Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Életműdíjas a szentesi főnővér, Rácz Éva

Szentes - A betegnek, de a családnak is lelki támaszt nyújt a sztómaterápiás nővér, mondta Rácz Éva. Bár most sokkal nehezebb az egészségügy helyzete, mint évtizedekkel ezelőtt, soha nem váltana.
– Erre a pályára születni kell. Kilépni soha, egyetlen pillanatra sem lehet belőle, még otthon is motoszkál a fejünkben egy-egy eset. Úgy végződik minden nap, hogy tudjuk: a betegek várnak másnap – jelentette ki a szentesi kórház sebészeti osztályának főnővére. Rácz Éva egy páciensi kör, a sztómás betegek javaslata alapján a Replant Cardo cég Életműdíj 2012 pályázatának egyik idei nyertese. Az érettségi után, 1984-ben kezdett az osztályon dolgozni, soha nem akart mást csinálni – mesélte.

Rácz Éva szerint hatalmas feladat hárul a terápiás nővérre. Fotó: Králik Emese
Rácz Éva szerint hatalmas feladat hárul a terápiás nővérre. Fotó: Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
– Kislánykorom óta az egészségügyben szerettem volna dolgozni, pedig a családban senki nem tevékenykedett hasonló pályán. Egyedül a nagymamámnak volt ilyen hajlandósága, ő otthon foglalkozott idős emberek ápolásával. Szentesen kijártam az egészségügyi szakközépiskolát, három műszakos nővér lett belőlem, majd felnőtt szakápolói képesítést szereztem, és kezelős nővérként dolgoztam. Magyarországon akkor még gyerekcipőben járt a sztómaterápia, Szentesen senki nem értett még hozzá, ezért a vezetőség javaslatára kitanultam. Ez egy olyan állapot, amikor a páciensnél a széklet elvezetését úgynevezett vendégnyílással oldják meg a hasfal bőrén keresztül. Műtétből felébredve lelkileg nagyon nehéz ezt a helyzetet feldolgozni, a terápiás nővérre hatalmas feladat hárul. A feladatba be kell vonni a családot, pszichés támogatást is nyújtok minden érintettnek – avatott be a részletekbe. A főnővér az egyéb teendői mellett két évtizede foglalkozik a sztómás páciensekkel, akik szeretettel veszik körül: az osztályvezető Molnár Gábor egyetértésével ők terjesztették föl az életműdíjra.

– Először el sem akartam hinni, nagyon boldog voltam. Jó érzés, hogy elismerik a munkámat – vallotta be Éva. Elmondta, hogy bár a pályája elején könnyebb volt az egészségügy helyzete, soha nem gondolt a váltásra, ma is újrakezdené a szakmát. Ma már az orvosok teljesen rábízzák a terápiát, ő választja ki a segédeszközöket, senki nem megy úgy haza, hogy ne tanulná meg a használatukat. Jövőre lesz 30 éve, hogy az osztályon dolgozik, ahol kiváló kollégák veszik körül. A sebészeten végzett munka mellett Rácz Éva irányítja a kórházban a felfekvéses betegek ápolását és a takarítást is. A nyugodt családi háttér nélkül az, amit a pályán elért, soha nem jött volna össze, vallotta be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas: 5 város 8 milliárdnyi adóssága átvállalva

A kormány annak a 127 millió forintos kölcsönnek a rendezését is átvállalta, amelyet korábban Szentes önkormányzata adott a Dr. Bugyi István Kórháznak. Tovább olvasom