Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

El kell engedni az állandóságot

Szentes - Ne másokhoz mérjük magunkat, hanem saját képességeinket ismerjük meg, illetve ismerjük fel a reális lehetőségeket – hangzott Tari Annamária pszichoanalitikus szentesi előadásán.
A televízióból és könyveiből ismert pszichológus a művelődési központ szervezésében tartott előadást nagy számú hallgatóságának a volt megyeházán. Mint az elején hangsúlyozta, nincs 100 százalékos önismeret, nincs ilyen garanciapapírja senkinek. Elég megnézni a magyar milliárdosok arcát: boldogít a pénz? - tette fel a kérdést. Nem a pénz tesz valakit a helyére, ahol jól érzi magát, mondta a pszichológus.

Tari Annamária pszichoanalitikus
Tari Annamária pszichoanalitikus Szentesen tartott előadást.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Olyan sűrűn követik egymást a változások életünkben, hogy kevés dologhoz tudunk fix érzést kötni, márpedig az önismeretnek is ehhez kellene kötődnie. Mai világunkban már természetes, hogy 24/7-et élünk, vagyis a nap 24 órájában, a hét minden napján elérhetőek vagyunk, mindenhová magunkkal visszük a laptopot, eltérő napszakokban is dolgozunk. Ami azonban az Y-generációnak megszokott, az idősebbek, az X-generáció nehezebben fogadja el. A szakember ezt gyászfolyamatnak nevezi, lényege, hogy el kell engednünk az állandóságot. Az idősebbeknek elvileg már kiforrottabb a személyiségük, ma azonban mindenki igyekszik fiatalnak maradni, s iszonyú árat fizetnek érte, egy furcsa helyzetet, a leértékelődést kell elfogadniuk.

Egy dolgot nem lehet: akarni, hogy az ember mindenáron megfeleljen a fogyasztói társadalom kihívásainak, mert az nagyon nagy súlyként nehezedik ránk. Muszáj életünkben olyat képeket keresnünk, amikor valami jól sikerült, lehet ez egy palacsinta. Ez vezet az ún. megküzdő stratégiához, előbb térdelésből féltérdre kell állni, onnan már könnyebb felállni, részletezte a szakember. Kissé szokatlan példával hozakodott elő: a katasztrófafilmekben is – amiket nagyon szeret - ugyanez van: egy alfahím megment mindenkit, de szépen lassan a bajba jutott közösség egyes tagjait is előveszik, hogy ki mihez ért, miben tud segíteni. Ezt kellene a saját életünkben megvalósítani Tari Ananmária szerint.

A jelenkori társadalom tolja elénk a sikerorientáltságot, a média mások sikereiről szól. Ma ez a rivalizáció haraggal párosul, az online diskurzus előbb-utóbb az egyén önértékelését roncsolja, belekúszik a személyes kapcsolatokba is, fejtette ki Tari Annamária. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenki sikeres, csak annak láttatja magát: manapság már egy nárcisztikus burokban élünk, például online is idealizáljuk a képet magunkról. A léc állandóan emelkedik, mindenhonnan csupa jó ömlik, hiszen magáról mindenki a pozitívumot posztolja. Ezzel szemben csak akkor van siker, ha az ember a saját helyén tudja ezt elérni, fogalmazott a pszichológus, aki egy példával is illusztrálta mondandóját: hiába vágyna ő balett-táncos lenni, az a hajó már elúszott. Mindenkinek tudnia kell, miben tehetséges, hol a helye a saját képességeihez képest.

Napjainkban jellemző, hogy amikor valakit felsőbb pozícióba helyeznek, az elején még örül, s mindenki felfelé lojális inkább, mint lefelé. Azonban lehet, hogy később rájön, az ő valódi helye másfél pozícióval lentebb van, ahol nincsenek szorongásai. Nem szokatlan, hogy valaki hirtelen abbahagy valamit, mert támad egy felismerése, hogy másban jobban érzi magát, mondta a pszichológus.

Olvasóink írták

  • 2. lepkehalo 2013. február 17. 16:03
    „Kamunéni, köszönjük, hogy megmondtad nekünk, hogy mit kell tennünk! :P”
  • 1. KamuNeni 2013. február 16. 14:13
    „Ja, hat Magyraorszagon meg mindig a szomszed vezeti mindenki eletet. Az mondja meg mit vasaroljanak, mit egyenek, hova jarjanak, stb. Ideje lenne mar let***ni a szomszedot es magatoknak eldonteni a dolgokat. Kevesebbe kerulne es az elet is jobb lenne. Nem lenne pokhendiseg es bekepzeltsegbol se annyi, mert minek?? A szomszed tudja hogy le van T**va iggy aztan csak a szajat jaratja de senkit nem erdekel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árpádhalmi disznóságok

Szombaton 7 órától második alkalommal rendezik meg az Árpádhalmi disznóságok nevű programot. Tovább olvasom