Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Egyszer volt, holland volt

Szentes - Tündérmese vagy kőkemény valóság? Nem tudhatta, mi vár rá, ha igent mond a szőke hercegnek. Ágoston Adrienn 15 éve él a hollandiai Emmenben, több mint 1700 km-re szülővárosától, Szentestől. Története mesébe illően kezdődött és immár 16 éve tart.
1997-ben még csak 18 éves volt a törékeny termetű, fekete hajú, mosolygós lány, aki gondtalanul élte a szentesi fiatalok életét és egy városközpontban működő kisboltban dolgozott.

Az egyik délelőtt érdekes vásárló lépett be a bolt ajtaján egy magas, szőke férfi személyében, aki tétovázva válogatott a portékák között, motyogott valamit az orra alatt, majd végül két kifli és egy kefír társaságában fizetés után távozott. A rejtélyes ifjú ezután több napon keresztül rendszeres vásárlója lett az üzletnek... és Adriennek. Megszólalni viszont egyszer sem akart. Egy napon azonban a látogatás elmaradt. Adrienn azon az estén éppen hazafelé tartott a munkából, amikor a bolthoz közeli lépcsőház lépcsője alól kiugrott a szőke herceg, kezében egy hatalmas csokor virágot tartott, majd kimért óvatossággal, lassan megkérdezte: "Hogy vagy Adrienn?"

Ágoston Adrienn 15 éve él a hollandiai Emmenben, több mint 1700 km-re szülővárosától, Szentestől.
Ágoston Adrienn 15 éve él a hollandiai Emmenben, több mint 1700 km-re szülővárosától, Szentestől.

A lány szólni sem tudott, csak zavartan mosolygott és csak később értette meg a kérdést – hogy vagy?

A folytatásban kiderült, hogy az ismeretlen férfit Auke nek hívják, Hollandiából érkezett a városba üzleti ügyben és Adrienn nagybátyját már korábbról ismerte. Innen tudta meg a nevét és tanulta meg a számára ma is kiejthetetlen szavakat. Egy szót sem beszélt magyarul, de megbabonázta a lány szépsége, törékeny termete és mosolya. Azonnal feleségül kérte.

Az akkor még szinte gyerek Adrienn el sem tudta képzelni, hogy itthagyja otthonát, családját és feleségként élje mindennapjait egy távoli országban egy kilenc évvel idősebb üzletember oldalán... Két év múlva viszont a kapcsolat olyan szintre fejlődött, hogy dönteni kellett a közös jövő érdekében. A vízum megszerzése után 1999-ben végre igent mondott a szentesi lány a költözésre, de csakis egyetlen kikötéssel, ha minden évben legalább kétszer hazautazhat Szentesre. Ami ezután következett, igen nagy megpróbáltatások elé állította a fiatalokat.

- Én nagyon korán kerültem ki külföldre és egy kész otthonba csöppentem, ezért talán nem volt annyira nehéz a helyzetem, de visszagondolva nem is tudtam igazán, hogy mire vállalkozom – emlékszik vissza Adrienn.

Pár hónap múlva depressziós lettem, ami több mint egy évig tartott, pedig én mindig derülátó ember voltam. A nyelvet is nehezen tanultam meg, kezdetben a némettel próbálkoztam, majd beiratkoztam egy iskolába és itt már sikeresen elsajátítottam a holland nyelvet. 3 év telt el, mire beilleszkedtem és barátokat is szereztem. 5 év múlva már teljesen meg tudtam értetni magam. A párom is sokat segített minden téren, de a lelki megpróbáltatásokkal mégis nekem kellett megküzdenem.

Kezdetben a fiatal lány takarítói állást vállalt, majd egy hamburger gyárban helyezkedett el, de a nehéz fizikai munka és egy munkahelyi baleset miatt ezt az állást fel kellett adnia. Később egy autósiskolába jelentkezett irodai munkára, ahová azonnal felvették.

Ide csak kifogástalan nyelvtudású, jó kommunikációs készséggel rendelkező jelentkezőket kerestek, ezért nagyon büszke voltam, hogy én kaphattam meg ezt a munkát. Auke is ebben az időben döntött úgy, hogy saját céget alapít. Textilipari magánvállalkozást indított, melynek fő profilja az élelmiszeriparban és mezőgazdaságban használatos hálók, csomagolótermékek gyártása – idézi fel Adrienn életük lépcsőfokait.

Nem volt könnyű összehangolni a kettőnk munkáját, sokszor voltunk mélyponton, de hamarosan nagy öröm ért bennünket, amikor megszületett a kisfiunk, Milán. A fiatalok élete teljesen átalakult; a vállalkozás szépen fejlődött, Adrienn pedig otthon gondoskodott a családról. Hollandiában a szociális háló kevésbé rugalmas, egyéb segítségre nem számíthatott ezért is döntöttek úgy, hogy nem megy vissza dolgozni régi munkahelyére, hanem a háttérben segíti férjét és neveli gyermeküket. További 3 év elteltével és 10 év együttélés után elhatározták, hogy összeházasodnak, s mivel az ifjú holland nagyon megszerette Szentest és a helyi mentalitást, itthon tartották az esküvőt és a lakodalmat is.

Az esküvő előtt rendszeresen jártunk haza, s a férjem egyre jobban itthon érezte magát. Gondolkodott rajta, hogy kiterjeszthetné a vállalkozását Szentesen is, de komolyabb intézkedések még nem történtek e téren. Én nagyon örülnék neki. A kinti élet szép és jó, mert fiatalon csöppentem bele és a gyermekem is ott született. Időközben az öcsém is kiköltözött a barátnőjével és a férjem vállalkozásában segédkezik, így nem vagyok teljesen egyedül, de a nővérem és a szüleim távol vannak tőlem. Ha nem lenne világháló és ingyenes telefonálási lehetőség, biztosan sokkal nehezebb lenne az életem. Auke nagyon figyelmes és türelmes ember, jó üzletember biztos vagyok benne, ha megfelelő partnerre találna, szívesen gondolkodna hazai üzletelésen és akkor még több időt tölthetnénk a szülővárosomban, mert akárhová is sodorja az embert a végzete, aki itt született az a világ minden pontján szentesi marad és én erre büszke vagyok – zárja a beszélgetést a fiatalasszony.

Olvasóink írták

 • 6. süntojás 2013. március 24. 19:56
  „Végre egy értelmes cikk! Valóban üdítő volt olvasni, viszont szomorú nagyon hogy a magyar embernek külföldön kell "bútyélni" hogy megélhessen.”
 • 5. csillogás 2013. március 23. 17:53
  „Én még emlékszem Adriennre a sarki kisboltból! :) De most hogy olvasom a cikket, eszembe jut, hogy mennyi év telt el azóta, pedig mintha múlt héten lett volna.”
 • 4. pardon 2013. március 23. 08:53
  „auslander??”
 • 3. tatam 2013. március 22. 12:08
  „2! Lets wat je kan!:-)”
 • 2. _csutak_ 2013. március 22. 11:27
  „Gratulálok az önfegyelméért és a türelméért!
  Aki beszéli nyelvüket azt befogadják nem mered asulander.”
 • 1. deszkás 2013. március 22. 10:20
  „Egy üdítő cikk. Jó volt olvasni. "hazai partnerek...." -a leggyengébb láncszem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői fogadóóra, fórum

Bujdosó Tamás, a Fidesz önkormányzati képviselője fogadóórára, Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője lakossági fórumra várja az érdeklődőket. Tovább olvasom