Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Egyelőre nincs földadó a Szentesi járásban

Szentesi járás - A Szentesi járás települései közül van, ahol már eldőlt: emelik a helyi adót annak érdekében, hogy megmaradjon a költségvetés egyensúlya. Máshol úgy látják, a lakosság teherbíró képessége miatt ez nem lehetséges. Új adónem bevezetéséről a Szentesi járásban egyelőre sehol sem döntöttek.
Nagymágocson tíz évvel ezelőtt emelték utoljára a helyi adó összegét. Az új testület most változtatott az építményadón. – Önkormányzatunknak több önként vállalt feladata is van, például a bölcsőde fenntartása, a gyermekorvosi ellátás és más egészségügyi szolgáltatások. Ezekre nem jár állami normatíva, vagy bizonyos esetekben csak részbeni támogatás. Saját magunknak kell kigazdálkodni a költségeket. Úgy gondolom, a vállalt feladatokat nem szabad csökkentenünk, mert a szolgáltatások mennyisége és minősége is meghatározza a település megtartó erejét. A helyi adón emelni nem népszerű dolog, de a meglévő szolgáltatást megszüntetni még nagyobb törés lenne a település életében – magyarázta az adóemelés okát Szebellédi Endre. Nagymágocson az építményadó összegét emelték. A lakosság az eddigi 20 forint per négyzetméter helyett jövőre 35 forintot fizet. Az iparűzési adó mértéke viszont maradt 1,5 százalék. Abban reménykednek, hogy a környékbeli településeknél alacsonyabb iparűzési adó vonzó lehet a vállalkozások számára.

Eperjesen egyelőre nem foglalkoznak a helyi adók kérdésével. Kós György Gergő polgármester hangsúlyozta, vannak sürgősebb megoldandó feladatok, először azokon a területeken szeretnék utolérni magukat.

Derekegyházon a képviselő-testület úgy döntött, hogy a kommunális adót emeli meg, az eddigi évi 2000 forint helyett 2015-ben 4000 forintot kell a lakosoknak háztartásonként fizetniük. Az iparűzési adón nem változtattak, két éve a maximumon van, 2 százalék.

– Mivel a földadó körül nagyon nagy a bizonytalanság, képviselő-testületünk úgy döntött, egyelőre nem vezetjük be – tudtuk meg Szabó István polgármestertől.

Szentesen még nincs kialakult álláspont a kérdésről. A költségvetés készítésénél derül ki, hogy várható-e hiány, ha igen, akkor megvizsgálják, hogy azt milyen forrásokból lehetne pótolni – tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől.

Árpádhalmon megemelték a kommunális adó összegét. Jövőre az eddigi kétszeresét, 4000 forintot fizetnek a lakosok.

– A kommunális adó bevezetése óta most emeltünk először az összegen, jövőre ebből az adónemből 6-700 ezer forint bevételünk lesz. A pénzt külön kezeljük, a település útjainak, közterületeinek karbantartására fordítjuk – nyilatkozta Szarka Attila polgármester, aki hozzátette, új adónemet most nem vezettek be, de nem kizárt, hogy a jövőben élni fognak a lehetőséggel.

Staberecz Ferenc, Nagytőke polgármestere is azt mondta, egyelőre nem gondolkodnak új adó bevezetésén. A lakosság anyagi lehetőségei korlátozottak, kevés pénzből élnek. Jövőre Szegváron sem lesz új adónem. Gémes László polgármester azt mondta, a lakosság teherbíró képessége véges, ráadásul a néhány százezer forintos pluszbevétel nem sokat segítene a településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Sándor: A cég nem vétett a törvény ellen

Pályázat nélkül kapott bérbe állami földeket több politikus, többek között Farkas Sándor is – adta hírül a Blikk. Tovább olvasom