Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Életműdíjas Tariné Lantos Piroska pedagógus

Szentes - Életműdíjat kapott a napokban Tariné Lantos Piroska egykori iskolaigazgató. A szentesi diáksportért végzett munkáját ismerték el a városi ünnepségen.
Nem is sejtette, hogy miért invitálják olyan lelkesen az ünnepségre – vallotta be Tariné Lantos Piroska. A város sportjáért mindig sokat tett, máskor is részt vett az eseményen, így a Klauzál-iskola egykori igazgatója nem gondolta, hogy most különös oka van a meghívásnak.

– Akkor lett kissé gyanús a dolog, amikor kétszer is felhívtak azon a délelőttön, hogy biztosan jövök-e a sportcsarnokba – mesélte. – Nagy öröm, hogy életműdíjat kaptam a sport területén végzett munkámért.
Tariné Lantos Piroska csongrádi, annak idején a Batsányi-gimnáziumban szerette meg a sportot. Az atlétika volt az erőssége, tagja volt a megyei válogatottnak. A szegedi tanárképzőn végzett, a pályája egy rövid fóti és csongrádi kitérőtől eltekintve közel három évtizeden át Szenteshez kötötte.

Mindig megtaláltak a feladatok, mondta a kitüntetett Tariné Lantos Piroska. A szerző felvétele
Mindig megtaláltak a feladatok, mondta a kitüntetett Tariné Lantos Piroska.
A szerző felvétele

– 1984-ben épült a Klauzál-iskola, az alapító tantestület tagja voltam. Az akkori igazgató, Oltyán Lajosis nagyon fontosnak tartotta a sportot. Tagozatot hoztunk létre az iskolában, később pedig megalakult a Klauzál Diáksport Egyesület. Hamarosan további feladatokat is kaptam: szaktanácsadó lettem, diáksportversenyeket szerveztünk, de a mai napig fennmaradt oviolimpiát is megemlíthetnénk a sikeres rendezvények között.

Több olyan rendezvény fűződik Tariné Lantos Piroska nevéhez, amely Szentes életében jelentős eseménnyé nőtte ki magát. Tavalyi nyugdíjba vonulásáig egy évtizeden át igazgatta a Klauzál-iskolát – tanulói úszásban, vízilabdában és atlétikában is eredményesen szerepeltek bajnokságokon és országos versenyeken. A városi diákolimpia szervezéséből is kivette a részét, de komoly szerepe volt a Csongrád–Szentes G-átfutás létrehozásában is.

Hosszú ideig a Városi Diáksport Bizottság általános iskolai tagozatvezetője volt, a Megyei Diáksport Bizottságban pedig képviselte a várost. – Soha nem unatkoztam, mindig megtaláltak a feladatok – mondta. A nyugdíjas napok sem telnek tétlenül: besegít a családi vállalkozásba. A következő kihívás pedig talán az lesz: kétéves kis unokájából is sportembert neveljen.

Olvasóink írták

  • 3. daffy 2012. március 10. 20:31
    „Gratulálok!!”
  • 2. csillogás 2012. március 07. 11:03
    „Gratulálok!!”
  • 1. nie 2012. március 06. 10:37
    „Gratulálok, megérdemelte Igazgatónő! Jó egészséget kívánok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LEN-finálé kapujában a Hungerit

A Hungerit-UniBauÉpszer Szentesi VK női vízilabdacsapata szerdán 18 órától LEN-kupa-elődöntő visszavágót játszik a ligeti uszodában a Mediterranea Imperiával. Tovább olvasom