Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Életében legenda lett Dencs, a szentesi úszómester

Szentes - Imrének senki nem szólítja, beceneve, a Dencs fogalom lett Szentesen. Varga Imre 20 éve nyugdíjas, de azóta sem hagyta el egy napra sem a strandot. A személye Kőhalmi Zoltán humoristában is mély nyomot hagyott.
– Dencs bácsival szeretnénk beszélni – érdeklődtünk a szentesi strand portájánál. Magyarázatot nem kellett fűzni a dologhoz, az üdülőközpont munkatársa tudta, kit keresünk, és útba igazított. Ha úgy kérdezősködünk: Varga Imrével váltanánk néhány szót, talán több fejtörést okoztunk volna, hiszen az idős férfit városszerte a becenevén ismerik. A személyéhez fűződő számos legenda egyike szerint kisfiú korában, amikor még Incinek szólították, sokszor bajba keveredett, azaz sok – ahogy akkor ezt a szót ejtette – „incidencs" részese volt. A szentesi strand és a helyi közélet jellegzetes szereplője elmondása szerint 3 éves korától tulajdonképpen a medencék mellett él. A napokban ünnepélyesen is megköszönték az eddig végzett munkáját, illetve ajándékokkal lepte meg Szűcs Lajos alpolgármester és Szűcs Szabolcs strandigazgató.

Varga Imrének megköszönték az évtizedek óta végzett munkáját. A szerző felvétele
Varga Imrének megköszönték az évtizedek óta végzett munkáját. A szerző felvétele

Nadrág totótippekért

A szentesi származású humorista, Kőhalmi Zoltán az egyik előadásában Rejtő-regénybe illő figurának írta le Dencset. A stand-up show-ban idézett történet szerint egy alkalommal az örökös főúszómester úgy bizonyosodott meg arról, kié az idősebb Kőhalmi fiú ruhatárban maradt nadrágja, hogy a bátynak fel kellett sorolni a zsebben lévő totószelvény tippjeit. A holmit visszakapta, hiszen tíz találatot sikerült elérni, emlékezett „a humor nagyágyúja".

– Főúszómesteri kabint és két személyre szóló örökös belépőt kaptam. A kulcstartóra azt vésették: „Varga Imrének, Dencs úrnak, a legjobb főúszómesternek" – mutatta büszkén. – Hároméves koromban tanítottak meg úszni, azóta nem szakadtam el a strandtól. Bár végeztem más munkát is: voltam egy rövid ideig hivatásos katona, gyári és alkalmi munkás, nagy örömömre a 60-as években a munkahelyemmé is vált az uszoda. Eleinte vízőr, majd egy egyéves képzés után úszómester lett belőlem. Szó szerint a strand az életem. Annak ellenére, hogy 20 éve kitüntetéssel nyugdíjba mentem, mindennap itt vagyok. Ha úgy tartja kedvem, még ma is leúszom ezer métert, vagy a legkedvesebb szórakozásomnak, a sakknak hódolok – mesélte.

Kőhalmi Zoltán a Fábry Showban

Régebben volt egy autója, manapság már mindenhová kerékpárral jár a 79 éves férfi. Második feleségével 25 éve él együtt, rendszerint úszni is együtt járnak. Az üdülőközpont napi munkájából ma is szereti kivenni a részét. Arra a kérdésre, hogy ezen kívül mit szokott még csinálni, határozottan válaszolta: semmit. – Csak a strandot szeretem. Semmi mást nem akarok csinálni – vette elejét a további találgatásoknak.

Olvasóink írták

  • 2. tothmariaaa 2013. január 30. 21:32
    „A Jóisten éltesse nagyon sokáig :)”
  • 1. nie 2013. január 29. 12:55
    „Jó egészséget kívánok Dencs úrnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megijedtek a gyerekek, hogy felrobban a kazán

Az egyedül otthonmaradt szentesi gyerekek attól tartottak, hogy a vegyes tüzelésű kazán felrobban. Tovább olvasom