Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Egyik tanfolyamot a másik után végzi

Szentes - Születésétől fogva korlátozott a mozgásában a szentesi Kalmár Zoltán, aki háromkerekű kerékpárral közlekedik, a csomagtartóba pedig beleteszi az összecsukható járókeretét. A 39 éves férfi angolt tanít, masszőrként is dolgozik, és egyik tanfolyamot végzi a másik után.
A betegségét az agyvérzéshez hasonlítja a 39 éves szentesi Kalmár Zoltán, akinél a születésekor oxigénhiányos állapot lépett fel. Emiatt lett mozgásában korlátozott. E kór másodlagos tünete, hogy az ízületek hamarabb elhasználódnak. Gyermekkorában ő főleg egyensúlyi problémákkal küszködött. Most háromkerekű kerékpárral közlekedik, ennek a csomagtartójába teszi az összecsukható járókeretét. Azt vallja: az életben maradás alapvető feltétele nála, hogy tevékeny legyen.

A szentesi gimnáziumban angol szakra járt, a társadalombiztosítási kirendeltségen tíz évet dolgozott előadóként, ám a létszámcsökkentés áldozata lett. Nem keseredett el: nyelviskolába jelentkezett, majd hat évig korrepetálást vállalt angolból. Gyógymasszőri tanfolyamot végzett Szegeden, ugyanott pályázatíró képzésen vett részt. Tavaly elsajátította a talpmasszázst, most fizioterápiát tanul.

Kalmár Zoltán teljes életet él, sőt másokon is segít.
Fotó: Tésik Attila

– Megrögzött iskolába járó vagyok – mondja. Az ismereteit a gyógyfürdőben kamatoztatja Zoltán: szeretetet is kavar a masszázsolajba. Az idősek Horváth Mihály utcai klubjából rendszeresen hazakísér egy asszonyt, aki fél egyedül az utcán. Ő kerékpárral megy mellette, és viszi a csomagját is. – Közben sokat kapok én is tőle, amiből tanulhatok – teszi hozzá. Észrevette ugyanis, hogy egyre jobban figyel a saját dolgaira is, amióta a nénire vigyáznia kell. A gondozási központnak vannak önkéntes segítői, akik bevásárolnak a rászorulóknak, és elintézik ügyesbajos dolgaikat. Kalmár Zoltán hálából ingyen tanítja őket angol nyelvre. Egyébként ő is segítene az időseknek, mert kipróbálta: ha székre ül, tökéletesen tud gyomlálni.

Istenhívőnek mondja magát, ám ha valaki megtér, szerinte az nem azt jelenti, hogy az élete attól kezdve lottófőnyeremény. Zoltán úgy van vele: neki a lelki béke ahhoz szükséges, hogy „a következő reggel is fel tudjon kelni". A betegségekkel kapcsolatban úgy véli: sokat nyerhetünk ezekből, melyeket mintegy szemüvegként kapunk fentről, hogy másképpen lássuk a dolgokat. Ő a teljesen egészséges barátnőjét akkor ismerte meg, amikor jelentkezett nála angolul tanulni. – Azóta közös lett a mi utunk – vallja be a férfi, aki szerint a párja nem sajnálatból van vele. Mostanában már a jövőbeli életüket tervezgetik, gyermeket is szeretnének.

Olvasóink írták

 • 3. Tyukanyó 2010. január 30. 13:09
  „Tiszteletem!

  Személyesen nem ismerem Kalmár Zoltánt. De szívesen elbeszélgetnék vele személyesen is ha lenne egy kis ideje.
  Mert jómagam is úgy gondolom, hogy igazi példaként szolgál az ő helytállása az életben. Az erő amit befektet azért hogy teljes életet élhessen. Ez az igazi példa mutatás. S igen is lehet élni még így is csak AKARNI kell.
  Maradok tisztelettel. V. Zs.

  bass24@freemail.hu”
 • 2. zsiga monika 2008. március 19. 22:04
  „:) Gratulálok Zoli! Én ismerem,én is nála kezdtem az angolt. Az élet minden területén sikert, és boldogságot kívánok!”
 • 1. Macóka 2008. március 13. 07:04
  „Nem ismerem személyesen, de kivánok neki hosszú, nyugodt életet.
  Pédamutatása lenyűgöz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy sóderszállító Szentes és Vásárhely között

Szentes, Hódmezővásárhely - Felborult egy sóderszállító Scania teherautó szerda reggel 7 órakor a 45-ös főúton, Szentes és Vásárhely között. Tovább olvasom