Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Együtt Könnyebb: emlőműtöttek klubja Szentesen

Szentes – 25 aktív taggal tartja foglalkozásait a szentesi Együtt Könnyebb klub. A közös sors kovácsolta őket össze: valamennyien küzdenek vagy küzdöttek valamikor a gyilkos korral, a rákkal.
– Kisunokád még nagyon sokáig szeresd és lásd! – ekképp köszöntik az Együtt Könnyebb klub tagjai egyik sorstársukat, 70. születésnapján. Amikor megérkezünk a klubba már nagy a készülődés. Az asztalok U alakot formálnak, hogy mindenki lássa a másikat. A névnaposok, születésnaposok süteményt osztogatnak, mások forró vizet melegítenek, mintha csak egy teadélutánon lennénk. Beszélgetnek, nevetnek, köszöntik egymást, verset olvasnak fel és egyikük elmondja a húsvéti népszokásokat is.

A családias hangulat és a mosolygós arcok mögött szomorú sorsok rejtőznek. A klub tagjai a legnagyobb harcosok, akik leküzdötték, vagy még mindig küzdenek a szörnyű betegséggel, a rákkal. Főleg mellműtöttek járnak a foglalkozásokra.

25 aktív taggal tartja foglalkozásait a szentesi Együtt Könnyebb klub.
25 aktív taggal tartja foglalkozásait a szentesi Együtt Könnyebb klub.


– Húsz évvel ezelőtt id. Dr. Kispál Mihály onkológus főorvos úr hívott össze emlőműtötteket, és azt kérte tőlük, fogjanak össze és alapítsanak egy klubot, ahol senkinek nincs szégyellni valója a másik előtt, nyíltan beszélhetnek a betegségükről. Sok magányos beteg jár hozzánk, de akinek családja van, azok is szívesen látogatják a foglalkozásokat, mert nehéz otthon beszélniük a betegségükről – magyarázza Pölös Katalin.

Rákos volt, de fel akarta nevelni a gyermekeit

– Amikor megtudtam, hogy rákos vagyok – 33 évesen, két kicsi gyerekkel – csak arra tudtam gondolni, hogy nem hagyhatom, hogy ne én neveljem fel őket – mesél saját megpróbáltatásairól Pölös Katalin. – A legidősebb klubtagom 86 éves. A néni az idén még nem jött összejövetelre, de már üzent, hogy a 20. évfordulón ott lesz az ünnepségen. Az Együtt Könnyebb Klub minden hónap harmadik hétfőjén tartja összejövetelét, május 18-án ünneplik fennállásuk 20. évfordulóját. 

 
– A klub legfontosabb célja a lelki rehabilitáció – emeli ki a Rákbetegek Országos Szövetségének szentesi képviselője. – Nem véletlenül működünk 20 éve, szükség van ránk. A klubnak most is 25 aktív tagja van – árulja el.

Pölös Katalin nemcsak a klub tagjait fogja össze, de frissen műtött betegekhez is hívják a szentesi kórházba, hogy lelki tanácsokat adjon. – Magam is ugyanolyan beteg voltam, mint ők. A sorstársuk vagyok, meghallgatnak, tudják, hogy segíteni szeretnék. Ha kell, viszek textil protézist, két domborulattal, sétáljanak vele a folyosón, segíthet rajtuk. Meg kell értetnem velük, hogy ne adják fel, az életük vissza tud állni a rendes kerékforgásba. Ha nem lenne remény, magam sem lennék itt – mondja határozottan a klub vezetője.

A segítségért egy-egy mosoly a legtöbb, amit kaphat – állítja. – A mellműtétem után magamra voltam utalva, senkitől nem kaptam tanácsot, a családban senki nem volt emlőműtött. Az orvos elvégezte a dolgát, hálás lehetek neki, de a műtét lelki feldolgozása már nem az ő dolga, ahogy az sem, hány domborulat van elől – teszi hozzá.

– Magamra voltam hagyatva. Akkor megfogadtam, hogy amint lehetőségem lesz rá, segíteni fogom a sorstársaimat. Szerencsés embernek tartom magam, mert most ezt csinálom – mondja mosolyogva.
Sajnos gyakran előfordul, hogy elveszítenek egy klubtagot, egy barátot. – Igen, járunk temetésre, karácsonykor pedig mindig gyújtunk mécsest azokért, akik már nem lehetnek velünk.

Olvasóink írták

  • 1. csillogás 2012. március 23. 08:28
    „Tiszta szívből kívánok jó egészséget és kitartást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az életkor, a jövedelem számít

Ne alanyi jogon, hanem az anyagi helyzet függvényében kaphassanak felmentést a kommunális adó fizetése alól a szentesi idősek. Tovább olvasom