfigyelő kamera vagy sem, de a rendőrök szidása nélkül..!”
 • 18. világítás 2008. szeptember 25. 14:03
  „A hét végén legalább 60 biciklist számoltam meg világítás nélkül! A legjobb az, amikor esős időben, rossz látási viszonyok között éjszaka, útszűkületnél ( az sztk-nál ) nekem van elsőbbségem a hídnál, de jön a birka szembe, nem félti a szaros kis életét! Én sem féltem az övét, de üsse el más!”
 • 17. Lackó 2008. szeptember 24. 22:16
  „Ma végig sétáltam a Brusznyai sétáló járdán és elvoltam szörnyedve,hogy minden második virágos kispad elvolt törve!:(
  Nagyon izmosak a mai fiatalok! Szépen újítgatják a várost hogy minél szebb legyen,erre jönnek a kis 15 éves kis köcsögök részegen és bedrogozva és megmutatom a haveromnak miylen kemény vok és széttudok rúgni egy virágost. Én 23 évesen visszagondolok,de mi nem csináltunk 15-20 éves korunkban ilyeneket. Elég gáz hogy idáig fajul a világ. Tegnap 2 éves keresztfiúnkat sétáltattuk az anyukájával a kossuth térnél és egy fiatal gyerek vitte a haverját a bicikli kormányán és persze a járdán,és elkezdtek a szájukkal dudálgatni hogy menjünk odébb mert jönnek. Persze jól leugattuk a kis köcsögöket,de legközelebb leis veszem a bicikliről és megmutatom kinek dudálgasson,és utána jöhetnek a rendőrök és lehet majd büntetni,mert ugye azt nem veszik észre mikor egymást viszik a bicikli kormányán a járdán! Nem tudom ilyenkor is merre lehetnek a rendőrök???”
 • 16. detto ugyanaz 2008. szeptember 23. 13:58
  „Nekem meg az autómat basszák szét mindig, már meg se csináltatom, mert pénzkidobás! De azért nem kell térfigyelő! Nehogy már számonkérhessük, meg cseszegethessük a pandúrokat, hogy még úgy sem képesek tenni ez ellen semmit, hogy látják az elkövetőket!”
 • 15. naplopók 2008. szeptember 22. 12:52
  „A rendőrök, akik szolgálnak és védenek?! Hát akkor nem a Pikolóban kéne egyfolytában meresztgetni a picsát! Érdekes, hogy csak néhány embert tudnak megbüntetni csipp-csupp szabálysértés miatt, de iszonyatos lopási hullám van a városban! Sőt rongálás, garázdaság, stb... Egyszer tanúja voltam egy biciklkilopásnak, hívtam őket, és nem jöttek, a diszpécser szerint nem tudták, hol vannak a járőrök!!!! Ez volt a Somogyi ötemeletes melletti két bicikli ÖSSZEZÁRVA! Ott volt utána vagy egy hónapig! Ezek után máris azonosíthatnak, és gyakrabban büntethetnek, mert szidom őket....”
 • 14. Valcsinko 2008. szeptember 21. 16:55
  „Láttam a sétáló utcá ban a szép kaspókat és virágtartós padokat.Azok is eltörve és széttörve....Biztosan nem idős emberek
  müve.Szóval, nagyon kellenének a figyelők!”
 • 13. Valcsinko 2008. szeptember 21. 16:50
  „Egyetértek az elégedetlenkedőkkel rendőrség irányában.
  Hányszor láttam a házunk előtti parkban kiültetett fákat reggel, amint ki voltak törve.Vagy tövestől, vagy csak derékban.Nem egyet, vagy 16-ot , annak idején. A fiatalok nagyon erősek és "jól vannak nevelve".
  Ha arra jártak volna éjszaka a rend őrei, láthatták volna, hogy mit müvelnek a fiatalok.
  Látom ma is, hogy kiülnek a padra és szanaszéjjel dobálják a szemetet, holott a szemetes kb.két lépésre van tőlük.
  Ha lenne térfigyelő....”
 • 12. Lackó 2008. szeptember 20. 13:33
  „De akkor sem arról a 3-4 napról van szó. Hanem az év többi napjáról!”
 • 11. karperec 2008. szeptember 20. 12:53
  „A rendőröket nem a demonstrációk napján viszik Pestre, hanem 1-2 nappal előtte. Volt aki heteket töltött távol a munkahelyétől, ráadásul egyre több demonstráció van.”
 • 10. Lackó 2008. szeptember 20. 12:31
  „Karperec!
  Miről beszélsz? Minden nap ellviszik őket Budapestre? Nem egy napról van szó! Kicsit figyeld meg mit csinálnak a rendőrök itt Szentesen és akkor rájössz miről beszélünk.”
 • 9. karperec 2008. szeptember 19. 23:16
  „Hogy lenne rendőr az utcán, amikor elviszik őket Budapestre?”
 • 8. Lackó 2008. szeptember 19. 22:17
  „Az azért elég durva hogy este 23-tól reggel 5-ig nem járt arra egy rendőr autó sem,akkor ugyan merre lehetnek?! Na ugyan merre? Lehet éppen a hamburgerbárban,mert ott elég sűrűn áll rendőrautó vagy éppen a Felsőpártiban voltak mert ott valamikor 2 autóval is vannak. Merje valaki azt mondani hogy nem igaz,mert nem egyszer láttam már ott autót!
  Nagyon is kellene térfigyelő kamerát rakatni minél több helyre,mert már este biciklivel sem merek menni sehova nehogy mire jönnék haza elvigyék.”
 • 7. a gyilkosokat kiengedik 2008. szeptember 19. 22:10
  „A gyilkosok kiengedése miatt állítólag egyre több rendőr hagyja el a pályát. Megértem őket, így semmi értelme a munkájuknak.”
 • 6. központban lakó 2008. szeptember 19. 20:56
  „Én maximálisan támogatnám a térfigyelő kamerákat! A központban vásároltam lakást-állítólag este 23:00-kor elkezdődik az élet. Ezt mind tapasztalatból mondják a "régi" lakók és rendszerint se rendőrség, se pedig polgárőrség nincs jelen. Az egyik lakó mérte egy este, hogy 23:00-05:00-ig egyetlen egyszer nem ment arra rendőrségi autó, de a ház előtt felakartak törni nem egy autót és a ház elől elvittek 2 db biciklit.
  Akkor kérdezem azt, hogy hol vannak a Szentesi rend ŐREI????
  Én biztos isten, hogy ha oda fogok költözni rövid időn belöl, biztosra veheti a rendőrség azt, hogy rendszeresen hívni fogom őket és, ha akkor sem tőrténik változás, akkor pedig a Délvilágnak fogok szólni. Majd hátha a média által fognak ezzel is foglalkozni!
  Amúgy éppen unalmukban megtudnak állítani az autóval vagy letudnak szállítani a bicikliről, hogy hol vannak a papírok!
  De, hogy a rendre figyeljenek!
  Itt látszik az is, hogy túlságosan fiatalok vannak a Szentesi rendőrségen!Tapasztalat, lelkiismeretes dolgozás egyenlő a NULLÁVAL!
  Ezért lenne szükség mindenképpen térfigyelő kamerákra, mivel valaminek helyettesíteni kell az emberi mulasztásokat!”
 • 5. a gyilkosokat kiengedik 2008. szeptember 19. 20:09
  „Mit csodálkoztok? Már a gyilkosokat is kiengedik az előzetesből "házi őrizetbe". A házi őrizet pedig semmit nem ér, mert nincs folyamatos felügyelet alatt a bűnöző. Két embert brutálisan megölt, most meg kiengedik! Szomorú, hogy ezt komolyan is gondolják!”
 • 4. Lackó 2008. szeptember 19. 17:34
  „Ennyi! és még azt írják hogy a tavaly ellopott biciklik felét megtalálták! hagyjuk már. ennyire ne túlozzunk. a szentesi rendőrök csak büntetni meg meggyanúsitani tudják az embert.”
 • 3. Emese mse 2008. szeptember 19. 13:24
  „Ez a barom Tyityán már megint kitett magáért! Hát csak a családomban vagy egy tucat biciklit loptak el! Mármint fatertól vagy HATOT, és nem kocsma elől, hanem bérházban van az ajtó elé zárva! Segédmotort a bezárt tárolóból, anyukámnak kettőt, az egyiket fényes nappal, a ház elől lezárva, három percig volt ott, mert csak fölugrott! Én autóval járok, de azt is rendszeresen megrongálják! Egyébként kb: három feljelentés született a biciklikből, de nem találtak meg egyet se, így már utána nem is tettek! Köszönjük Emese!”
 • 2. Lackó 2008. szeptember 19. 11:00
  „Nagyon is jó ötlet lenne a térfigyelő!
  " Az alezredes elmondta, a kerékpárlopások megelőzésére sem feltétlenül indokolt kamerát felszerelni még a frekventált helyeken sem, sokkal inkább érdemes megfelelő zárat venni, mert az olcsóbb - tavaly egyébként az ellopott biciklik felét megtalálták.
  kamera." Ez vicc! Nekem tavaly lopták el a 40ezer ft-os biciklimet a ház elől és vastag zárral volt lezárva.Bementem jelenteni a rendőrségen,persze egyből azt mondták nem valószinű hogy megtalálják,ez ígyis volt! kicsit később rokonomnak fényes nappal ellopták a 70-ezres gyereküléssel felszerelt biciklijét és persze azt sem találták meg.Pár hete a párom megint csak 40ezres biciklijét akarták elvinni de valószinű nem volt ideje és csak az ülést vitte el belőle.2 hónappal ezelőtt pedig párom bnőjének a vastag zárja volt 3/4-ig elvágva reggelre,de szerencsére nem birták elvinni a biciklit. Szerintem már annál vastagabb zárat már kapni sem lehet. És ez csak pár ember a sok közül akikkel ugyanez megtörtént csak éppen nem írnak ide! Ezek után kérdezem biztos hogy nem kell térfigyelő kamera? A rendőrség szerint persze hogy nem mert plussz munka lenne nekik!”
 • 1. Police 2008. szeptember 19. 08:33
  „Aggasztónak tartom, hogy a rendőrség képviselője a munkájukat segítő progresszív megoldások felkarolása helyett jótanácsokat osztogat a lakosságnak, hogyan is lehet boldogulni manapság a rendőrség segítsége nélkül. Érthető, hiszen a kamerarendszer működtetése plusz feladat lenne, és számon kérhető az eredménye...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindenki örül a szentesi borfesztiválnak

Csongrád - Nem mindenki örül annak Csongrádon, hogy a hétvégén ismét borfesztivált rendeznek… Tovább olvasom