Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Egyhetes ünnep a százéves moziban

Szentes - Őze Lajos, Badár Sándor, Gáspár Sándor filmjeit is láthatja a közönség Szentesen a következő napokban. Nem csak a város híres szülöttei előtt tisztelegnek: a százéves szentesi mozizást ünneplik magyar és amerikai filmekkel.
Egy hétig a mozi lesz az érdeklődés középpontjában Szentesen. 100 éve nyílt meg a Kurca-parton az első mozgófilmszínház, erre az eseményre emlékeznek a Moziünneppel. Az előbb Uránia, majd Szabadság nevet viselő intézmény két évtizede vette fel a város híressé vált szülötte, Őze Lajos nevét. Róla is megemlékeznek: a fesztivál nyitónapján, csütörtökön 18 órától vetítik le a legendás, kultuszfilmmé vált A tanú című alkotást, amelyben a szentesi színész Virág elvtárs alakját formálja meg.

100 éves a szentesi mozizás.
100 éves a szentesi mozizás.

A pénteki ünnepélyes megnyitót követően a szentesi moziban is bemutatják az idén elkészült Tüskevárt. Az érdeklődők találkozhatnak Balogh György rendezővel és a Matula bácsit alakító Kovács Lajossal. Ezt a filmet ugyan nem ebben a városban, hanem a szomszédban, Csongrádon forgatták, a helyi vonatkozás ennek ellenére fontos szempont volt a program összeállításánál, mondta a művelődési központ igazgatója, Varróné Szabó Ildikó.

– Igyekeztünk olyan filmeket kiválasztani, amelyeknek van valamilyen kötődésük Szenteshez. A Szerelem első vérig több jelenetét forgatták például városunkban. A Csongrádon felvett Megy a gőzösben Badár Sándor és Gáspár Sándor, a Made in Hungáriában pedig az egykor a gimnázium drámatagozatára járó Kovács Lehel tűnik fel – részletezte.

A szomszédos Csongrádon forgatott Tüskevárt is bemutatják holnap. Archív fotó: Tésik Attila
A szomszédos Csongrádon forgatott Tüskevárt is bemutatják holnap. Archív fotó: Tésik Attila

Esténként magyar és amerikai klasszikusokkal várják a moziban a közönséget, a művelődési házban pedig az elmúlt évszázad filmplakátjaiból nyílik kiállítás. Kruzslicz Pál újságíró hétfőn mutatja be a szentesi mozizás történetéről szóló új könyvét, Banner-Szűcs Loránd és Lengyel Andor filmrendező szakmai előadást tart egykori iskolájuk, a Horváth Mihály Gimnázium tanulóinak. Minden vetítésre ingyenes a belépés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pillanatok alatt elfogták Szentesen a gépkocsifeltörőket

A gyors állampolgári bejelentésnek köszönhetően gépkocsifeltörő fiatalokat fogtak el a rendőrök szerdára virradó éjszaka Szentesen. Tovább olvasom