Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Eladja riksáját a szentesi testnevelő tanár

Szentes - Eladja riksáját a szentesi Cseuz László, aki az ötödik olimpiájára készül kerékpárral. A Horváth Mihály Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára 2008. május 1-jén indul Pekingbe. A hatezer kilométeres távot kilencvenhét nap alatt szeretné megtenni.
A riksát három éve készíttette magának a szentesi Cseuz László, aki arról is közismert, hogy eddig négy olimpiára jutott el kerékpárral. A Horváth Mihály Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára éppen azért készíttette el a háromkerekű, két személy szállítására alkalmas kocsit, hogy ez is segítse őt az ötödik nagy útjára. A 63 éves pedagógus ugyanis úgy van vele: az olimpiai játékok emblémáján öt karika van, ezért ötödszörre is illik elmennie az olimpiára.

Cseuz László testnevelő tanár a riksa árát is pekingi útjára fordítaná. Fotó: Tésik Attila

Valószínűleg ez lesz a legnehezebb vállalkozása, hiszen Pekingig és vissza 12 ezer kilométert kell tekernie, az eddigi leghosszabb útja pedig mintegy nyolcezer kilométer volt. Az ízig-vérig sportember tegnap délelőtt is megtett 51 kilométert, s ezzel már túlteljesítette a pekingi olimpiára való felkészülésre összeállított edzéstervét. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy május 1-jétől november végéig 10 ezer 500 kilométert kerékpározik – az úszás és a konditerembeli erősítés és persze az angol nyelv tanulása mellett –, de mostanra maga mögött tudhat 10 ezer 671 kilométert. Már azt is pontosan tudja, hogy 2008. május 1-jén reggel 9 órakor indul Pekingbe a szentesi Horváth Mihály-szobortól kerékpárral.

Éppen ezzel függ össze a másik közlekedési eszköz, a riksa története. Cseuz László azért vette ezt meg, mert arra gondolt: már nyugdíjasként legyen olyan elfoglaltsága, amely részint pluszbevételt hoz számára, részint pedig az olykor nem kis erőkifejtést igénylő utasszállítás fizikailag formában tartja.

– Szentesen azonban nem tudták elfogadni, hogy én cipeltem az embereket pedagógusként – mondta a testnevelő. Bevallása szerint alig vették igénybe a riksát, pedig jelképes összeget kért az utasoktól. Azt gondolja: talán többre becsülték őt annál, hogy felüljenek mögé a kocsira. – Most azért akarom eladni a riksát, mert nem látom értelmét, hogy fenntartsam – tette hozzá. Amúgy jóval olcsóbban árulja, mint amennyiért készíttette magának. Egy szegedi illetőségű vendéglátós már érdeklődött a napellenzővel és nagy csomagtérrel kialakított kiskocsi iránt, ám egyelőre nem jött létre az üzlet. Cseuz László abban reménykedik, hogy pekingi útja előtt még elkel a riksája. Jól jönne neki az összeg a 97 napos kerékpártúrára a kínai olimpiára, és onnan haza.

A gimnázium igazgatói széke helyett így biciklire ül a sportember, aki lapunknak elmondta: ha nem lett volna a pekingi út, elvállalta volna a direktori megbízatást, amelyet a gimnáziumot fenntartó megyei önkormányzat neki szánt.

Olvasóink írták

  • 2. neménvagyok 2007. november 28. 03:45
    „végre megint eltűnik a városból ez a riksás gyökér! egyik számítása se jött még be neki, nem vette észre?! Nem kell sietni vissza....”
  • 1. Cseung-ce Mao 2007. november 27. 15:34
    „Éppen ilyen kici kocit kereszek! Szoffőrrel!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön is versenyképes a Legrand Magyarország Zrt.

Szeged - A Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki idén, a díjazottak közül most Károlyi László, a szentesi Legrand Magyarország Zrt. vezérigazgatója számol be arról, milyen munka áll a társaság azon eredményei mögött, amelyeknek köszönhetően idén Az év vállalkozása díjat kapták. Tovább olvasom