Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Életveszélyesek a szentesi kémények

Szentes - Szentesen ezerhatszáz lakásban életveszélyesek a termofor kémények, amelyeket azonnal fel kellene újítani. A hibás technológiával épített kémények átalakítására az állam és az önkormányzat is ad pénzt.
Szentesen ötven épületben mintegy négyszáz olyan kémény található, amelyek a város adatai szerint legalább ezerhatszáz lakásban jelentenek bizonytalansági tényezőt. A termofor kéményeket ugyanis eredetileg szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezéshez fejlesztették ki, az említett szentesi lakásokban pedig mindenütt gázzal fűtenek – mondta Döbrőssy Iván. A kémények karbantartására vállalkozó városi szolgáltató kft. vezetője úgy véli, ezek balesetveszélyt jelentenek a lakók számára. Általában lakásonként két készülék van rákötve egy kürtőre, többnyire a konyhai melegítő és a fürdőszobában a fali hősugárzó.

Ezekben a csatornákban van esély arra, hogy a füstgáz visszaáramoljon, hiszen a kémények huzata nem megfelelő. Döbrőssy szerint egy erős széllökés elvághatja a kéményhuzatot, ebben az esetben pedig a füstgáz benn marad a lakásban. A gáztüzelésű lakások építésekor teljesen szabálytalanul adtak engedélyt a termofor kémények kialakítására, évtizedekkel ezelőtt sem számított szabályszerűnek ez az eljárás. Különböző módokon, például béleléssel meg lehet előzni a bajt. A kormány és az önkormányzatok által nyújtott támogatás révén van lehetőség a probléma megoldására.

Nem biztonságosak az Apponyi téri emeletes házak termofor kéményei. Fotó: Tésik Attila
Nem biztonságosak az Apponyi téri emeletes házak termofor kéményei.
Fotó: Tésik Attila

A városban eddig mindössze két lakóközösség élt a lehetőséggel. Az Apponyi téri H épületben lakók két és fél millió forint állami támogatás és önkormányzati segítség mellett 16 kéményt újíttattak fel, a Kossuth-kanyarban hat kéményt hoztak biztonságos állapotba összesen hat és fél millió forintból. Az állam a felújításokhoz a költségek negyven, az önkormányzat harminc százalékával járul hozzá a lakóközösségeknél, az önkormányzati pályázat leadási határideje május 30., az állami határidő pedig szeptember 30.

Pénteken dönt a testület

A szentesi képviselő-testület mai ülésére készült előterjesztés szerint minden jelentkező lakóközösség számára biztosított lehet a támogatás. Kiderült, mindössze 94 lakás tulajdonosai szeretnék most felújíttatni a termofor kéményeiket, összesen ennyien jelezték igényüket az önkormányzatnál. A lakásügyi csoport munkatársa, Báthory István által készített javaslat szerint legfeljebb 100 lakás esetében otthononként hatvanezer forinttal, vagyis összesen hatmillió forinttal támogatja a város a felújításokat. A képviselők várhatóan jóváhagyják az ülésen az előterjesztést. A következő száz lakás némiképpen csökkenti a balesetveszélyes otthonok számát Szentesen, de még mindig nem elegendő mértékben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormánynak kellene kifizetnie a tűzoltók túlmunkáját

Szentes - Az uniós csatlakozás óta elmaradt járandóságáért pereskedik több ezer tűzoltó, parancsnokságonként körülbelül százmillió forintot kellene a kormánynak kifizetnie. A jogerős ítélet még hátravan. Tovább olvasom